20231109

9.11.2023.

RUKOUS APOSTOLIEN TEOISSA 91.

Efesossa tapahtui voimallisia asioita:

"Ja Jumala teki ylen voimallisiatekoja Paavalin kätten kautta" (Apt. 19:11).

Ihminen ei pysty tekemään tällaisia tekoja - mutta Jumala pystyy tekemään sellaisia ihmisten kautta. Senkin tiedämme, että ei kaikkien kautta. Lukiessamme esimerkiksi Markuksen evankeliumin loppulukua, näemme, että periaatteessa tällaiset teot on varattu jokaiselle uskovalle:

"Ja nämä merkit seuraavat niitä, jotka uskovat; minun nimessäni he..." - ja sitten luetellaan näitä merkkejä, jotka seuraavat uskovia. Voit lukea niistä Mark. 16:15-20. 

Kuitenkin on olemassa myös armolahjoja, joita Pyhä henki jakaa. Voit tutustua niihin esim. 1. Kor. 12. luvussa. Harvoille Pyhä Henki on jakanut kaikkia armolahjoja. Meitä käsketään tavoittelemaan hengellisiä lahjoja.

Uskon, että Paavalilla, Jumalan armoittamana apostolina, toimi useita armolahjoja. Tähän aihepiiriin emme mene pidemmälle. Toteamme vain, että Paavalin kätten kautta tapahtui ylen voimallisia tekoja - ne olivat Jumalan tekoja välikappaleensa kautta.

Tänä päivänä Jumala varmasti haluaa tarkentaa katsettamme Pyhän Hengen kasteeseen, -täyteyteen ja hengellisten lahjojen alueeseen, joita Pyhä Henki jakaa. Unohtaessamme tämän Jumalan valtakunnan ja seurakunnan elämän tärkeän alueen, luisumme ihmistekoisuuteen. Näin meille suurelta osin on käynytkin.

Jotakin siitä, mitä Jumala teki Paavalin kautta, saamme lukea:

"niin, että vieläpä hikiliinoja ja esivaatteita hänen iholtansa vietiin sairasten päälle, ja taudit lähtivät heistä ja pahat henget pakenivat pois" (Apt. 19:12).

Hikiliina oli pieni liinanen, jolla pyyhittiin hikeä. Esivaate - tämä tosin on arvuutteluni - on alusvaate, mieluummin kuin - niinkuin jotkut sanovat -  esiliinantapainen. Näitä vietiin Paavalin iholta sairasten päälle ja ne paranivat. Tänäkin päivänä - ei kaikissa - on joissakin seurakunnissa tapana siunata rukousliinoja, joita viedään sairasten päälle. Olen - useinkin - kuullut, että paranemisia on näinkin tapahtunut. Voima ei ole siinä liinassa, tai vaatteessa. Se on vain aivankuin kosketuskohta ihmisen elämään, kun Jeesuksen nimessä toimitaan. Kun samassa yhteydessä puhutaan myös pahojen henkien pakenemisesta, niin uskon, senkin tapahtuneen näiden liinojen kautta, kun Jeesuksen nimessä toimittiin. Ihmiset, jotka näin vapautuivat, olivat riivattuja.

Jotkut yrittivät matkia Paavalia:

"Myöskin muutamat kuljeksivat juutalaiset loitsijat rupesivat lausumaan Herran Jeesuksen nimeä niiden ylitse, joissa oli pahoja henkiä, sanoen: Minä vannotan teitä sen Jeesuksen kautta, jota Paavali julistaa" (Apt. 19:13).

Niinkuin seuraavissa jakeissa näemme, niin tällä tavalla eivät nämä valtuudet toimi; ei ulkokohtaisina asioina toisia matkien. Ensinnäkin täytyy olla usko Jeesukseen ja sydän Jeesuksen verellä pestynä. Tämä on peruslähtökohta, olla Jumalan välikappaleena Hänen käytössään. Paavali ajoi Jeesuksen nimessä pahoja henkiä ulos niistä, joissa niitä oli; muutenkin kuin hikiliinojen ja esivaatteiden kautta:

"Ja niiden joukossa, jotka näin tekivät, oli myös erään juutalaisen ylipapin, Skeuaan, seitsemän poikaa; mutta paha henki vastasi heille sanoen: Jeesuksen minä tunnen, ja Paavalin minä tiedän, mutta keitä te olette?" (Apt. 19:14-15).

Pahat henget kyllä tuntevat Jeesuksen - ja ovat tulleet tuntemaan Hänen voimansa. Paavalinkin he tiesivät - ja noteerasivat, koska hän toimi Jumalan voimassa. Skeuaan seitsemän pojan kohdalla pahojen henkien - pilkallinen - kysymys oli: "mutta keitä te olette?"

"Ja se mies, jossa paha henki oli, karkasi heidän kimppuunsa, voitti heidät toisen toisensa perästä ja runteli heitä, niin että he alastomina ja haavoitettuina pakenivat siitä huoneesta" (Apt. 19:16).

Näin siinä kävi - ja niin siinä käy - jos koetetaan tehdä Jumalan tekoja itselleen ulkokohtaisina asioina; ilman uskoa Jeesukseen ja ilman Jumalan Pyhän Hengen voimaa...

Kuitenkin sillä, mitä Jumala teki Paavalin kautta, oli suuri vaikutus Efesossa...

Jatkan - jHs.

___________________________________

Valinnoillamme on aina seurauksensa; hyvät tai huonot - iankaikkisuuttakin ajatellen.

(Jouko Kuusjärvi).

_____________________________________

Torstai. 1.8 astetta lämmintä ylösnousussa. Hiukan oli satanut valkoista, joka suli heti.

Aamupalaa ja kahvia.

Luin Filippiläiskirjettä. Rukousta.

Haravoitsin lehtiä etupihan puolella.

Kirjoitin.

Ruokaa ja kahvia.

Poljeskelin kuntopyörää 35 min. Samalla lueskelin kirjaa.

Kirjoitin.

Kävin viemässä Jussille laulukirjan, että voi valita lauluja huomiseen tilaisuuteen. Seijalla, jonka pisti siellä olla, on ääni sellaisessa kunnossa, että ei voi sinne lähteä. Jussi lupasi tulla "tuuraamaan."

Iltapalaa  ja kahvia.

Seurasimme uutisia - myös Israelista.

Siunausta!

Ps. "Älä annapahan itseäsi voittaa, vaan voita sinä paha hyvällä" (Room. 12:21).

TERVETULOA!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti