20210411

11.4.2021.

ONKO JUMALA "SIVUROOLISSA" ELÄMÄSSÄNI? 49.

Eilen aloittelimme puhumista: "Sillä ihmiset ovat silloin ... rakkaudettomia"; koskien sitä, millaisia ihmiset ovat viimeisinä päivinä. Voit tutustua eiliseen kirjoitukseen ja todeta, että kyseessä on hyvin julma ominaisuus ihmisissä. 

Sanokaa, jos olen väärässä, mutta minä lasken tämän nimikkeen alle myös sen, että nykyään tehdään niin paljon abortteja - ei ole niin paljon rakkautta kasvamaan alkanutta ihmistainta kohtaan, että haluttaisiin ottaa hänet vastaan ja pitää omanaan. Tämä "kylmäkiskoisuus" näkyy tietenkin yhteiskunnassa, jossa säädetään sellaisia lakeja, että tällaista voidaan tehdä. Loppujen lopuksi samasta asiasta on kysymys ns. armomurhassa, eutanasiassa - vaikka sellaista puolustellaankin - ja tehdään humanistisista syistä; jopa rakkauden nimissä. Ajattelen, että molemmissa edellä puhutuissa asioissa on kyseessä elämän - joka on Jumalasta lähtöisin - kunnioituksen puute. 

Julmuus on saanut kautta historian - syntiinlankeemuksen jälkeen - mitä hirveämpiä muotoja, mutta rakkaudettomuuden lisääntyessä viimeisinä päivinä, kuulemme yhä enemmän ja pahempia asioita kasvavan siitä maaperästä.

En voi olla viittaamatta erilaisiin ääriliikkeisiin, joiden julmuudesta; rakkaudettomista teoista, saamme viestejä  median kautta. Sellaista tapahtuu uskonnollisista, poliittisista, ym. syistä. Aina on ihmisiä, joita sellainen kutsuu mukaansa - jopa lähtemään toisiin maihin tekemään sellaisia tekoja. Joillekin - varsinkin nuorille - sellaisia asioita tekevät ihmiset toimivat esikuvina.

Voit olla eri mieltä, mutta sanon kuitenkin: Minun mielestäni sota- ja toimintavideot ja -elokuvat - lue: väkivalta-sellaiset - eivät ole Jumalan ajatuksista lähteneitä. Ne ohjaavat ajatuksia, asenteita ja tekoja väärille urille. On ihmisiä, jotka ihannoivat niitä ja alkavat toimia niiden mukaan. Siksi: Jeesukseen uskovien ihmisten ei kannata/tarvitse "syöttää niitä" sieluunsa ja mieleensä. Uskovien vanhempien ei tule näyttää sellaista esimerkkiä perheilleen, että sellainen on ihan ok. Voithan itse ajatella, kuinka ne sopivat yhteen Jumalan Sanan ilmoittamien asioiden kanssa. Voihan joku nyt ajatella, että "ompa papparaisella tiukkapipoiset ja vanhakantaiset ajatuksenjuoksut." Voihan ne olla, mutta eivät tämän asian suhteen. Harjoitan vain "tervettä harkintaa" - sitä tarkoittaa se, kun Raamattu kehottaa meitä: "Olkaa raittiit." Siinä on kyse terveen harkinnan hengestä. On tietenkin ajankäyttöä ajatellen paljon muitakin sellaisia asioita, jotka vievät ajan parhailta asioilta, mutta em. asiat ovat sellaisia monessa mielessä huonolla tavalla. Lopuksi tälle: Mietippä, kummastako sota- ja väkivalta-ohjelmissa on enemmän kysymys: rakkaudestako, vaiko rakkaudettomuudesta? No, mutta: ajattele asiaa! Miksi me olisimme edistämässä rakkaudettomuutta!

Kuten jo eilisessä jaksossa puhuimme, saa rakkaudettomuus yhä rakkaudettomampia muotoja myös perheiden sisällä ja toisille läheistenkin ihmisten keskuudessa.

Seurakuntia ja uskovien yhteisöjä ajatellen, joudumme näkemään niidenkin keskuudessa rakkaudettomuudesta nousevia ilmiöitä enemmän - kaikki ei aina näy heti silmään, mutta on vaikuttamassa. Tämä johtuu siitä, että meissä Jeesukseen uskovissakin on olemassa mukana koko ajan tuo turmeltunut liha. Se on "semmoinen poika", että se pystyy ihan mihin vaan; jopa niin kummallisiin asioihin elämässämme, että emme etukäteen osaa ajatellakaan - ja jälkeenpäin, jos saamme armon tehdä parannuksen, ihmettelemme, että kuinka tässä näin pääsi käymään. Rakkaudettomuuteen kuuluu aina vihamielisyys, joka saa alkunsa milloin mistäkin ja mitenkin: Minua on loukattu. En ole saanut tahtoani lävitse. Minut on syrjäytetty. Enkä nyt enemmälti käy luettelemaan syitä. Jossakin on kuitenkin olemassa juuri/alku rakkaudettomuudellemme povessamme. Kaikki voi alkaa hyvinkin pienestä, mutta "kärpäsestä - tai paremminkin polttiaisesta - voi kasvaa härkänen." Eiköpä Raamatustakin esimerkkejä tähän olisi löydettävissä.

Suurin syy hengellisissä yhteisöissä ilmenevään rakkaudettomuuteen - ja laajemminkin niihin kuuluvien ihmisten kautta niiden ulkopuolellekin säteilevään rakkaudettomuuteen - on lihallisuus. Suomeksi sanottuna se tarkoittaa, että Pyhä Henki ei saa hallita elämäämme. Lihallisuus on meissä jokaisessa kasvamattomuutta. Se voi ilmetä rakkaudettomuutena - emme halua kuolla omille pyyteillemme. Silloin voimme kohdella toisia ihmisiä huonosti - oikein todella huonosti. Ja vieläkin huonommin. Jälki voi olla pahaa.

Nyt minun on lopeteltava tällä erää. Otamme vielä yhden sananpaikan tähän loppuun, joka antaa meille "osviittaa" siihen suuntaan, kuinka voimme välttyä "lihan teoilta". Raamatusta löydämme runsaasti ohjeita, "lääkkeitä", puheena olevaan rakkaudettomuuden "tautiin":

"Minä sanon: vaeltakaa Hengessä, niin ette lihan himoa täytä"

(Gal. 5:16).

1992 käännös sanoo saman:

"Tarkoitan tätä: antakaa Hengen ohjata elämäänne, niin ette toteuta lihanne, oman itsekkään luontonne haluja."

Enkä malta olla ottamatta tähän vielä samaa kohtaa vapaamman käännöksen mukaan:

"Totelkaa Pyhää Henkeä. Hän ilmoittaa teille, miten teidän on elettävä. Kun tottelette häntä, ette tee sitä, mihin vanha ja paha minänne teidät muuten ajaisi"

(Elävä uutinen, Uusi testamentti vapaasti kerrottuna, Karas-Sana Oy, Helsinki 1977).

Jatkan seuraavalla kerralla - jHs.

Saapi annella palautetta!

Jouko Kuusjärvi

Rajalantie 12.B.

43100 SAARIJÄRVI

jouko.kuusjarvi@gmail.com

Puh. 040-0206858

______________________

Sunnuntai. 5.2 astetta noustessani uuteen päivään. Sininen taivas, jolta aurinko paistoi.

Aamupalaa ja kahvia. Luin Jaakobin kirjettä. Rukousta.

Klo 11 olin puhumassa Saarijärven helluntaiseurakunnan tilaisuudessa rukoushuoneella - kotiseurakunnassa. Tilaisuus nähtävissä: Uskotv Saarijärven helluntaiseurakunta.

Ruokaa ja kahvia.

Kävin 8.3 km kävelylenkillä Tarvaalan suunnassa.

Kahvia.

Kirjoitin alussa olevan kirjoituksen.

Soitin veljelleni, Heimolle, jolta oli tullut tekstiviesti, jossa kommentoi tänään ollutta kokousta, josta edellä puhetta.

Seurailin uutisia.

Poljeskelin kuntopyörää 30 min. Samalla luin kirjaa.

Siunausta!

Ps. "Jeesus sanoi hänelle: Minä olen tie, totuus ja elämä; ei kukaan tule Isän tykö muutoin kuin minun kauttani" (Joh. 14:6).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti