20230716

16.7.2023.

RUKOUS APOSTOLIEN TEOISSA 23.

(Jakso 22. löytyy 9.7.2023 päivän kohdalta).

Uskovia tuli jatkuvasti lisää. Väen lisääntyminen Jerusalemin seurakunnassa vaikutti moniin asioihin. Seurakunta koki koko ajan siunauksen aikoja. Silloin kun tällaisia asioita tapahtuu ja uskovien määrä lisääntyy, voi tulla eteen myös ongelmia. Tällainen asia tuli eteen myös Jerusalemissa:

"Niinä päivinä, kun opetuslasten luku lisääntyi, syntyi hellenisteissä nurinaa hebrealaisia vastaan siitä, että heidän leskiänsä syrjäytettiin jokapäiväisessä avunannossa" (Apt. 6:1).

Hellenistit olivat tulleet Israelin ulkopuolelta, hebrealaiset olivat syntyisin Israelista. Puuttumatta enempää tähän kysymykseen, totean vain, että he olivat kaksi erilaista ryhmää seurakunnassa, joilla oli myös eri kieli. Kristuksessa he olivat tulleet yhdeksi, mutta uskovinakin meissä on liha, syntiinlankeemuksessa meihin tullut, turmeltunut osa, joka "joskus" ottaa hallintavallan ja toimimme itsekkäällä tavalla.

Hellenistien nurina oli varmaankin aiheellista, joskin jo tuollaisen sanan käyttäminen kertoo meille jotain siitä, mikä on ominaista lihan mukaan toimimiselle. Tilanne oli aiheuttanut "pahaa verta" hellenistien keskuudessa. Toisaalta lihallisuus tuli esille myös hebrealaisten puolella, kun kerran tapahtui tällaista syrjintää heidän puoleltaan päivittäisessä avunannossa.

Aiemmin olemme nähneet, ettei uskovien keskuudessa ollut yhtään puutteenalaista, koska kaikki oli heillä yhteistä. Kuitenkin suurten siunausten aikoinakin ihmiset ovat vain ihmisiä; tämän maan päällä ei ole elänyt kuin yksi ihminen, jota ei voitu osoittaa väärintekijäksi missään asiassa. Hän oli Jeesus, Herramme, ihmisenä täällä ollessaan. Ihmisenitsekkyys on tullut aikaisemminkin esille Jerusalemin seurakunnan elämässä. Siihen tutustuimme puhuessamme Ananiaksesta ja Safiirasta.

Tilanteeseen kuitenkin puututtiin:

"Niin ne kaksitoista kutsuivat kokoon opetuslasten joukon ja sanoivat: Ei ole soveliasta, että me laiminlyömme Jumalan sanan toimittaaksemme pöytäpalvelusta. Valitkaa sen tähden, veljet, keskuudestanne seitsemän miestä, joista on hyvä todistus ja jotka ovat Henkeä ja viisautta täynnä, niin me asetamme heidät tähän toimeen. Mutta me tahdomme pysyä rukouksessa ja sanan palveluksessa" (Apt. 6:2-4).

Koko seurakunta sai vaikuttaa asiaan - tai kun olemme tarkkoja, niin apostolit antoivat tehtävän veljille seurakunnassa. Varmasti seurakunnan keskellä tiedettiin olevan sellaisia uskovia, jotka olisivat soveliaita tähän pöytäpalvelijan - diakonin - tehtävään. Nämä seitsemän, jotka tultaisiin valitsemaan, olisivat johtavia henkilöitä siinä tehtävässä. heidän alaisuudessaan tulisi olemaan muita henkilöitä, jokapäiväisen avunannon tehtävissä.

Viitaten Jeesuksen antamaan malliin opetuslapsilleen, ja siihen, miten Apostolien teoissakin myöhemmin toimittiin, uskon yhden keskeisen tekijän valintaprosessissa olleen rukouksen; rukoiltiin yhdessä, että Herra osoittaa ne seitsemän miestä, jotka diakoneiksi valitaan. Rukous, valittaessa ihmisiä erilaisiin tehtäviin seurakunnassa on tänäänkin keskeinen asia.

Apostolit ilmoittivat seurakunnalle, että he eivät voi laiminlyödä Jumalan sanan julistamista ja opettamista, joka tapahtuisi, jos he toimittaisivat pöytäpalvelusta. He vahvistivat vielä tämän tärkeän asian: "Mutta me tahdomme pysyä rujouksessa ja sanan palveluksessa."

Nämä kaksi asiaa ovat tänäänkin Jumalan sanaa julistavien keskeiset asiat: Rukous ja sanan palvelus. Voisimme sanaa julistavina oikein pysähtyä tuon jakeen kohdalle ja ajatella, mitä se minun kohdallani merkitsee? Kuinka se elämässäni toteutuu? Sanan palvelukseen liittyy aina valmistautuminen, jonka olennainen osa on rukous. Rukouksessa Jumala henkensä kautta laskee sydämelle asioita ja puhuu tahtomistaan asioista. Seurakuntien johtajien tärkein elämänalue on rukous, koska se on niin olennainen osa johdatusta, sillä tiellä, jota Jumala haluaa meitä johdattaa.

On tärkeää pysyä siinä tehtävässä, johon Jumala on meidät tarkoittanut ja kutsunut - ja tehdä se rukouksen kanssa. Jumala ei ole tarkoittanut, että juuri minä olisin kaikessa mahdollisessa mukana.

Jatkan - jHs.

______________________________

Sunnuntai. 17.1 astetta lämmintä ylösnousussa. vaaleita pilviä. Aurinkokin paistoi.

Aamupalaa ja kahvia.

Rukousta. Luin Luukkaan evankeliumia.

11:ksi ajelimme M-L:n kanssa helluntairukoushuoneelle Sunnuntaijuhlaan. haimme salmen mukaan. Puhuin tilaisuudessa. Kahvitarjoilu alakerrassa tilaisuuden lopuksi.

Kotona ruokaa ja kahvia. 25 astetta lämmintä.

Seurasin nuorten yu-kisoja netin kautta.

Saimme tänään kuvia perheleiriltä, jossa Timon perhe oli. Myös Mirosta, maastopuvussa, saimme kuvan; oli ensimmäiseltä lomalta lähdössä takaisin "yksikköön." Eeliksestä samoin saimme maastopukukuvan aikaisemmin. Hänkin oli ensimmäisellä lomalla armeijasta.

Iltapalaa ja teetä.

Seurasimme uutisia.

Siunausta!

Ps. "Joka lihaansa kylvää, se lihasta turmeluksen niittää; mutta joja Henkeen kylvää, se Hengestä iankaikkisen elämän niittää" (Gal. 6:8).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti