20230923

23.9.2023.

RUKOUS APOSTOLIEN TEOISSA 68.

Apostolien ja vanhinten kokoontumisessa oli Jaakob käyttänyt Pyhän hengen johdattaman kokoavan puheenvuoron, johon muut yhtyivät:

"Silloin apostolit ja vanhimmat ja koko seurakunta näkivät hyväksi valita keskuudestaan muutamia miehiä ja lähettää heidät Antiokiaan Paavalin ja Barnabaan mukana, nimittäin Juudaan, jota kutsuttiin Barsabbaaksi, ja Silaan, jotka olivat johtavia miehiä  veljien joukossa; ja kirjoittivat heidän mukaansa näin kuuluvan kirjeen: Me apostolit ja vanhimmat, teidän veljenne, lähetämme teille, pakanuudesta kääntyneille veljille Antiokiassa ja Syyriassa ja Kilikiassa, tervehdyksen. Koska olemme kuulleet, että muutamat meistä lähteneet, joille emme ole mitään käskyä antaneet, ovat puheillaan tehneet teidät levottomiksi ja saattaneet teidän sielunne hämmennyksiin, niin me olemme yksimielisesti nähneet hyväksi valita miehiä ja lähttää heidät teidän tykönne rakkaiden veljiemme Barnabaan ja Paavalin kanssa, jotka ovat panneet henkensä alttiiksi meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen nimen tähden. Me lähetämme siis Juudaan ja Silaan, jotka myös suusanalla ilmoittavat teille saman" (Apt. 15:22-27).

Nyt oli tämä hämmennystä aiheuttanut asia saatu käsiteltyä Jumalan johdatuksessa. Tämä päätös oli Jumalan sanaa meillekin tänä päivänä. Tämäkin on hyvä tässä todeta, koska voi olla, että emme välttämättä tule ajatelleeksi asiaa niin.

Jaakobin ehdotus (Apt. 15:19-20) kirjoitettiin yksimielisesti vietäväksi mainituille paikkakunnille. Juudaan ja Silaan oli se vahvistettava siellä myös suusanallisesti.

Nämä asiat kirjoitettiin:

"Sillä Pyhä Henki ja me olemme nähneet hyväksi, ettei teidän päällenne ole pantava enempää kuormaa kuin nämä välttämättömät: että kartatte epäjumalille uhrattua ja verta ja lihaa, josta ei veri ole laskettu, ja haureutta. Jos te näitä vältätte, niin teidän käy hyvin. Jääkää hyvästi!" (Apt. 15:28-29).

Vaatimus ympärileikkauksesta - ja Mooseksen  lakiin pitäytymisestä - torjutaan Pyhän Hengen johdattamana asiana. Se ei ole vain ihmisten tekemä päätös. Kaikki - sekä pakanat, että juutalaiset - pelastuvat vain Jeesuksen sovitustyön kautta.

Kirjeessä, joka lähetettiin mainituille paikkakunnille, mainitaan ne välttämättömät asiat, joita pakanuudesta kääntyneiden tuli noudattaa:

1. Epäjumalista luopuminen kokonaan.

2. Veren syönnistä pidättäytyminen.

3. Lihan, josta ei veri ole laskettu pois, syönnistä pidättäytyminen.

4. Haureudesta pidättäytyminen.

Näitä asioita pyydettiin karttamaan. Päätös, joka Jerusalemissa tehtiin, ei ollut enemmistöpäätös, vaan Pyhän hengen vaikuttama yksimielinen päätös.

Mitä tämä päätös minulle, pakanakristitylle henkilökohtaisesti merkitsee? Olen ottanut sen Jumalan sanan ohjeena itselleni, jota haluan noudattaa; en Moosekseen lakiin verrattavana lakina. Suhtaudun siihen, niinkuin moniin muihinkin Jumalan sanan uskoville antamiin ohjeisiin. 

Puuttumatta enempää tähän yhteen seurakunnan historiassa tapahtuneeseen tärkeään asiaan, menemme eteenpäin:

"Niin heidät lähetettiin matkalle, ja he tulivat Antiokiaan; siellä he kutsuivat koolle seurakunnan ja antoivat heille kirjeen. Ja kun he olivat sen lukeneet, iloitsivat he tästä lohdutuksesta" (Apt. 15:30-31).

Paavali ja Barnabas, sekä kaksi veljeä heidän kanssaan lähetettiin Jerusalemista matkalle. Vaikka sitä ei mainita, niin minusta on itsestään selvää, että heidät lähetettiin rukoillen ja siunaten.

Antiokian seurakunnassa iloittiin kirjeestä; nimenomaan iloittiin sen sisältämästä lohdutuksesta.

Jatkan - jHs.

______________________

Sydämelliset onnittelut - vielä tässäkin - vaarilta ja mummilta, meidän nuorimmalle lastenlapsellemme, Timon ja Pian pienimmälle prinsessalle, Minjalle, nimipäivän johdosta!

Lauantai. Puoliltapäivin 16.7 astetta lämmintä. Harmaa taivas. 

Kahvia.

Luin 1. Korinttolaiskirjettä. Rukousta.

Valmistautumista puhumaan huomenna klo 11 Saarijärven helluntaiseurakunnassa. Tänään paastopäivä Deniksen, Timon ja Pian kanssa tilaisuuden puolesta. Olemme kaikki vastuissa siinä.

Kirjoitin.

Kävin saunassa.

Päätin paaston iltapalaan ja kahviin.

Seurasimme uutisia - minä myös Israelista.

Siunausta!

Ps. "Mutta jos te olette Kristuksen omat, niin te siis olette Aabrahamin siementä, perillisiä lupauksen mukaan" (Gal. 3:29).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti