20231021

21.10.2023.

RUKOUS APOSTOLIEN TEOISSA 82.

Paavali oli siirtynyt Ateenaan:

"Mutta Paavalin odottaessa heitä Ateenassa hänen henkensä hänessä kiivastui, kun hän näki, että kaupunki oli täynnä epäjumalankuvia" (Apt. 17:16).

Paavalin odotellessa Silasta ja Timoteusta Tessalonikasta, hänellä halu ja mahdollisuus tutustua Ateenan kaupunkiin, joka silloin oli tietyn alueen pääkaupunki, ei Kreikan.

Ateenassa oli todella runsaasti epäjumalien patsaita. Paavali ei voinut katsella niitä välinpitämättömänä. Hänen Jumalaa lähellä oleva sydämensä kiivastui kaikesta tästä. Näiden epäjumalien kautta saatana piti ihmisiä petoksessaan, otteessaan.

Jos Pyhä henki ei hallitse meitä, niin seurauksena on se, että meitä ei juurikaan kiusaa tuonkaltaiset asiat, jotka saivat Paavalin kiivastumaan - ja tekemään asialle jotain.

Odotellessaan työtovereitaan Paavali teki koko ajan evankeliumintyötä:

"Niin hän keskusteli synagoogassa juutalaisten ja jumalaapelkääväisten kanssa ja torilla joka päivä niiden kanssa, joita hän siellä tapasi" (Apt. 17:17).

Synagooga oli paikka, johon Paavali ensimmäiseksi hakeutui. Sen lisäksi hän keskusteli myös torilla - joka päivä - niiden kanssa, joita hän siellä tapasi. Näin hänet pian "noteerattiin" kaupungissa.

Tässä "Paavalin mallissa" on meillekin paljon varteenotettavaa. Ensinnäkin se, että kun meillä on näky viedä evankeliumia ihmisille, niin voimme jopa päivittäin keskustella elämän tärkeimmästä asiasta ihmisten kanssa - vaikkapa torilla, tai missä tahansa siellä missä ihmisiä kohtaamme. Jumala kyllä meitä johdattaa, kun rukoilemme johdatusta siihen, että saamme kohdata ihmisiä siinä mielessä. Rukouselämä on elintärkeä asia myös todistajantehtäväämme ajatellen.

Tässä haluan painottaa meille kaikille Jeesuksen omille tätä asiaa: Hänen todistajanaan oleminen on annettu jokaiselle, joka uskoo Jeesukseen. Emme voi minkäänlaisen syyn vuoksi selittää asian olevan toisin. Olemmehan me niin monissa muissakin asioissa "oikein reippaita" puhumaan ja toimimaan, miksi emme tässä elämämme tärkeimmässä tehtävässä. Tähän me tarvitsemme Pyhän Hengen täyteyttä (Apt. 1:8). Muuten käy niin, että vain harrastelemme uskoa.

"Ja muutamat epikurolaiset ja stoalaiset filosofit väittelivät hänen kanssansa; ja toiset sanoivat: Mitähän tuo lavertelija oikein tahtoo sanoa? Toiset taas sanoivat: Näkyy olevan vieraiden jumalien julistaja, koska hän julisti heille evankeliumia Jeesuksesta ja ylösnousemuksesta" (Apt. 17:18).

Epikurolaiset olivat Epikuuros-nimisen filosofin seuraajia. Stoalaiset olivat filosofiseen koulukuntaan kuuluvia, jonka oli perustanut Ateenan Zenon.

Paavalilla oli kyky keskustella ja väitellä tällaistenkin kanssa. Meidän ei tarvitse Jeesuksen todistajina ollessamme voittaa väittelyitä - eikä edes väitellä. Saamme vain todistaa siitä, mitä Jeesus on meille tehnyt ja tuoda esille, mitä Jeesus on kaikkien ihmisten puolesta tehnyt. Jumala vastaa Sanastaan ja todistuksestamme. Pyhä Henki voi antaa meille "avainsanoja" kussakin tilanteessa. Tärkein tekijä kohdatessamme ihmisiä ja todistaessamme heille, on Pyhä Henki, joka voi puhua ja vaikuttaa vastaansanomattomasti ihmisen sydämeen, jolle todistamme, vaikka suu sanoisi mitä.

Paavali ei missaan "astunut syrjään" ytimestä: "hän julisti heille evankeliumia Jeesuksesta ja ylösnousemuksesta."

"Ja he ottivat hänet ja veivät Areiopagille ja sanoivat: Voimmeko saada tietää, mikä se uusi oppi on, jota sinä ilmoitat? Sillä outoja asioita sinä tuot meidän korvaimme kuulla. Me siis tahdomme tietää, mitä ne oikein ovat. Sillä ateenalaisilla ja siellä oleskelevilla muukalaisilla ei kenelläkään ollut aikaa muuhun kuin uutta puhumaan ja uutta kuulemaan" (Apt. 17:19-21).

Paavali vietiinAreiopagille. Areiopagi oli tietynlainen tuomioistuin, jossa ulkosalla pidettiin istuntoja. Voit itse tutkia halutessasi asiaa enemmän. Paavalia ei viety tuomittavaksi, vaan hänen kanssaan haluttiin keskustella "juurtajaksain."

Varmasti Paavali oli mielissään tästä avautuneesta mahdollisuudesta. Niinpä hän käyttää auenneen tilaisuuden evankeliumin menestystä ajatellen...

Jatkan - jHs.

______________________________________

Ihminen on luotu Jumalan yhteyteen ja Häntä varten. Ohjeemme löytyvät Raamatusta.

(Jouko Kuusjärvi).

______________________________________

Lauantai. 8 astetta pakkasta ylösnousussa. Selkeää.

Aamupalaa ja kahvia.

Rukousta. Luin 2. Korinttolaiskirjettä.

Kahvia.

laitoin tulen takkaan.

Kirjoitin.

Ruokaa ja kahvia.

Kirjoitin.

Terhi-Marja, Denis ja Emilia käväisivät. Kahvisteltiin ja "teesteltiin."

Poljeskelin kuntopyörää 55 min. Samalla lueskelin kirjaa.

Kävin saunassa.

Iltapalaa ja kahvia.

Seurattiin uutisia - minä myös Israelista.

Siunausta!

Ps. "Joka sanoo valkeudessa olevansa, mutta vihaa veljeänsä, se on yhä vielä pimeydessä" (1. Joh. 2:9).




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti