20231022

22.10.2023.

RUKOUS APOSTOLIEN TEOISSA 83.

Keskustelunhaluiset ateenalaiset filosofit veivät Paavalin Areiopagille ja halusivat tietää, mikä se uusi oppi on, jota hän julistaa:

"Niin Paavali astui keskelle Areiopagia ja sanoi: Ateenan miehet, minä näen kaikesta, että te suuresti kunnioitatte jumalia" (Apt. 17:22).

Vaikka aikaisemmin luimme, että Paavali kiivastui siitä, että Ateena oli täynnä epäjumalankuvia, näemme hänen aloittavan puheensa sillä tavalla, että se ei kuulosta kiivastumiselta, vaan kuulijat huomioon ottavalta sillä tavalla, että he alkavat kuunnella; aloitus on hyvin positiivisenoloinen.

Uskon, että se, miten Paavali jatkaa, saa kuulijat vieläkin tarkkaavaisemmiksi:

"Sillä kävellessäni ympäri ja katsellessani teidän pyhiä paikkojanne minä löysin myös alttarin, johon oli kirjoitettu: Tuntemattomalle jumalalle. Mitä te siis tuntemattanne palvelette, sen minä teille ilmoitan" (Apt. 17:23).

Luulen sinun olevan samaa mieltä kanssani; aloitus oli erinomainen siihen hetkeen. Uskon, että tässäkin hetkessä Pyhä henki johdatti miestä, joka yksin seisoi viisaitten kuulijoittensa edessä evankeliumin totuutta julistamassa.

Kun luemme eteenpäin sitä, mitä Paavali puhui, niin tuntuu, ettei siinä ole yhtään turhaa sanaa, kun ajattelemme tilannetta, jossa hän puhui:

"Jumala, joka on tehnyt maailman ja kaikki, mitä siinä on, hän, joka on taivaan ja maan Herra, ei asu käsillä tehdyissä temppeleissä, eikä häntä voida ihmisten käsillä palvella, ikäänkuin hän jotakin tarvitsisi, hän, joka itse antaa kaikille elämän ja hengen ja kaiken" (Apt. 17:24-25).

Paavali ottaa heti alussa "löysät pois" ja esittää totuuden taivaan Jumalasta, joka kyllä varmasti haastaa kuulijoita.

Jatkossa Paavali menee yhä enemmän asian ytimeen, ajatellen kuulijoitaan - ja meitäkin, jotka tänään tätä luemme:

"Ja hän on tehnyt koko ihmissuvun yhdestä ainoasta asumaan kaikkea maanpiiriä ja on säätänyt heille määrätyt ajat ja heidän asumisensa rajat, että he etsisivät Jumalaa, jos ehkä voisivat hapuilemalla hänet löytää - hänet, joka kuitenkaan ei ole kaukana yhdestäkään meistä; sillä hänessä me elämme ja liikumme ja olemme, niinkuin myös muutamat teidän  runoilijoistanne ovat sanoneet: Sillä me olemme myös hänen sukuansa" (Apt. 17:26-28).

Puhuessaan Paavali tuo esille ihmisen luomisen; ja sen, kuinka Jumala on säätänyt ihmiskunnalle heidän asumisensa rajat ja myös kaikille tietyt elämisen ajat. Jumala on antanut ihmisille nämä asiat siksi, että he niissä rajoissa etsisivät elämänsä aikana Jumalaa. Se on jokaisen ihmiselämän korkein tavoite. Jokainen ihminen, joka niin tekee, löytää Jumalan, joka ei ole heistä kenestäkään kaukana; ja näin ollen jokaisen löydettävissä. Jokaisen ihmisen kohdalla - oli hän uskova, tai uskomaton - on totta se, että Hänessä me koko ajan olemme, liikumme ja elämme. Hän antaa siihen mahdollisuuden. Runoilija on hyvin sanonut, että me olemme Hänen sukuansa ihmisinä.

Jos tämä oli puhetta Areiopagille kokoontuneille, on se sitä ihan "samassa mitassa" myös sinulle ja minulle. Elämämme tärkein tehtävä on etsiä Jumalaa elämämme aikana - ja meidän on tehtävä se Jumalan ehdoilla. Emme tiedä elämämme pituutta. Etsintämme tulee tapahtua niissä rajoissa. Siksi on tärkeää, että etsimme Häntä silloin, kun se on mahdollista. Olet ehkä pannut merkille, että Jumalan Henki ei puhuttele meitä aina. Ihmiselämässä on aikoja, jolloin Jumala erityisellä tavalla puhuttelee meitä; niitä aikoja nimitetään etsikkoajoiksi. Silloin Jumala kutsuu meitä Jeesuksen luokse.

Jeesus sanoo:

"Ei kukaan voi tulla minun tyköni, ellei Isä, joka on minut lähettänyt, häntä vedä" (Joh. 6:44).

Nämä ovat kalliita hetkiä ihmisen elämässä. Silloin meidän on etsittävä Herraa. Se merkitsee sydämen avaamista Jeesukselle, jonka kautta ainoastaan Jumala on löydettävissä.

Jeesus sanoo:

"Kaikki, mitä Isä antaa minulle, tulee minun tyköni; ja sitä, joka minun tyköni tulee, minä en heitä ulos" (Joh. 6:37).

Raamattu sanoo:

"Mutta kaikille, jotka ottivat hänet (Jeesuksen) vastaan, hän antoi voiman tulla Jumalan lapsiksi, niille, jotka uskovat hänen nimeensä" (Joh. 1:12).

Meidän on toimittava Jumalan ehdoilla; ei periaatteen; etsin Jumalaa silloin kun minulle sopii-mukaan.

Jumala on löydettävissä Jeesuksen kautta. Siksi Hän lähetti Poikansa maailmaan sovittamaan syntimme Golgatan ristillä. Jeesus nousi ylös kuolleista ja astui ylös taivaaseen - Hän elää!

Jatkan - jHs.

__________________________________

Älä anna muistisi hämätä: mieleesi voi nousta asioita, jotka ovat häpeällisiä, ikäviä, iljettäviä; ovat syntiä, jota olet tehnyt, mutta Jumala on jo ne anteeksiantanut. kun olet ne tunnustanut: Jeesuksen veri on jo puhdistanut ne pois. Jumalalle niitä ei ole enää olemassa, ei sinullekaan.

(Jouko Kuusjärvi).

__________________________________

Sunnuntai. 6.1 astetta pakkasella ylösnousussa. Selkeää.

Aamupalaa ja kahvia.

Luin 2. Korinttolaiskirjettä. Rukousta.

11:ksi ajelimme helluntairukoushuoneelle Sunnuntaijuhlaan. Haimme Salmen mukaan. Käytin puheenvuoron kylätyöstä.

Kotona ruokaa ja kahvia.

15:ksi ajelimme M-L:n kanssa Saarijärvisaliin Joulunlapsi-konserttiin.

Kahvia.

Kirjoitin.

Iltapalaa ja kahvia.

Seurasin uutisia.

Siunausta!

"Pukekaa yllenne Jumalan koko siota-asu, voidaksenne kestää perkeleen kavalat juonet" (Ef. 6:11).



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti