20231102

2.11.2023.

RUKOUS APOSTOLIEN TEOISSA 89.

Apollos oli lähtenyt Efesosta Akaiaan, Korinttoon ja Paavali saapui Efesoon:

"Kun Apollos oli Korintossa, tuli Paavali kuljettuaan läpi ylämaakuntien, Efesoon ja tapasi siellä muutamia opetuslapsia. Ja hän sanoi heille: Saitteko Pyhän hengen silloin, kun tulitte uskoon? Niin he sanoivat hänelle: Emme ole edes kuulleetkaan, että Pyhää Henkeä on olemassakaan. Ja hän sanoi heille: Millä kasteella te sitten olette kastetut? He vastasivat: Johanneksen kasteella. Niin Paavali sanoi: Johannes kastoi parannuksen kasteella, kehoittaen kansaa uskomaan häneen, joka oli tuleva hänen jälkeensä, se on, Jeesukseen. Sen kuultuaan he ottivat kasteen Herran Jeesuksen nimeen" (Apt. 19:1-5).

Olemme aikaisemmin lukeneet Apolloksen kohdalla, että hänkin tunsi vain Johanneksen kasteen, mutta kun Akylas ja Priskilla kuuntelivat häntä, ottivat he hänet luokseen ja opettivat hänelle tarkemmin Jumalan tien.

Tuntuu ihmeelliseltä, että miten Efesossa saattoi olla sellaisia opetuslapsia, jotka tunsivat vain Johanneksen kasteen? Joka tapauksessa näin oli. Tietenkin yksi vastaus tähän on se, että Apollos, joka tunsi aiemmin vain Johanneksen kasteen, oli ollut myös Efesossa. Tuntuu ihan siltä, että he eivät tunteneet Jeesusta Herrana sydämessään. varmasti Paavali opetti heitä tässä asiassa. Hän puhui heille Johanneksen kasteen merkityksestä ja hänen tehtävästään; Johannes kehotti kansaa uskomaan Jeesukseen. Näyttäisi siltä, että Paavali johdatti heidät sisäisesti uskomaan Jeesukseen, kun he kenties tähän asti olivat jonkinlaisen ulkokohtaisen uskomisen varassa. Tähän viittaa seuraava lukemamme jae: Sen kuultuaan he ottivat kasteen Herran jeesuksen nimeen" (Apt. 19:5).

"Ja kun Paavali pani kätensä heidän päälleen, tuli heidän päällensä Pyhä Henki, ja he puhuivat kielillä ja ennustivat. Heitä oli kaikkiaan noin kaksitoista miestä" (Apt. 19:6-7).

Kun perusta oli kunnossa, laittoi Paavali kätensä heidän päälleen ja Pyhä henki tuli heidän päällensä. Opetuslapset - noin kaksitoista - saivat Pyhän hengen kasteen, eli saman, minkä odottavat opetuslapset saivat kokea ensimmäisenä helluntaina yläsalissa, Jerusalemissa, samoin Samariassa uskoon tulleet, samoin Paavali kääntymyksensä jälkeen, niin myös Korneliuksen kotiin kokoontuneet, kun usko jeesukseen syntyi heidän sydämeensä, Pietarin puheen aikana. Merkkinä siitä, että he saivat Pyhän Hengen kasteen, efesolaiset opetuslapset puhuivat kielillä ja ennustivat. Aikaisemmin käsittelemissämme, edellä luetelluissa, tapauksissa näimme myös, että kun uskovat saivat Pyhän Hengen kasteen, he puhuivat kielillä, merkkinä sen saamisesta. Samarian tapauksessa ei kerrota, mikä se merkki oli, mutta todennäköisesti se oli kielillä puhuminen, sillä Simon näki, että apostolien laskiessa kätensä uskovien päälle, he kokivat Pyhän hengen kasteen.

Meidän tulee "löytää uudelleen" Jumalan sanan opetus Pyhän hengen kasteesta ja -täyteydestä. Se on unohdettu - tai hyljätty...

Jatkan - jHs.

______________________________________

Taivaallinen Isämme antaa aurinkonsa paistaa niin hyville, kuin meille pahoillekin - annetaan mekin.

(Jouko Kuusjärvi).

________________________________________

Torstai. 1.5 astetta miinuksella ylösnousussa. Harmaa taivas.

Aamupalaa ja kahvia.

Veimme M-L:n kanssa Danielin opiskelupaikkaansa, Tarvaalaan. Sitten ajoimme kylälle - keskustaan - tk:een. M-L "verkokkeisiin", minä varaamaan soittoajan taannoisen verikokeen tulosten vuoksi. M-L kävi kaupassa.

Kotona kahvia..

Rukousta. Luin Galatalaiskirjettä.

Laitoin tulen takkaan.

Tein ensimmäiset lumityöt.

Kirjoitin.

Ruokaa ja kahvia.

M-L haki Danielin koulusta.

Poljeskelin kuntopyörää 45 min. Samalla  lueskelin kirjaa.

Tein "sapluunan" kyläilta kutsulle - että saapi huomenna monistella.

Iltapalaa ja teetä.

Seurasimme uutisia - myös Israelista.

Siunausta!

Ps. "Valvo itseäsi ja opetustasi, ole siinä kestävä; sillä jos sen teet, olet pelastava sekä itsesi että ne, jotka sinua kuulevat" (1. Tim. 4:16).



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti