20210617

17.6.2021.

VESIKASTE EI OLE PIKKUJUTTU  

Ei tuo otsikko nyt hyvä ole, mutta tottahan se on kuitenkin, joten olkoon tuollainen.

En nyt ala kuitenkaan kirjoittelemaan omasta kasteelle menostani, joka minulle, silloiselle luterilaisen kirkon työntekijälle, aiheutti työpaikan menetyksen.

En kyllä kirjoita siksikään, että osoittelisin toisella tavalla ajattelevia Jeesukseen uskovia. Täytyy myöntää, että ne ajat ovat kohdallani takanapäin.

Jokainen Jeesukseen kristukseen henkilökohtaisesti uskova on minun veljeni ja sisareni, joiden kanssa olemme matkalla taivaan kirkkauteen. Jos täällä maassa välillämme on korkeampia ja matalampia aitoja, niin siellä ei ole.

Miksi minä sitten vesikasteesta aion kirjoittaa? "Kimmokkeen" sille antoi yhden lastenlapsemme - Teron ja Marin pojan - Nooan, kasteelle meno eilen. Kaste otetaan - sinne ei viedä - oman, henkilökohtaisen, päätöksen perusteella. Sanotaan nyt kuitenkin, että kyllähän kasteelle voidaan viedä, esim. jos ei itse pysty kävelemään, tms. syystä, mutta aina täytyy kasteelle menon taustalla olla oma päätös: minä haluan seurata Jeesusta ja Jumalan Sanan opetusta ja ottaa kasteen. Näin ollen kasteesta ei ole mitään hyötyä esim. pienille vauvoille, jotka eivät voi - tietyistä syistä - tehdä minkäänlaisia päätöksiä. Kasteelle meno - niin kuin uskoon tulokin - tapahtuvat oman, henkilökohtaisen, vapaaehtoisen, päätöksen perusteella.

Tässä vaiheessa - vaikka jo olemmekin onnitelleet: Sydämelliset onnittelut vaarilta ja mummilta, Nooalle, ottamasi uskonaskeleen johdosta! Taivaan Isä sen siunaa/siunatkoon! Nooan kasteelle meno tapahtui Fifteen-leirillä, Tampereella.

Nooa oli kuudes lastenlapsemme, joka on käynyt kasteella. Siitä iloitsemme suuresti

Joitakin ajatuksia tähän jatkoksi kasteesta - Sanan pohjalta.

Evankeliumeista näemme, että ihmisen osassa ollessaan, täällä maan päällä, Jeesus kävi kasteella; Hän otti kasteen:

"Silloin Jeesus tuli Galileasta Jordanille Johanneksen tykö hänen kastettavakseen. Mutta tämä esteli häntä sanoen: Minun tarvitsee saada sinulta kaste, ja sinä tulet minun tyköni!" Jeesus vastasi ja sanoi hänelle: Salli nyt; sillä näin meidän sopii täyttää kaikki vanhurskaus. Silloin hän salli sen hänelle"

(Matt. 3:13-15).

Tiedämme, ettei Jeesus olisi itsensä vuoksi kastetta tarvinnut. Miksi Hän sitten otti kasteen? Siksi, että Hän oli alistunut meidän tähtemme kulkemaan ihmisen tien - todellisen ihmisen tien. Hän kulki tämän tien, niin kuin Hän tahtoo meidänkin sen kulkevan - ajatellen esim. vesikastetta. Tätä tarkoittavat Hänen sanansa: "...sillä näin meidän sopii täyttää kaikki vanhurskaus." Tässä on meille viitoitettu tie, sitä käykäämme!

Kun Jumalan Sana puhuu kasteesta, se ei puhu pienestä asiasta. Vanhasta testamentistakin löytyy esikuvia kasteesta. Ajattelepa esim. tätä:

"Sillä minä en tahdo, veljet, pitää teitä tietämättöminä siitä, että isämme olivat kaikki pilven alla ja kulkivat kaikki meren läpi ja saivat kaikki kasteen Moosekseen pilvessä ja meressä..."

(1. Kor. 10:1-2).

Meri - Punainen meri - muodostui niille ihmisille, joista luimme, rajaksi, joka erotti heidät Egyptistä, orjuuden pesästä. Entinen, vanha, jäi taakse. Astuttiin uuteen. Meri, jonka läpi he kulkivat - Jumalan avaamaa tietä pitkin - johti heidät pelastukseen, mutta faaraon joukot, jotka ajoivat takaa israelilaisia, hukkuivat siihen. Muista, mitä juuri luimme Paavalin kirjoittamana israelilaisista: ...kulkivat ... meren läpi ja saivat ... kasteen Moosekseen pilvessä ja meressä. Se mitä heille tapahtui, on esikuvallista kastetta ajatellen, joka on uuden liiton asia - liiton, jonka Jeesus omalla verellään teki Jumalan kanssa meidän puolestamme. Mooses edustaa tässä esikuvallisesti Jeesusta.

Tänä päivänä - sen jälkeen, kun seurakunta syntyi ns. ensimmäisenä helluntaina - kaste on sellainen raja, joka erottaa Jeesukseen uskovan - konkreettisella, näkyvällä tavalla, vanhasta elämästämme. Se erottaa meidät maailmasta; elämme maailmassa, mutta emme maailmastas. Kaste erottaa meidät synnistä. Haluamme elää uutta elämää Jeesusta seuraten. Tämä ei tarkoita sitä, ettemmekö kasteen jälkeenkin lankeaisi tekemään syntiä, mutta me emme halua elää synnissä. Kun lankeamme, haluamme tunnustaa syntimme ja Jeesuksen Kristuksen, Jumalan Pojan veri, puhdistaa meidät kaikesta vääryydestä (1. Joh. 1:9).

Ennen kastetta - kun avasimme Jeesukselle sydämemme ja tulimme uskoon, Hänen omakseen - Jeesuksen veri on jo sisäisesti puhdistanut meidän sydämemme synnistä; olemme tunnustaneet syntimme ja saaneet ne anteeksi, Jeesuksen ansion, ristillä tapahtuneen, sovitustyön kautta - jonka työn Hänen ylösnousemuksensa sinetöi täydelliseksi, suureksi pelastukseksi. Tästäkin on Vanhassa testamentissa esikuvia. Luemme israelilaisten lähdöstä Egyptistä 2. Moos. 12 luvusta. Löydämme esikuvan pääiäisestä, jota vietämme kristittyinä. Pääsiäinen tarkoittaa: Kulkea ohi, säästää. Perheenisäntää kehotetaan ottamaan virheetön, tietyn ikäinen, Karitsa ja teurastamaan se tiettyyn aikaan. Kiinnitämme nyt huomiota vain seuraavaan:

"Ja he ottakoot sen verta ja sivelkööt sillä molemmat pihtipielet ja ovenpäällisen niissä taloissa, joissa he sitä syövät, ... Sillä minä kuljen sinä yönä kautta  Egyptin maan ja surmaan kaikki esikoiset Egyptin maassa, sekä ihmiset että eläimet, ja panen toimeen rangaistustuomion, ... Ja veri on oleva merkki, teille suojelukseksi, taloissa, joissa olette; sillä kun minä näen veren, niin minä menen teidän ohitsenne, eikä rangaistus ole tuhoava teitä, kun minä rankaisen Egyptin maata..."

(2. Moos. 12:7, 12, 13).

Virheetön Karitsa on esikuva Jeesuksesta. Karitsan verta tuli sivellä oven pieliin ja yläpuolelle. Kun enkeli kulki Egyptissä ja näki - Jumala näki - veren, niin sen talon suojissa oltiin turvassa. kukaan ei kuollut. Karitsan veri on esikuva Jeesuksen verestä. Kun meidän sydämessämme on Jeesuksen veren merkki, olemme täysin suojassa, pelastettuja, taivaskelpoisia ja sinne matkalla.

Kun luemme eteenpäin 2. Mooseksen kirjasta, näemme, että tämän vitsauksen jälkeen faarao oli valmis ajamaan israelilaiset pois Egyptistä Mooseksen johdolla, jonka Jumala oli kutsunut vapauttamaan kansansa orjuudesta. Sen jälkeen - niin kuin jo aikaisemmin luimme - lähtijät saivat kasteen Moosekseen pilvessä ja meressä.

Egypti kuvaa esikuvallisesti maailmaa. Faarao tämän maailman ruhtinasta, saatanaa. Jeesuksen veren kautta vain pääsemme pois sielunvihollisen orjuudesta - niin kuin israelilaiset karitsan veren kautta pois Egyptistä. Punaisen meren ylityksen jälkeen oli ylistyslaulujen aika. Voit lukea Raamatustasi.

Järjestys on sama meidänkin kohdallamme, kuin israelilaisten: ensin on veri ja sitten on vesi:

"Menkää kaikkeen maailmaan ja saarnatkaa evankeliumia kaikille luoduille. Joka uskoo ja kastetaan, se pelastuu ..."

(Mark. 16:15, 16).

Jokainen ihminen on pienenä lapsen Jumalalle otollinen - Jeesuksen sovitustyön tähden. Ns. perisynnin tähden pieni lapsi ei joudu kadotukseen, jos hän siinä tilassa kuolee. Ns. hätäkastetta ei tarvitse suorittaa siksi, että hän pelastuisi. Raamattu - joka on ylin ohjenuoramme - ei puhu sellaisesta mitään. Entä jos kuitenkin, varmuuden vuoksi? saatat ajatella. Ei tarvitse, koska Jumalan Sana ei niin opeta. Ja kun ei opeta, niin sellaisesta rituaalista tulee "taianomainen suoritus." Sen, mikä on Jumalan Sanan mukaan totta, voi sanoa suoraan. Ei tarvitse pettää toisia, eikä itseään.

Kun tämä kirjoitus alkoi - taas - näin venymään, niin lopetan tältä erää ja jatkan, jHs. toisella kertaa.

Siunausta!

Jouko Kuusjärvi

Rajalantie 12. B.

43100 SAARIJÄRVI

jouko.kuusjarvi@gmail.com

Puh. 040-0206858

-------------------------------------

Sydämelliset nimipäiväonnittelut Paavolan Urholle!

Torstai. 16.7 astetta ylösnousun aikaan. Aurinko paistoi. Valkopilviä. Mukava se oli taas nukkua omassa sängyssä täälläkin - vaikka eipä se vieras sänky ollut saaressakaan.

M-L kävi jo aamusta Emilian kanssa kylällä asioilla.

Aamupalaa ja kahvia. Luin Psalmien kirjaa. Rukousta.

Ulkoilutin ruohonleikkuria - ajelin vuokratalomme ison etupihan ja takapihan, joka sekin on jonkin kokoinen. Mukavahan se on käveleskellä, muodossa kun muodossa.

Rautasen Tuija ja jussi käväisivät mökille mennessään. Jussi taas auttoi noissa tietokonejutuissa. Kahvitkin ryyppäilimme.

Varasin Saarijärven torin käyttöön pe. 9.7.2021. klo 18. Pidämme siellä silloin - jHs - NUOTIOILLAN. Järjestäjinä toimivat yksityiset kristityt Helluntai-, One way- ja Vapaaseurakunnasta. Laitahan päivämäärä "korvantaakse." Lettuja, makkaroita ja nokipannukahvia on tiedossa.

Ruokaa . hyvää jauhelihakeittoa - ja kahvia.

Kävin urheilukentällä 10 km kävely/rukouslenkillä. Oli lämmintä. Pois tultuani kotona 14 astetta varjossa.

Kahvia.

Uutisten seurailua - myös Israelista. Eilen illalla seurasin kaikki Israel uutiset, joita oli tullut saaressa olo aikanamme.

Kirjoitin alussa olevan kirjoituksen.

Danielilta tuli hienoja auringonlaskukuvia eilen myöhään. Olivat kavereiden kanssa yö-kalassa Summasella.

Siunausta!

Ps. Mutta kaiken loppu on lähellä. Sen tähden olkaa maltilliset ja raittiin rukoilemaan" (1. Piet. 4:7).


"


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti