20230720

20.7.2023.

RUKOUS APOSTOLIEN TEOISSA 27.

Stefanus, jonka kasvot loistavat neuvoston edessä, niinkuin enkelin kasvot, saa mahdollisuuden vastata vastustajien tekaistuihin syytöksiin: 

"Niin ylimmäinen pappi sanoi: Onko niin?" (Apt. 7:1).

Stefanus pitää seikkaperäisen puheen, alkaen Aabrahamista ja tuoden kuulustelijoiden eteen Israelin kansan historiaa, Jumalan kutsumien ihmisten ja -tekojen  kautta (Apt. 7:2-50).

Kyseisten jakeiden jälkeen Stefanus kohdistaa sanansa suoraan neuvostossa istuville ja syyttäjilleen:

"Te niskurit ja ympärileikkaamattomat sydämeltä ja korvilta, aina te vastustatte Pyhää Henkeä - niinkuin teidän isänne, niin tekin. Ketä profeetoista eivät teidän isänne vainonneet? He tappoivat ne, jotka ennustivat sen Vanhurskaan tulemista, jonka kavaltajiksi ja murhaajiksi te nyt olette tulleet, te, jotka enkelien toimen kautta saitte lain, mutta ette sitä pitäneet" (Apt. 7:51-53).

Ei mitään laskelmointia puheensa seurauksista. Stefanus asettaa kuulijansa totuuden eteen. Tapahtuu, niinkuin Jeesus edeltäkäsin varusti opetuslapsiaan; kun heitä vedetään oikeuden eteen, ei heidän edeltäkäsin tarvitse huolehtia, mitä sanoisivat, vaan Pyhä Henki antaa heille sillä hetkellä, mitä heidän tulee sanoa ja vastata.

Stefanus ei ollut minkäänlaisen "liberaalipuolueen" edustaja, vaan Hänen, jonka Sana on kokonansa totuus, ja Hänen, joka on tie, totuus ja elämä - ja häntä auttoi totuuden Henki.

Älkäämme mekään pyrkikö "luovimaan" kompromisseja tehden, vaan kulkekaamme rohkeasti totuuden tietä - sillä vain totuus voittaa. Etsikäämme Herran kasvoja ja antakaamme elämämme Hänelle ehdoitta tänä päivänä, jolloin saamme valmistautua sellaisiin hetkiin ja aikoihin, kun mekin joudumme maksamaan siitä, että olemme Jeesuksen seuraajia.

Stefanuksen mahdollisuus, puhua rohkeasti Jumalan tarkoittamia sanoja, perustui siihen, että hän oli läpikotaisin antautunut Jeesukselle; oli Hänen todistajansa elämänsä ja sanojensa kautta - hän ei ollut vain "verbaaliakrobaatti." Pyhän Hengen voima teki hänestä laskelmoimattoman ja rohkean miehen, jolle merkitsi eniten se, mitä Jumala tahtoi.

Ilman Pyhän Hengen voimaa ei Stefanus olisi voinut olla niin rohkea - kaikella vakavuudella on sanottava: emme mekään voi. Kaiken keskellä meidän on seurakunnissamme, ja henkilökohtaisessa elämässämme, asetettava Pyhä Henki siihen asemaan, kuin näemme tapahtuneen alkuseurakunnan elämässä. Ihmistekoisuus - oli se muodoltaan ja näöltään millaista tahansa - ei tee meistä todellisia, rohkeita, Jeesuksen todistajia.

Sanat, joita Stefanus puhui Pyhän Hengen voimassa, saivat aikaan vihanreaktion:

"Mutta kun he tämän kuulivat, viilsi se heidän sydäntänsä, ja he kiristelivät hänelle hampaitansa" (Apt. 7:54).

Lukemamme kuvaa sitä, miten neuvoston jäsenet ja syyttäjät joutuivat silmittömän raivon valtaan, kun kuulivat Pyhässä Hengessä puhuvan miehen sanat. Viilsi-sana tarkoittaa: "sahata rikki." 

Herra, tee meistäkin sellaisia Jeesuksen seuraajia, jotka ovat täynnä Pyhää Henkeä; jotka seisovat Sinun totuudessasi, maksoi mitä maksoi! 

Vastustajien raivo ei jäänyt vain hampaiden kirskutteluun.

Jatkan - jHs.

______________________________

Torstai. 15.1 astetta lämmintä ylösnousussa. Auringon puolella. Sininen taivas,

Aamupalaa ja kahvia.

Kirjoitin lehtiin puffit Nuotioillasta, joka on Saarijärven torilla pe. 4.8. klo 18. Tulehan!

Rukousta. Luin Luukkaan evankeliumia.

Kävin Majakalla hakemassa avainsarjan hylsyn, jonka joku päivä sitten lainasin yhdelle ukrainalaiselle, kun korjasi autoaan. Samalla vein vanhoja Hyvä Sanoma-lehtiä sinne.

Lähdimme M-L:n kanssa ajelemaan kohti Jyväskylää; hakemaan Emiliaa ja Danielia junalta. Juna oli 13 jälkeen JKL:ssä. Kajaanista tulivat sillä. Olivat tulleet ulkomaan reissulta sinne perheenä. Isä ja äiti jatkoivat lomamatkaa asuntovaunun kanssa kohti "pohista."

Menimme syömään Emilian ja Danielin kanssa Aasialaiseen. Sieltä sitten Saarijärvelle.

Samantien kävimme Emilian ja M-L:n kanssa kylällä; he kaupassa. Siellä tapasimme Timon, Pian, Milenan ja Minjan, jotka olivat olleet Kivikauden kylässä.

Kirjoitin.

Iltapalaa ja kahvia.

Seurasimme uutisia.

Siunausta!

Ps. "Älkää eksykö. Jumala ei salli itseänsä pilkata; sillä mitä ihminen kylvää, sitä hän niittää" (Gal. 5:7).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti