20231020

20.10.2023.

RUKOUS APOSTOLIEN TEOISSA 81.

Juutalaisten jouduttua kiihkoon ja etsittyä "koko maailman villitsijöitä"; Paavalia ja Silasta - mutta eivät löytäneet - lähetettiin heidät "toisiin maisemiin":

"Mutta veljet lähettivät heti yötä myöten Paavalin ja Silaan Bereaan. Ja kun he olivat saapuneet sinne, menivät he juutalaisten synagoogaan" (Apt. 17:10).

Paavali ja Silas jatkoivat niinkuin aikaisemminkin ; "juutalaisille ensin"-periaatetta noudattaen he menivät synagoogaab. Ei mitään pelkoa seurauksista. Jumala johdatti heitä, sillä he kulkivat ja tekivät työtä rukoillen, Pyhän Hengen voimassa. Mekään emme selviä elämässämme, emmekä Jumalan valtakunnan työssämme muilla keinoilla. Jos sorrumme käyttämään muita - ihmistekoisia - keinoja, emme koe vastustustakaan, mutta emme myöskään menestystä evankeliumin työssä.

Bereassa otettiin Sana vastaan halukkaasti:

"Nämä olivat jalompia kuin Tessalonikan juutalaiset; he ottivat sanan vastaan hyvin halukkaasti ja tutkivat joka päivä kirjoituksia, oliko asia niin" (Apt. 17:11).

Suomessa ja muuallakin voi olla havaittavissa erilaista vastaanottamista eri paikkakunnilla evankeliumin suhteen. Suurelta osalta siihen voi vaikuttaa esirukous alueen ihmisten puolesta. Jumala antaa armossaan hengellisiä herätyksiä eri puolille, koska Hän haluaa pelastaa ihmisiä, mutta herätysten tutkijat löytävät yleensä yhden tekijän herätysten taustalla - ja se on rukous. Tällainen tieto meidän tulisi ottaa kiitoksella vastaan sillä tavalla, että rukoilisimme kestävästi ja voimakkaasti paikkakuntiemme, maidemme ja toisten maiden puolesta.

Berean juutalaiset myös halusivat tutkia kirjoituksista, oliko asia niin kuin oli puhuttu. Uskon, että Paavali ja Silas - ja muutkin matkalla olleet - olivat mukana, kun kirjoituksia tutkittiin. Tässä on hyvä ohje meille kaikille; tutkia kirjoituksia, lukea Raamattua - myös siitä näkökulmasta kuin Berean juutalaiset; eli tutkia Jumalan Sanasta sitä, mistä on puhuttu, esim. hengellisissä tilaisuuksissa. Näin Jumalan Sana tulee meille tutuksi ja voimme sisäistää sitä. Vasta uskoon tulleille on tärkeää tällainen Raamattuun tutustuminen; se voi olla erittäin hedelmällistä yhdessä toisten kanssa, kun mukana on jo pidempään uskossa olleita. 

Jos lapset ja nuoret voisivat päästä Jumalan Sanan lukemiseen päivittäin, he voisivat saada sydämeensä sellaista Jumalalta tullutta ohjausta, että sitä ei voi liikaa korostaa. Sama koskee myös meitä iäkkäämpiä; lukea Jumalan Sanaa rukoillen.

"Ja monet heistä uskoivat, niin myös useat ylhäiset kreikkalaiset naiset ja miehet" (Apt. 17:12).

Evankeliumi saavutti sydämiä Bereassa. Aina siellä, missä evankeliumia julistetaan Jumalan Sanan ohjeiden mukaan, Pyhässä Hengessä, rukoillen, siellä tapahtuu uskoon tulemisia.

Sama kaava toistuu Bereassa, kuin monesti muuallakin; kiihkoa täynnä olevat juutalaiset tulivat edelliseltä paikkakunnalta perässä kiihottamaan kansaa:

"Ja kun Tessalonikan juutalaiset saivat tietää, että Paavali Bereassakin julisti Jumalan Sanaa, tulivat he sinnekin yllyttämään ja kiihoittamaan kansaa" (Apt. 17:13).

Paavali, jota pidettiin "päävillitsijänä", lähetettiin pois paikkakunnalta:

"Sitten veljet heti lähettivät Paavalin menemään meren rantaan; mutta sekä Silas että Timoteus jäivät Bereaan" (Apt. 17:14).

Silas ja Timoteus jäivät Bereaan. Ihmisiä oli tullut uskoon, joten he tarvitsivat opetusta ja tukea uuteen elämäänsä. Varmasti myös uusia ihmisiä tuli uskoon.

"Ja Paavalin saattajat veivät hänet Ateenaan saakka, ja saatuaan vietäväksi Silaalle ja Timoteukselle käskyn  mitä pikimmin tulla hänen luokseen, he lähtivät sieltä pois" (Apt. 17:15).

Emme tiedä, kuinka kauan saattajat olivat Paavalin luona Ateenassa, ennenkuin palasivat Bereaan. Emme myöskään sitä, kuinka kauan Silas ja Timoteus olivat Bereassa, ennenkuin menivät Paavalin luokse Ateenaan. Paavali oli jonkin aikaa yksin Ateenassa. Se ei ollut hukkaanheitettyä aikaa...

Jatkan - jHs.

__________________________________________

Roomaan voi viedä monta tietä, mutta taivaaseen vaan yksi: Jeesus tie.

(Jouko Kuusjärvi)

___________________________________________

Taas meni vähän ohitse, mitä olin eilen ajatellut muistaa: Sydämelliset onnittelumme - vielä tässäkin - Pialle, miniällemme, syntymäpäivän johdosta!

1.4 astetta lämmintä myöhäisessä ylösnousussa. Sininen taivas. Aurinko paistoi.

Aamupalaa ja kahvia.

Rukousta. Luin 2. Korinttolaiskirjettä.

Kahvia.

Kirjoitin.

Ruokaa ja kahvia.

Kävin urheilukentällä 5 km kävely/rukouslenkillä. Ja saahan siellä happea samalla.

Laitoin tulen takkaan.

Kirjoitin.

Jotain valmisteluja tulevia tilaisuuksiakin ajatellen.

Iltapalaa ja teetä.

Seurasimme uutisia - myös Israelista.

Siunausta!

Ps. "Sillä ruumiillisesta harjoituksesta  on hyötyä vain vähään; mutta jumalisuudesta on hyötyä kaikkeen, koska sillä on elämän lupaus, sekä nykyisen, että tulevaisen" (1. Tim. 4:8).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti