20231026

26.10.2023.

RUKOUS APOSTOLIEN TEOISSA 87.

Paavali lähti Korintosta kohti uusia haasteita:

"Mutta Paavali viipyi siellä vielä jonkun aikaa; sitten hän sanoi veljille jäähyväiset ja purjehti Syyriaan, mukanansa Priskillä ja Akylas; hän oli leikkauttanut tukkansa Kenkreassa, sillä hän oli tehnyt lupauksen (Apt. 18:18).

Kenkrea oli satamakaupunki, josta Paavali ja hänen mukanaan olleet purjehtivat Syyriaan. Priskilla ja Akylas olivat mukana.

Meitä saattaa hämmästyttää se, mistä oli kyse Paavalin tukanleikkauttamisessa ja lupauksen tekemisessä? Jotain voimme tästä ymmärtää, kun tiedämme, että Paavali oli juutalainen. Kyseessä oli nasiirilupaus, joka saattoi olla elinikäinen, tai tietyn ajan kestävä lupaus. Paavalilla se oli tämä viimeksimainittu. Koska Paavali leikkautti tukkansa Kenkreassa, niin onko meidän ymmärrettävä tämä niin, että hän päätti tuon tietyn ajan kestäneen lupauksensa siihen? Tähän ei minulla ole vastausta. Nasiirilupaukseenhan kuului mm. se, että hiuksia ei saanut leikata; ja myös muita asioita, joista tuli pidättäytyä. Sana nasiiri tarkoittaa; olla vihitty.

"Ja he saapuivat Efesoon; sinne hän jätti heidät. Ja hän meni synagoogaan ja keskusteli juutalaisten kanssa" (Apt. 18:19).

Efeso oli iso kaupunki; noin 200 000 asukkaineen. Siellä palvottiin monia epäjumalia.

Aiemmin jo olemme lukeneet, että Pyhä Henki oli estänyt Paavalia ja hänen seuralaisiaan julistamasta sanaa Aasiassa, mutta nyt hän oli siellä; koko Aasian provinssin pääkaupungissa, niissä merkeissä.

Tapansa mukaan Paavali meni synagoogaan, jossa hän tapasi juutalaisia, keskustellen heidän kanssaan. Hänen periaatteensa oli: juutalaisille ensin.

Paavali jätti Akylaan ja Priskillan Efesoon - mahdollisesti muitakin.

Juutalaiset olisivat halunneet, että Paavali olisi jäänyt Efesoon:

"Ja he pyysivät häntä viipymään kauemmin, mutta hän ei suostunut, vaan sanoi heille jäähyväiset ja lausui: Minä palaan jälleen teidän tykönne, jos Jumala suo. Ja hän lähti purjehtimaan Efesosta" (Apt. 18:20-21).

Uskomme, että näin Jumalan Henki johdatteli Paavalia, joka eli rukouselämää. Mielestäni tuo: "jos Jumala suo"-ilmaisu kertoo, että hän halusi kulkea rukoillen Jumalan johdatuksessa - ja kuten myöhemmin näemme, Jumala soi hänen palata Efesoon ihan pidemmäksikin aikaa.

Meidänkin on hyvä omaksua periaate: "jos Jumala suo"  - ja elää rukouselämää.

"Ja noustuaan maihin Kesareassa hän vaelsi ylös Jerusalemiin ja tervehti seurakuntaa ja meni sitten alas Antiokiaan. Kun hän oli viettänyt siellä jonkun aikaa, lähti hän matkalle ja kulki järjestään kautta Galatian maakunnan ja Frygian, vahvistaen kaikkia opetuslapsia" (Apt. 18:22-23).

Meille ei kerrota kuinka kauan Paavali vietti aikaa kussakin paikassa; ei edes sitä, miten kauan hän viipyi Jerusalemissa. Tarkoituksetonta ei hänen matkantekonsa ollut.

Antiokiassa, joka oli hänen "lähettäjäseurakuntansa" - vaikka Pyhän hengen lähettämänähän hän todellisuudessa matkalleen/matkoilleen lähti - sanotaan hänen viettäneen jonkin aikaa:

Paavali halusi auttaa kaikkia seurakuntia ja niihin kuuluvia opetuslapsia; vahvistaen heitä...

Jatkan - jHs.

________________________________

Pidä kiinni siitä, mitä Jumala on sydämeesi laittanut - anna sen kasvaa ja saada aikaan kauttasi sitä, miksi Hän on sen sinne laittanut.

(Jouko Kuusjärvi)

__________________________________

Torstai. 3.5 astetta ylösnousussa. Harmaa taivas.

Aamupalaa ja kahvia.

Rukousta. Luin Galatalaiskirjettä.

Otin tuhkat takasta ja tulet sinne palamaan.

Kirjoitin.

Ruokaa ja kahvia.

Poljeskelin kuntopyörää 45 min. Samalla lueskelin kirjaa.

Luin vähän kirjaa.

Iltapalaa ja teetä.

Seurasimme uutisia - myös Israelista.

Siunausta!

Ps. "ja kasvakaa meidän Herramme ja Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen armossa ja tuntemisessa. Hänen olkoon kunnia sekä nyt että hamaan iankaikkisuuden päivään" (2. Piet. 3:18).

Tervetuloa tänne:

.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti