20240213

13.2.2024.

RUKOUS APOSTOLIEN TEOISSA 110.

(edellinen kirjoitus tässä "sarjassa" löytyy 8.2. päivän kohdalta).

Paavali pitää puolustuspuhetta, Kesareassa, syyttäjiensä ja maaherra Feeliksin edessä: 

"Niin minä nyt useapien vuosien kuluttua tulin tuomaan almuja kansalleni ja toimittamaan uhreja. Näitä toimittaessani muutamat Aasiasta tulleet juutalaiset tapasivat minut puhdistautuneena pyhäkössä, eikä ollut mitään väentungosta tai eteliä.; heidän tulisi nyt olla saapuvilla sinun edessäsi ja syyttää, jos heillä olisi jotakin minua vastaan. Tai sanokoot nämä läsnäolevat, mitä rikollista her minussa huomasivat, kun minä seisoin neuvoston edessä; jollei siksi luettane tätä ainoata lausetta, jonka huusin seisoessani heidän keskellään: Kuolleitten ylösnousemuksen tähden minä tänään olen teidän tuomittavananne" (Apt. 24:17-21).

Tämä on selväsanaista ja todenperäistä puhetta Paavalilta, jota emme sen kummemmin ala kommentoimaan. Maaherra haluaa lykätä asiankäsittelyä tuonnemmaksi.

"Mutta Feeliks, jolla oli hyvin tarkka tieto tästä tiestä, lykkäsi heidän asiansa toistaiseksi, sanoen: Kun päällikkö Lysaias tulee tänne, tutkin minä teidän asianne. Ja hän käski sadanpäämiehen pitää Paavalia vartioituna, mutta lievässä vankeudessa, estämättä hänen omaisistaan tekemästä hänelle palvelusta" (Apt. 24:22-23).

Hiukan tuntuisi "olevan ilmassa" sellaista vaikutusta, että Feeliks ei pitänyt Paavalia syyllisenä. Armeijan päällikön, Lysaiaksen, ja syyttävien juutalaisten kertomukset eivät olleet ihan yhtäpitäviä. Paavalia Feeliks käski pitää "lievässä vankeudessa, estämättä ketään hänen omaisistaan tekemästä hänelle palvelusta." "Omaisistaan"-sana ei tässä välttämättä tarkoita omaisia, eli sukulaisia. Samaa sanaa on käytetty myös Apt. 4:23: "Ja päästyään vapaiksi, he menivät omiensa tykö..." Näin ollen se voi tarkoittaa myös uskovia veljiä ja sisaria.

Kun Paavali tällä tavalla sai tavata toisia uskovia, niin heillä varmasti oli myös mahdollisuus rakentua yhteisestä uskostaan Sanan kautta ja rukoilla.

"Muutamien päivien kuluttua Feeliks tuli vaimonsa Drusillan kanssa, joka oli juutalainen, haetti Paavalin ja kuunteli hänen puhettaan uskosta Kristukseen Jeesukseen. Mutta kun Paavali puhui vanhurskaudesta ja itsensähillitsemisestä ja tulevasta tuomiosta Feeliks sanoi: Mene tällä haavaa pois, mutta kun minulle sopii, kutsutan sinut taas. Sen ohessa hän myös toivoi saavansa Paavalilta rahaa, jonka tähden hän useita kertoja haetti hänet luokseen ja puheli hänen kanssansa" (Apt. 24:24-26).

Maaherra Feeliks ja hänen vaimonsa kuulivat myös  evankeliumia Jeesuksesta Paavalin kautta, joka suoraan puhui heille. Tuntuu siltä, että tällainen mahdollisuus avautui useammankin kerran; niinkuin luimme, kun Feeliks halusi useita kertoja haettaa Paavalin luokseen. Saattoi maaherra olla Jumalan puhuttelussakin. Yksi asia ihmetyttää; että tuollaisessa asemassa oleva mies, kuin Feeliks oli, toivoi saavansa rahaa Paavalilta. Kyse lienee kuitenkin ollut lahjuksista, joita hän oli mahdollisesti tottunut saamaan.

"Mutta kahden vuoden kuluttua Porkius Festus tuli Feeliksin sijaan; ja kun Feeliks tavoitteli juutalaisten suosiota, jätti hän Paavalin kahleisiin" (Apt. 24:27).

Meistä, jotka tätä luemme, tuntuu "kummalliselta vetkuttelulta" tämä Paavalin oikeudenkäyntiin suhtautuminen. Syyksi tässä sanotaan, että Feeliks tavoitteli juutalaisten suosiota. Siitäkin huolimatta tuntuu pitkältä tuo kaksi vuotta, jolloin uusi maaherra tuli Feeliksin sijaan. Uskon kuitenkin, että Jumalalla olivat asiat ja aikataulut hallinnassa Paavalin elämää ajatellen...

Jatkan . jHs.

_________________________________

Tiistai. 18.1 astetta pakkasta ylösnousussa. Selkeää. Aurinko paistoi. 

Aamupalaa ja kahvia.

Lähetin varauksen Saarijärvisalista tilaisuutta varten - s-postilla, kun niin vaativat.

Laitoin tulen takkaan. Halkosahalla sahailen liiterin peräosaan kertynyttä hyvää "puujätettä." Metsästä kerättyä puuta on kyllä runsaasti, mutta nuo toisetkin puut pitää käytellä.

Rukousta. Luin Ilmestyskirjaa.

Hyvää ruokaa ja kahvia.

Kirjoitin.

Poljeskelin kuntopyörää 40 min. Samalla lueskelin kirjaa.

Iltapalaa ja pakuriteetä.

Illan mittaan seurasimme uutisia - myös Israelista.

Siunausta!

Ps. "Sillä Kristuksessa Jeesuksessa ei auta ympärileikkaus eikä ympärileikkaamattomuus, vaan rakkauden kautta vaikuttava usko" (Gal. 5:6).




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti