20230928

28.9.2023.

RUKOUS APOSTOLIEN TEOISSA 70.

Paavali oli lähtenyt toiselle lähetysmatkalleen; ei kuitenkaan Barnabaksen - niinkuin alunperin oli tarkoitus - vaan Silaan kanssa.

"Niin hän saapui Derbeen ja Lystraan. Ja katso, siellä oli eräs opetuslapsi, nimeltä Timoteus, joka oli uskovaisen juutalaisvaimon poika, mutta isä oli kreikkalainen" (APT. 16:1).

Luimme Paavalin ja Timoteuksen kohtaamisesta Lystrassa. Timoteuksesta tuli Paavalin läheisin työtoveri. Olisiko ollut niin, että Paavali on johdattanut hänet Jeesukseen uskovaksi edellisen matkansa aikana Lystrassa? Tähän voisi viitata se, mitä saamme lukea Paavalin kirjeestä Timoteukselle:

"Paavali,... Timoteukselle, oikealle pojallensa uskossa..." (1. Tim. 1:1-2).

Sanonta "oikealle pojallensa uskossa", viittaa siihen, että Paavali olisi johdattanut hänet uskoon. Joka tapauksessa Timoteus oli opetuslapsi silloin, kun Paavali tuli nyt toisella lähetysmatkallaan Lystraan. Hänen äitinsä oli juutalainen, joka oli myös Jeesukseen uskovainen. Hänen nimensä oli Eunike. Myös isoäiti oli uskovainen. Hänen nimensä oli Loois. Nämä tiedot löydämme 2. Tim. 1:5). Timoteus tunsi pyhät kirjoitukset jo lapsuudestaan (2. Tim. 3:14-15). Isä, joka oli kreikkalainen, ei ollut uskova. Jos olisi ollut, uskon, että se olisi mainittu.

Timoteus oli päässyt eteenpäin uskossaan:

"Hänestä veljet, jotka olivat Lystrassa ja Ikonionissa, todistivat hyvää" (Apt. 16:2).

Oleellista uskossa kasvamiselle on se, että ihminen todellisesti uudestisyntyy Jumalan lapseksi. Muuten ei uskossa kasvaminen voi lähteä edes alkuun. Joidenkin uskoon tulleiden kohdalla on nähtävissä alusta pitäen eteenpäinmenoa; he alkavat elää niissä asioissa, joita Jumalan sana opettaa. He alkavat lukea Raamattua ja elää rukouselämää. He tulevat uskovien yhteyteen ja alkavat todistaa Herrastaan, sekä olla mukana Jumalan valtakunnan työssä. Timoteus oli varmasti tällainen.

Timoteukselle avautuu mahdollisuus "esikuva-raamattukouluun", joka on hyvin käytännönläheinen:

"Paavali tahtoi häntä mukaansa matkalle ja otti hänet ja ympärileikkasi hänet juutalaisten tähden, joita oli niillä paikkakunnilla; sillä kaikki tiesivät, että hänen isänsä oli kreikkalainen" (Apt. 16:3).

Vaikka meistä saattaakin tuntua ihmeelliseltä se, että Paavali halusi ympärileikata Timoteuksen - joka oli Jeesukseen uskovainen - niin ymmärrämme sen sitä kautta, että näin heillä oli mahdollisuus kohdata juutalaisia ja puhua myös heidän synagoogissaan. Kuten jo luimme, hän oli äitinsä puolelta juutalainen.

Niin lähti Timoteus Paavalin matkaan:

"Ja sitä mukaa kun he vaelsivat kaupungista kaupunkiin, antoivat he heille noudatettaviksi ne säädökset, jotka apostolit ja Jerusalemin vanhimmat olivat hyväksyneet" (Apt. 16:4).

Kyseessä olivat säädökset, jotka löytyvät Apt. 15:28-29).

Evankeliumin julistajat eivät ainoastaan vieneet noita Jerusalemissa tehtyjä päätöksiä seurakuntien tietoon, vaan julistivat Sanaa ja toimivat sillä tavalla, kuin Jumala heitä johdatti. Uskon, että jokaisessa paikassa rukoiltiin paljon yhdessä. Tämä on helppo ymmärtää jo senkin perusteella, mitä Paavali kirjoittaa rukouksesta kirjeissään.

Seurakunnat kokivat siunauksen aikoja:

"Niin seurakunnat vahvistuivat uskossa ja saivat päivä päivältä yhä enemmän jäseniä" (Apt. 16:5).

Uskon - niinkuin varmasti sinäkin - että meidänkin keskuudessamme tapahtuisi enemmän tuollaista, jos käyttäisimme yksinkertaisesti samoja periaatteita työssämme, kuin nuo veljet ja seurakunnat...

Jatkan - jHs.

_____________________________________

Ensimmäinen parkaisu, viimeinen henkäisy - siinä välissä aika, jolloin teemme valinnan paikastamme iankaikkisuudessa, joka ei lopu koskaan. Kaksi vaihtoehtoa: Taivas, tai helvetti.

(Jouko Kuusjärvi).

__________________________________

Sydämelliset onnittelumme Kuuysjärven Arjalle, nimipäivän johdosta!

Torstai. 13.2 astetta ylösnousussa. Harmaa taivas.

Aamupalaa ja kahvia.

10:ksi menin puhumaan Majakalle. Ennen puhettani soitin musiikkikappaleen, venäjänkielisen.

Kahvia.

Luin 1. Korinttolaiskirjettä. Rukousta.

Kirjoitin.

Ruokaa ja kahvia.

Poljeskelin 45 min. kuntopyörää. Samalla lueskelin kirjaa.

Luin kirjaa.

Iltapalaa.

Seurasin uutisia - myös Israelista.

Tuli mukava kuva Timolta, Pialta, Milenalta ja Minjalta. Olivat marjassa.

Siunausta!

Ps. "Jos me olemme uskottomat, pysyy kuitenkin hän uskollisena; sillä itseänsä kieltää hän ei saata" (2. Tim. 2:13).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti