20231207

7.12.2023.

RUKOUS APOSTOLIEN TEOISSA 101.

Paavali oli jättänyt haikeat jäähyväiset Efeson seurakunnan vanhimmille:

"Kun olimme eronneet heistä ja lähteneet purjehtimaan, laskimme suoraan Koos-saareen ja seuraavana päivänä Rodoon ja sieltä Pataraan. Siellä tapasimme Foinikiaan menevän laivan, astuimme siihen ja lähdimme purjehtimaan. Ja kun Kypro rupesi näkymään ja oli jäänyt meistä vasemmalle, purjehdimme Syyriaan ja nousimme maihin Tyyrossa; siellä näet laivan oli määrä purkaa lastinsa" (Apt. 21:1-3).

Miletosta matkalaiset purjehtivat Koos-saaren ohitse, joka on Aigeian meressä, Vähän-Aasian lounaisrannikon edustalla. Rado oli saari aika lähellä Koos-saarta. Patara puolestaan tärkeä satamakaupunki Vähän-Aasian etelärannalla. Patarassa he astuivat toiseen laivaan, jossa menivät Tyyroon - Kypron-saaren jäädessä heidän vasemmalle puolelleen - joka oli tärkeä kauppakaupunki Foinikiassa. Merimatkaa kertyi aikalailla.

"Ja tavattuamme opetuslapset me viivyimme siellä seitsemän päivää. Ja Hengen vaikutuksesta he varoittivat Paavalia menemästä Jerusalemiin" (Apt. 21:4).

Siellä, missä oli opetuslapsia, halusi Paavali tavata heitä; olla heidän kanssaan, rakentaen ja vahvistaen heidän uskoaan. Paavali seuralaisineen viipyi Tyyrossa viikonpäivät, jolloin heillä oli mahdollisuus olla uskovien kanssa yhdessä rikkaita päiviä. Tyyrossa - niinkuin muuallakin, eripaikoissa - Paavali sai sanomia siitä, mikä häntä Jerusalemissa odotti. Kenties tähän perustuen, olen kuullut opetettavan myös, että Paavalin olisi pitänyt totella tätä varoitusta, eikä mennä Jerusalemiin. Kuitenkin on niin, että Paavalin piti sinne mennä, ja kulkea se tie, joka vei häntä myös ahdistuksiin. Aikaisemmin luimmekin, että Paavalille profetoitiin matkan varrella eripaikoissa, kun hän kulki kohti Jerusalemia, että kahleet ja ahdistukset häntä siellä odottavat. Varmasti sanoma oli samanlainen myös Tyyrossa. Sen pohjalta uskovat varoittivat Paavalia, säästääkseen häntä kärsimyksiltä. Uskon, että noiden päivien aikana, jotka Paavali oli Tyyrossa, myös vietettiin aikaa rukouksessa uskovien kanssa.

"Mutta kun olimme viettäneet loppuun ne päivät, lähdimme matkalle, ja kaikki saattoivat vaimoineen ja lapsineen meitä kaupungin ulkopuolelle saakka. Ja me laskeuduimme rannalle polvillemme ja rukoilimme; ja sanottuamme jäähyväiset toisillemme astuimme laivaan, ja he palasivat kotiinsa" (Apt. 21:5-6).

Kaikki uskovat perheineen olivat saattamassa Paavalia ja hänen seuruettaan laivaan. Heidän välillään vallitsi syvä kiintymys ja rakkaus toisiinsa. Uskon, että sanoma Paavalia odottavista vaiheista Jerusalemissa, vaikutti paljon näissä jäähyväisissä.

Saattoväki ja Paavali joukkonsa kanssa laskeutuivat rannalla polvirukoukseen. Näin he siunasivat toisiaan ja jättivät toisensa Herran haltuun, joka kaikkea hallitsee. Polvirukous on  nykyään jäänyt "muodista" - käytöstä - pois kokonaan. Muistan sen ajan, kun se oli "hallitseva" rukousasento. Nykyäänkin se voisi olla käytössä, vaikkei rukousasento olekaan se oleellisin asia, vaan "sydämen asento"/asenne. Polvirukouksessa on kuitenkin jotain sellaista, jolla halutaan osoittaa Jumalalle, kenen edessä ollaan tekemisissä. Voi olla niinkin, että nykyään arkaillaan uskovienkin parissa polvistua, kun se on ollut pois käytöstä.

Tyyron opetuslapset saivat varmasti viettää hyviä hetkiä Paavalin kanssa...

Jatkan - jHs.

______________________________________

Puhe Jeesuksesta syntiemme sovittajan ja Pelastajana voi tuntua täällä maan päällä "satuilulta", ja "vähän höyrähtäneiden ihmisten sekopäiseltä haaveilulta." Mutta: kun elämä maan päällä loppuu, niin jokainen ihminen tulee tietämään, että totta se oli - mutta silloin on myöhäistä enää tehdä asialle mitään.

(Jouko Kuusjärvi)

_________________________________________

Torstai. 10.6 astetta miinuksella myöhäisessä ylösnousussa. Tyyntä. Puut kauniita, kun lumi pysynyt niiden oksilla - ja lisääkin oli pumpulilunta tullut.

Aamupalaa ja kahvia.

Rukousta. Luin 1. Timoteuskirjettä.

M-L vei joitakin joulutervehdyksiä postiin.

Lumiakin pääsi hieman siirtelemään. 

Laitoin tulen takkaan.

Kahvia.

Mukavantuntuinen kaamospäivä. Jouluiset valot ja kynttilät pääsivät oikeuksiinsa.

Ruokaa ja kahvia

Valmisteluja tulevia hengellisiä kyläiltoja varten ja vuodenalun kristittyjen yhteistä rukous- ja paastotilaisuutta varten.

M-L laittoi puuroa takkaan paistumaan.

Iltapalaksi M-L: juuri tekemää hyvää pizzaa.

Illan aikana seurasimme uutisia - myös Israelista.

Siunausta!

Ps. "Sentähden pankaa pois kaikki saastaisuus ja kaikkinainen pahuus ja ottakaa hiljaisuudella vastaan sana, joka on teihin istutettu ja joka voi teidän sielunne pelastaa" (Jaak. 1:21).





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti