20240830

30.8.2024.

"Hieno saarna on niitä ensimmäisiä asioita, jotka ovat esteenä hengellisten tulosten aikaan saamiselle.

Hienossa saarnassa saarnaaja käyttää voimansa saadakseen välitettyä suuria ajatuksia, tehdäkseen puheestaan yhtä aistikkaan kuin taideteos, opillisesti täydellisen, puheopillisesti hiotun, miellyttävän ja suositun.

Todellisessa saarnassa puhe tulee ihmisestä. Se on osa häntä, sillä se virtaa hänen elämästään. Hieno saarna erottaa ihmisen saarnasta. Sellaiset saarnat tekevät vaikutuksen, mutta kyse ei ole samasta vaikutuksesta, jonka Pyhä henki saa aikaan. Ne voivat vaikuttaa ihmisiin, mutta vain vähän - jos lainkaan - hengellisesti. Nämä saarnat eivät kosketa omaatuntoa, niitä ei ole edes suunnattu omaantuntoon"

(E. M. Bouds, "rukouksen profeetan", yli 100 v sitten sanomaa tekstiä).

__________________________

Voimme kenties pitää yliampuvana tätä Urho Muroman käyttämäksi sanottua ilmaisua:


Missä on paljon rukousta, siellä on paljon siunausta.

Missä on vähän rukousta, siellä on vähän siunausta.

Missä ei ole ollenkaan rukousta, siellä ei ole ollenkaan siunausta.


Siinä taitaa olla kuitenkin aikalailla perää!

(Jouko Kuusjärvi)

_____________________________________

Perjantai. 16.5 astetta lämmintä ylösnousussa. Aurinko. Tuuleskeli.

Aamupalaa ja kahvia.

M-L tehnyt aamusta alkaen valmisteluja Nuotioiltaa varten; kasannut tavaroita, tehnyt lettutaikinaa ämpärillisen - Lehtomäet tekevät toisen - paistanut valmiiksi gluteenittomia lettuja, yms.

Rukousta. Luin 1. Korinttolaiskirjettä. Takapihan puolella.

Kirjoitin vähän.

Ruokaa ja kahvia.

16 jälkeen lähdimme M-L:n kanssa - tykötarpeet ja "kalustokärry" perässä kohti Pylkönmäen toria, jossa Nuotioilta tänä iltana pidettiin. Lehtomäen Matti tuli kalustoineen - jotka ovat elintärkeitä tässä työssä - myös paikalle. Pystyttelimme "leirin" kuivan sään vallitessa. Oli satanut ja luvannut kovia sateita. Saatuamme kaiken paikalleen, alkoikin sataa. Lahtelan Veikko pystytteli äänentoiston paikoilleen ja hoiteli sen puolen hyvin tilaisuuden aikana.

Kun Nuotioilta alkoi klo 18, oli aurinko alkanut paistelemaan lämpimästi siniseltä taivaalta - siitä huolimatta, että klo 18 oli luvattu Pylkönmäellä alkavaksi sadetta ja ukkosta.

Johtelin illan. Aluksi Jani Lakonen - trubaduuri, lauluntekijä, mutta myös bändimies, Jumalan armosta lauloi ja laulatti. Sen jälkeen Martti Takalo - elokuvantekijä, vuoden 2024 Saarijärven Paavo, käytti "minun tarinani" -puheenvuoron ja myös lauloi tekemänsä laulun - sillä Martti on myös hyvien laulujen tekijä ja musiikkimies. Jani Lakosen laulujen jälkeen käytti "minun tarinani" -puheenvuoron Matleena Johansen. Hänkin lauloi puheenvuoronsa jälkeen kaksi laulua - ammatti-ihminen kun musiikin suhteen on. Matleena - ja hänen miehensä Eivind - ovat olleet vuosia lähetystyössä. Lakosen Janin laulun jälkeen julistikin Eivind Johansen evankeliumia, jota oli ilo kuunnella. Tulkkina toimi Pekka Kääriäinen - jonka tulkkaus tuntui luonnolliselta ja iloiselta. Kun hän sanoi aamenen puheelleen, alkoi tihkua vettä taivaalta. 

Jumalan kunniaksi haluan tähän sanoa: Itse olin rukoillut, että Jumala antaisi iltaan seuraavia asioita: että ei sataisi, että ei olisi kylmä, että ei olisi kovaa tuulta. Niin tapahtui. Tiedän, että oli muitakin, jotka rukoilivat, että ei sataisi. Yksi yksityiskohta oli huomionarvoinen: Rukoilin, että ei sataisi myöskään silloin, kun laitetaan penkkejä, kojuja, jne. Ei satanut. Mutta en rukoillut, ettei sataisi myöskään silloin, kun laitamme paikkoja kuntoon ja kalusteita kärryihin tilaisuuden jälkeen. Satoi aikalailla - ja kotimatkalla kovasti, sekä salamoi. Ja yöllä satoi. Nousi ajatuksiin Yonggi Shon - Etelä-Korelaisen ison seurakunnan pastori - kokemus. Aloittelevana saarnaajana hän rukoili itselleen kolmea asiaa: pöytää, tuolia ja polkupyörää. Kun ei vastausta alkanut kuulumaan, kyseli Cho Jumalalta, että miksi Hän ei ole antanut näitä asioita? Jumala vastasi, että Cho ei ole sanonut, minkälaisia näiden hänen rukoilemiensa asioiden tulisi olla. Niinpä hän kertoi pikkutarkasti Jumalalle, millaisia niiden tulisi olla. Ja hän sai juuri sellaiset. Tässähän saattaisi olla meillekin opiksi otettavaa -  ja siinä, että yleensä anomme, pyydämme ja rukoilemme.

Illan lopuksi Lakosen jani lauloi vielä muutaman laulun, joiden  aikana tuli muutama ihminen esirukouspalveluun.

Illan aikana pelasi tarjoilu "nonstoppina" - eli nokipannukahvia, lettuja ja makkaroita sai käydä hakemassa "paisto/tarjoilukojulta" omaan tahtiin vapaaehtoisella maksulla. Lettuja siellä paistelivat Matti lehtomäki ja Sirpa Sauranen, Niitä ja nokipannukahvia ihmisille tarjoili Marja-Leena Kuusjärvi. Makkaroiden grillailusta vastasivat Tuula ja Tuomo Bågman. Nokipannukahvia keitteli Tarmo Moisio.

Väkeä illassa oli n. 60 henkeä.

Nopeasti saatiin "leiri" purettua ja tavarat kärryihin. Yhtä asiaa taas ihmettelin: Deniksen ripeyttä ja "pelisilmää" tällaisissa asioissa. Tarttuu asioihin ja tekee ne sujuvasti. Ei kannata ainakaan minun lähteä kokeilemaan samaa. Toinen, joka "pisti silmään", oli Emilia, jolla on samanlaisia otteita. Tietenkään ketään muuta unohtamatta. Se on yhteuis/kokonaispeliä.

Kiitos Jumalalle illasta! Iloitsin siitä. Saimme olla yhdessä pitämässä esillä elämän Sanaa. Kiitos myös kaikille erilaisissa vastuissa olleille, sekä kaikille mukana olleille!

Seuraavav - kesän viimeisen - Nuotioillan kutsun laitan tähän. Tulehan tulille!


Kotona vielä iltapalaa ja teetä.

Satoi kovasti. Ukkosti.

Siunausta!

Ps. "Herra, mikä on ihminen, että hänestä lukua pidät, mikä ihmislapsi, että häntä ajattelet" (Ps. 144:3).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti