20230601

1.6.2023.

RUKOUS APOSTOLIEN TEOISSA 8.

Pyhä Henki oli vuodatettu, niinkuin Isä oli luvannut. Apostolit ja muuta opetuslapset, jotka odottivat Pyhän Hengen kastetta, olivat saaneet sen. Pietari oli pitänyt helluntaisaarnansa, jonka seurauksena noin 3000 ihmistä tuli uskoon ja heidät kastettiin.

Kaiken sanotun seurauksena seurakuntaoli syntynyt Jerusalemiin ja alkoi elää elämäänsä:

"Ja he pysyivät apostolien opetuksessa ja keskinäisessä yhteydessä ja leivän murtamisessa ja rukouksissa" (Apt. 2:42).

Nuo neljä asiaa ovat kuin neljä pöydänjalkaa, joiden varassa pöytä vakaasti seisoo: Opetus, keskinäinen yhteys, ehtoollinen ja rukous. Niistä versoo ja kasvaa kaikki muu seurakunnan elämässä.

Opetus oli nimenomaan apostolien opetusta. Meidän päiviemme seurakunnissa se merkitsee pysymistä siinä opetuksessa, joka on löydettävissä Raamatusta.

Ilman keskinäistä yhteyttä - joka on Pyhän Hengen yhteyttä - seurakunnan elämä ja työ ei onnistu Jumalan tahtomalla tavalla. Tämän yhteyden tärkein asia on jokaisen seurakunnan jäsenen yhteys - Pyhän Hengen kautta - seurakunnan päähän, Jeesukseen. Siitä versoo seurakunnan jäsenten välinen yhteys. Liian usein keskitytään vain ihmisten väliseen yhteyteen; vaakatason yhteyteen. Sellaista yhteyttä voi löytyä monista maallisista yhteisöistäkin.

Leivän murtaminen, ehtoollinen, on Jeesuksen asettama seurakunnalleen. Se on tärkeä yhteinen "Herran ateria", jossa yhdessä saadaan muistella Herran Jeesuksen kärsimistä ja kuolemaa syntiemme sovitukseksi - saamme julistaa sitä näin, siihen asti, kuin Hän tulee noutamaan omiaan.

Edellä sanottu vain lyhyesti noista kolmesta asiasta. Kaikissa niissä tarvitaan Pyhän Hengen johdatusta ja hallintaa. 

Aiheeseemme liittyvä, neljäs asia seurakunnan keskellä on rukous. Se on asia, joka "läpäisee" kaiken seurakunnassa. Ilman rukousta ei mikään toimi seurakunnassa sillä tavalla kuin Jumalan tahto on - vaikka muuten olisi miten "kova vauhti päällä" seurakunnan toiminnassa. Ilman rukousta seurakunnan elämä ja toiminta muuttuu ihmistekoiseksi, koska siitä puuttuu Pyhän Hengen voima. Rukouksen puute on nähtävissä monissa seurakunnissa. 

Kun kuulemme valitettavan, että miten me voisimme valloittaa kaupungin, jossa asumme, evankeliumilla - kun ihmiset ovat niin välinpitämättömiä - niin ensimmäiseksi meidän on luotava katseemme siihen, millaista seurakunnan rukouselämä on. Jo se, minkä verran seurakuntalaisia käy rukoustilaisuuksissa, kertoo paljon. "Erittäin erikoista" olisi se, jos seurakunnan pastori/pastorit, vanhimmat ja vastuunkantajat eivät juurikaan käy rukoustilaisuuksissa! - jopa, ei ainoastaan vuosia, vaan ihan kymmeniä vuosia, voi olla seurakunnassa sellainen käytäntö! Eivätkö he silloin antaisi sellaisen viestin/esimerkin seurakuntalaisille, että rukous ei ole niin kovin tärkeä asia! 

Nähtävissä ja todettavissa oleva asia seurakunnissamme on rukouksen laiminlyönti; ei ole yhteistä, eikä henkilökohtaista rukouselämää, joka olisi palavaa. Tämä "korreloi" siihen, miten Pyhä Henki toimii ja vaikuttaa seurakunnassa ja sen kautta.

Rukous on uskovan ja seurakunnan ydinasia - ja se on rikassisältöinen asia.

Jatkan -jHs.

____________________________

1.6. - noissa lukemissa on jotakin kovasti tuttua. 1.6.1969. klo 12 aukaisi Vehkalahden kirkon suntio kirkon isot ovet ja urut alkoivat soida Mendelssonin häämarssia. Siitä oli hääparin, Jouko Kuusjärven ja Marja-Leena Huttusen lähdettävä astelemaan käsikynkkää kohti alttaria - ja sillä tiellä ollaan. Tänään siitä on kulunut 54 vuotta. Kiitän niistä vuosista Marja-Leenaa, vaimoani, mutta ennenkaikkea Jumalaa, että Hän on auttanut ja siunannut!

Sydämelliset nimipäiväonnittelut Lehtomäen Teemulle ja Sekin Teemulle!

M-L vei Danielin kouluun. Oli ostanut hääpäiväruusutkin jo valmiiksi - minäkin ajattelin sen perinteisen ruusun tänään hommata, mutta eihän siinä ole mitään sääntöä, että kumpiko sen hommaa.

7.8 astetta lämmintä ylösnousussa. Aurinkokin koetti näkyä. Pilvistä. Tuuleskeli.

Aamupalaa ja kahvia.

Rukousta. Luin Matteuksen evankeliumia.

M-L alkoi leipomaan -Sunnuntaina Terhi-Marjalla, tyttärellä vastuu seurakunnassa Ehtoollisjuhlan tarjoilusta. M-L siinä mukana.

Tulostin Rintamaposteja ja laitoin kuoriin. Kävin viemässä ne postiin, koska iso osa saa ne sitä kautta.

Postireissulla kävin tietystä paikasta hakemassa kimpunkukkivia kieloja hääpäiväkukiksi. Satoi rakeita taivaan täydeltä. Tänään on tullut vettä, räntää, rakeita - pitkin päivää.

Ruokaa ja kahvia.

Kirjoitin.

Terhi-Marja, Denis, Emilia, Timo ja Milena kävivät hääpäiväonnitteluilla. Otettiin tarjoiluja. Timo oli menossa bändi-harjoituksiin.

Kirjoitin.

Seurasimme uutisia - minä myös Israelista.

Kirjoitin.

Pitkin iltaa sateli, välillä sakeastikin, lunta. Olikohan se viime yönä, kun Saanan mittausasemalla mitattiin tähän vuodenaikaan pakkasennätys Suomessa, yli 7 astetta. Entinen oli tasan 7 astetta.

Kyykkyjä 30 kertaa.

Siunausta!

Ps. "Hänen olkoon kunnia aina ja iankaikkisesti! Amen!" (Gal. 1:5).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti