20210425

25.4.2021.

ONKO JUMALA "SIVUROOLISSA" ELÄMÄSSÄNI? 58.

 Toissapäivänä puhuimme hillittömyydestä - 2. Tim. 3:3:ssa sanotaan, että ihmiset ovat viimeisinä päivinä hillittömiä - ilman itsehillintää olevia. Totesimme, että hillittömyyttä voi esiintyä erilaisia asioita koskien. Hillittömyys on asia, joka, siinä mielessä kuin se esiintyy 2. Tim. 3 luvun alussa, on lihasta nouseva asia - lihan teko - niin kuin muutkin kyseisen jaejakson ominaisuudet, joita olemme käyneet läpi. Lihan teot ovat aina syntiä, joten niistä on tehtävä parannus. Uskovina emme voi elää niissä. Eri asia on, jos hillittömyys sanaa käytetään esim. merkityksessä: itkeä hillittömästi.

Puuttumatta enempää kyseiseen ominaisuuteen, haluamme päättää siitä puhumisen hillittömyyden, vailla itsehillintää olemisen, myönteiseen puoleen - vastakohtaan: itsehillintään.

Jo aikaisemminkin olemme todenneet, että itsensä hillitseminen ei aina onnistu - eikä todellisesti onnistukaan - ilman Pyhää Henkeä. Lihaamme ei voi pitää kurissa kukaan muu kuin Pyhä Henki. Mutta samaan hengenvetoon on sanottava, että sanottu ei auta meitä teoriana, vaan käytäntönä elämässämme:

"Mutta Hengen hedelmä on ... itsensähillitseminen"

(Gal. 5:22).

Enkrateia, pidättyvyys, itsehillintä (Novum 5. Sanakirja, s. 306, Raamatun Tietokirja, Vantaa 1984).

Kyseessä ei ole lakipitoinen "itse yrittäminen", vaan Pyhän Hengen meissä kasvattama hedelmä, joka ei ole välttämättä mikään "yhden yön juttu", vaan kasvaa meissä, eläessämme taivaallisen Isämme, Jeesuksen ja Pyhän Hengen yhteydessä. Sanaa sulautuu meihin yhä enemmän; alamme toimia sen mukaan elämässämme. Se merkitsee, että haluamme olla tekemisissä Jumalan kirjoitetun Sanan kanssa. Jeesusta katselemalla me muutumme. Haluamme elää lähellä Jumalaa. Haluamme elää Sanan mukaista rukouselämää, armon alaisessa olotilassa. 

On muistettava, että itsensä hillitseminenkin - itsehillintä, alkukieli - on Hengen hedelmää, ei meidän ansiotamme. Olemme oksia Jeesuksessa - viinipuussa - ja kannamme hedelmää, joka on Pyhän Hengen aikaansaamaa elämässämme. Meillä itse kullakin on kuitenkin osamme tuon hedelmän kasvamisessa. Voimme olla vaikuttamassa siihen, että saamme Sanan ravintoa ja Pyhän Hengen juomaa. 

Meidän täytyy varmaan myöntää se tosiasia, että Hengen hedelmä kasvaa yleensä ihmisten parissa eläessämme. Hyvin nopeasti huomaamme ollessamme toisten ihmisten kanssa tekemisissä, elämässä, että meiltä puuttuu Hengen hedelmää. Kun "pintakultaustamme" vähän raaputetaan, paljastuu sen alta kipsi - liha - näkyviin. Se voi ajaa meitä turvautumaan Herraan. Ihmisinä hiomme toisiamme, niin kuin kivi hioo kiveä. Olemme yksilöitä myös Hengen hedelmän suhteen. Tarkoitan nyt lähinnä sitä, että jollakin on heikkoutensa jonkin Hengen hedelmän "lohkon" kohdalla, toisella toisen. 

Jumala ei ole antanut Sanaansa erilaisia Hengen hedelmän luetteloita, esim. luonteemme mukaan, vaan se, mitä luemme Gal. 5:22, on tarkoitettu kaikille. Näin ollen emme voi selitellä asioita hedelmän suhteen ominaisuuksillamme, vaan pyrkiä siihen - Jumalan Sanan antamin ohjein - että voimme kantaa Hengen hedelmää. 

Minä kuulun niihin, jotka näkevät nuo yhdeksän Hengen hedelmän ominaisuutta yhteen ja samaan hedelmään kuuluvina "lohkoina." Sanotaan hengen hedelmä, ei hengen hedelmät.

Kun luemme Gal. 5:ttä lukua, näemme sieltä myös lihan tekojen luettelon - ts. syntiluettelon - jossa mainitaan viisitoista turmeltuneen luontomme, lihan, tekoa. Voit lukea ne jakeista 19-21. Nämä lihan teot ovat asioita, joissa ihmiset voivat elää hillittömästi - näin tapahtuu viimeisinä päivinä. Luettelon lopussa on maininta, että "jotka semmoista harjoittavat, eivät peri Jumalan valtakuntaa" (j. 21).Kehotan lukemaan viidettä lukua laajemminkin; lähinnä j. 16-8.

Mitä enemmän Hengen hedelmä saa vaikuttaa elämässämme, sitä vähäisemmäksi lihan teot jäävät. Haluan mainita myös Pyhän Hengen täyteyden, joka on mielestäni ihan avainasemassa tässä asiassa. Olen tavannut ihmisiä, jotka vähättelevät Hengen täyteyden - Pyhällä Hengellä täyttymisen - osuutta puhuttaessa Hengen hedelmästä. Uskon, että jos näin tehdään, niin tehdään suuri virhe.

Kun Hengen hedelmän ensimmäisenä asiana mainitaan rakkaus, niin se on asia, joka liittyy yhteen kaikkien muiden hedelmän ominaisuuksien kanssa, jotka luetellaan. Voimme ottaa ne vielä tähän:

"Mutta Hengen hedelmä on 

rakkaus,

ilo,

rauha,

pitkämielisyys,

'ystävällisyys,

hyvyys,

uskollisuus,

sävyisyys,

itsensähillitseminen (itsensä kieltäminen, Aapeli Saarisalo)

Elävä uutinen, joka on Uusi testamentti vapaasti kerrottuna, sanoo: "Mutta kun Pyhä Henki hallitsee elämäämme meissä kasvavat..." ja sitten luetellaan nuo edellä olevat yhdeksän asiaa.

Itsensähillitseminen on suuri vastakohta hillittömyydelle, itsehillinnän puutteelle. Voimme olla hillittömiä, koska meillä ei ole voimaa itsehillintään. Pyhän Hengen saadessa tehdä työtään meissä - ja että alistumme Hänen hallintaansa - saamme voimaa itsehillintään, eikä meidän tarvitse olla hillittömiä ja toimia lihamme vaatimusten mukaan - niin kuin esim. luimme Gal. 5:19-21, jossa lueteltiin lihan tekoja.

Jos emme ole vain alkaneet "uskoa harrastelemaan" - niin kuin The Road-yhtye laulaa yhdessä kappaleessaan - niin emme ole lihamme armoilla itsensähillitsemisen alueellakaan, vaan Jumalalla on varattuna meille täydellinen apu kilvoitukseemme. Olkoon onnemme olla lähellä Häntä (Ps. 73.28).

Siunausta!

Jouko Kuusjärvi

Rajalantie 12. B.

43100 SAARIJÄRVI

jouko.kuusjarvi@gmail.com

Puh. 040-0206858

______________________

Sydämelliset syntymäpäiväonnittelut Samuli Lahtelalle, tänään olevan syntymäpäivän johdosta!

Sydämelliset nimipäiväonnittelut pojallemme, Timo, Markus, Johannekselle, M-L:n veljelle, Markku Huttuselle ja heidän pojalleen, Markus Huttuselle!

Sunnuntai. 4.1 astetta lämmintä ylösnousun aikaan. Tuuli aikalailla. Taivas oli harmaa.

Aamupalaa ja kahvia. Luin Ilmestyskirjaa. Rukousta.

Kävin 8.3 km kävelylenkillä, jossa jatkoin rukousta. Tihkutteli vettä, lumihiutaleitakin heitteli. Tuuli aikalainen.

Tultuani kotiin satoi hetken lunta isohkoilla hiutaleilla. Ei jäänyt maassa näkymään.

Ruokaa ja kahvia.

Seurasin klo 11:n tilaisuuden netin kautta helluntaiseurakunnasta - kotiseurakunnasta.

Kirjoitin alussa olevan kirjoituksen.

Terhi-Marja, Denis ja Daniel kävivät. Joimme kahvit/teetä.

Laitoin takkaan tulen. 

Luin kirjaa.

Poljeskelin kuntopyörää yli 30 min. Samalla jatkoin kirjan lukemista.

Iltapalaa ja teetä.

Seurasin uutisia.

Siunausta!

Ps. "Iankaikkisesti pysyy sinun sanasi, Herra, vahvana taivaissa" (Ps. 119:89).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti