20220922

22.9.2022.

JUUTALAISTEN KOKEMUKSET NS. KRISTITTYJEN TAHOLTA OVAT OLLEET HIRVEITÄ

Puuttumatta tässä syihin ja seurauksiin laajemmalti, lainaan aihepiiristä  hieman (lähde ilmoitettu kirjoituksen lopussa).

"...Yksikään toinen kansa ei ole kestänyt jatkuvaa hyökkäystä olemassaoloaan vastaan. Kärsivätpä he pimeinä vuosisatoina "Kristuksen murhaajina" tai "kaivonmyrkyttäjinä" tai keskiajalla välittäjäloisina, riistäjinä, vihattuina rahanlainaajina tai 1900-luvulla "Euroopan kaiken pahan juurena", "eurooppalaisen yhteiskunnan myrkkynä", tällä ei ole ollut käytännössä suurtakaan eroa; juutalaiset olivat aina vihattu ongelma. 

Monet kristityt tuntevat ristiretkeläiset vain näiden urhoollisuudesta, innosta ja uskosta, hyvistä ja armeliaista töistä. He ovat kuitenkin jättäneet juutalaisten muistiin lähtemättömän arven. Reininmaalta Pyhään maahan, minne vain ristiretkeläiset saapuivat, he huuhtoivat maan juutalaisten verellä. Naiset, lapset ja sylivauvatkin teurastettiin. Jerusalemissa he sulkivat kokonaisen juutalaisyhteisön suureen synagoogaan, vanhat ja nuoret yhdessä, ja polttivat nämä elävältä. Kaikki tämä tehtiin "Kristuksen nimessä ja ristin merkissä". Tosiasiat puhuvat itse puolestaan. Vuonna 1000 jKr., jolloin ristiretkeläiset saapuivat Pyhään maahan, siellä asui 300 000 juutalaista. He olivat säilyneet hengissä halki monivuosisataisen pakanahallinnon, Rooman, Bysantin ja arabien valtakauden, mutta ristiretkeläisten valtakausi oli murheellista aikaa. Kun Tudelan Benjamin, espanjan juutalainen, kävi Pyhässä maassa vuonna 1169 jKr., hän löysi vain noin tuhat eloonjäänyttä juutalaisperhettä. Niin sanottujen kristittyjen vajaan 200-vuotisen hallituskauden aikana järjestelmällinen ja laaja teurastuspolitiikka oli hävittänyt suurimman osan koko juutalaisyhdyskunnasta.

Inkvisition aika (1400-1500-luku) ei ollut sen parempi. Useimmat uskovat muistavat inkvisitiosta monet aidot uskovat, joita kidutettiin tai poltettiin kuoliaaksi demonisten miesten käsissä - miesten, jotka uskoivat kaiken koituvan uhriensa sielun parhaaksi. Mutta monet eivät tiedä lainkaan, että sadat tuhannet juutalaiset kärsivät yhtä hirvittävän kuoleman inkvisiittorien käsissä - "Kristuksen nimessä ja ristin merkissä". Kokonaisia juutalaisyhteisöjä, vaikutusvaltaisia, aristokraattisia ja oppineisuudestaan kuuluisia juutalaisia tuhottiin. Suuret espanjalaiset ja portugalilaiset yhdyskunnat eivät koskaan enää toipuneet siitä, toiset vain osittain.

Viime vuosisadan lopulla ja tämän vuosisadan alussa juutalaiset saivat kokea uuden järjestelmällisen vainon aallon niin sanotuissa "pogromeissa". Pogromi on venäjänkielinen sana, joka merkitsee "tuhoa" tai "hävitystä". Sillä kuvattiin juutalaisyhdyskuntia vastaan tehtyjä hyökkäyksiä Venäjällä ja Ukrainassa, Puolassa, Romaniassa ja eräissä muissa Itä-Euroopan osissa. Aivan epäilemättä varsinkin Venäjällä näiden pogromien takana olivat viranomaiset. He ajattelivat kyynisesti, että tämä "auttaisi heitä ratkaisemaan juutalaisongelman". Heidän näkemyksensä mukaan vallankumouksellinen levottomuus oli suuressa määrin onnettomien juutalaismassojen synnyttämää, ja siksi heitä vastaan oli käytettävä kovia otteita.

Pogromit olivat äkillisiä ja väkivaltaisia juutalaisyhteisöjä vastaan kohdistettuja hyökkäyksiä, jotka tapahtuivat usein jouluna tai pääsiäisenä. Pogromien alkuaikoina ihmisiä hakattiin raa ´asti ja heidän omaisuutensa ryöstettiin. Pian tulivat kuitenkin kuvaan mukaan murhat ja verilöylyt. En usko, että todelliset, uudestisyntyneet kristityt osallistuivat näihin pogromeihin, mutta joka tapauksessa ne tehtiin "Kristuksen nimessä ja ristin merkissä" ja ikivanhaa iskulausetta huutaen "Kristuksen murhaajista". ..."

(Lance Lambert, Israel rakas maa, Kuva ja sana 1981, s.100-102).

________________________________

Torstai. 5.3 astetta lämmintä "myöhäisheränneen" noustessa "jalanviljaan". Aurinko paistoi. Pilvistä.

M-L vei Danielin kouluun 8:ksi.

Aamupalaa ja kahvia.

Rukousta. Luin 1. Timoteuskirjettä.

Kävin urheilukentällä 3.2 km kävely/rukouslenkillä. Samalla reissulla toin Danielin koulusta kotiin 14.

Ruokaa ja kahvia.

Laitoin tulen takkaan.

Kirjaakin vähän silmäilin.

Kävimme M-L:n kanssa himpun yli 1 h kävelylenkillä. Kirjapainonmäen suunnassa.

Iltapalaa ja teetä.

Seurailin uutisia - myös Israelista.

Siunausta!

Ps. "Ja suuri voitto onkin jumalisuus yhdessä tyytyväisyyden kanssa" (1. Tim. 6:6).



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti