20210421

21.4.2021.

ONKO JUMALA "SIVUROOLISSA" ELÄMÄSSÄNI? 56.

Eilisessä kirjoituksessa katselimme "panettelijoita"-sanan taustoja. Totesimme, että kyseessä on sama sana, joka tarkoittaa paholaista. Toimiessamme panettelijoina, toimimme samassa tehtävässä kuin paholainenkin. Emme aina tule ajatelleeksi, syyllistyessämme panettelun syntiin, että käytämme kieltämme, kynäämme tai näppäimistöämme, niin voimakkaasti Jumalan tahdon vastaisiin asioihin. Annamme silloin lihallemme vallan olla "toimittelemassa" omia asioitaan. Toimimme "syyttäjän" asiapoikina ja tyttärinä: 

"...Ja  suuri lohikäärme, se vanha käärme, jota perkeleeksi ja saatanaksi kutsutaan, koko maanpiirin villitsijä, heitettiin maan päälle, ja hänen enkelinsä heitettiin hänen kanssansa. Ja minä kuulin suuren äänen taivaassa sanovan: Nyt on tullut pelastus ja voima ja meidän Jumalamme valtakunta ja hänen Voideltunsa valta, sillä meidän veljiemme syyttäjä, joka yöt ja päivät syytti heitä meidän Jumalamme edessä, on heitetty ulos"

(Ilm. 12:9-10).

Kiinnitän tässä vain huomiota siihen, että perkeleestä käytetään nimitystä "veljiemme syyttäjä"; tämä diabolos, paholainen, panettelija. Valvokaamme itseämme ja suhdettamme Herraamme, ettemme olisi syyttäjän puolella syyttämässä toisia!

Katsellessamme eilen puheenamme olevan sanan taustoja ja merkityksiä, näimme, että langetessamme panettelun syntiin, olemme syyttämässä toisia; parjaamassa heitä; olemme heittämässä, panemassa, kaatamassa heidän päälleen (kuin nestettä) "huonoa varjoa." Tällainen toimintamme voi haitata heitä - tai jotakin ihmistä - koko hänen elämänsä ajan. Tämä voi tapahtua selän takana, tai julkisesti - tai vähemmän julkisesti - edessäpäin. Panettelu on aina eriasteisesti toisen mustamaalaamista ja epäedulliseen valoon saattamista. Motiivit panetteluun voivat olla monenlaiset. 

Panetteluun liittyy monenlaisia muitakin huonoja asioita, kuten valehtelua. Panettelun kohteeksi joutuva ihminen voi kärsiä henkisesti monella tavalla asiasta. Hänen kunniansa ja maineensa tahrautuu. Hänelle voi tulla mielenterveysongelmia. Hän voi tehdä jopa itsemurhan sen johdosta. Kyseessä ei ole pieni asia. Jumala armahtakoon meitä, ettemme toimisi tässä asiassa sielunvihollisen kanssa "samassa juonessa."

Tiedämme, miten vakavasta asiasta on kysymys, kun puhumme panettelusta. Viimeisinä päivinä tätä ominaisuutta on nähtävissä enenevässä määrin ihmisten keskuudessa. Jeesukseen uskovienkin joukossa näin tapahtuu. Tämä on aika salakavala asia. Siksi, kun tapaamme toisia ihmisiä - esim. uskovia - niin varokaamme, ettei keskellämme ole "panettelun siemen." Katsomme vielä, mitä Raamattu - joka on meidän pääkirjamme - asiasta sanoo:

"Älkää panetelko toisianne, veljet. Joka veljeään panettelee tai veljensä tuomitsee, se panettelee lakia ja tuomitsee lain, mutta jos sinä tuomitset lain, niin et ole lain noudattaja, vaan sen tuomari"

(Jaak. 4:11).

Emmehän halua noin korkeaan asemaan - negatiivisesti - itseämme asettaa!. Panettelun synti on hyvin yleinen synti keskuudessamme, mutta niin ei saa olla:

"Pankaa siis pois kaikki pahuus ja kaikki vilppi ja ulkokultaisuus ja kateus ja kaikki panettelu, ja halatkaa niin kuin vastasyntyneet lapset sanan väärentämätöntä maitoa, että te sen kautta kasvaisitte pelastukseen, jos olette maistaneet, että Herra on hyvä"

(1- Piet. 2:1-3).

Jumala kehottaa - käskee - Sanassaan meitä panemaan "pois ... kaikki panettelu." Siihen saamme pyrkiä - ja apua on luvassa Sanan antajan puolelta.

Kirjoittaessaan korinttolaisille, Paavali "ajatteli ääneen" sitä, mitä hän mahdollisesti tulisi kohtaamaan tullessaan Korintton seurakunnan keskuuteen:

"Sillä minä pelkään, että tullessani ehkä en tapaa teitä semmoisina, kuin tahdon, ja että te tapaatte minut semmoisena, kuin ette tahdo. Minä pelkään, että teidän keskuudessanne ehkä on riitaa, kateutta, vihaa, juonia, panetteluja, juoruja, pöyhkeilyä, epäjärjestyksiä"

(2. Kor. 12:20).

Tämä kaikki kertoo meille siitä, että mm. panettelu, joka luettelossa mainitaan, ei ole hyväksyttävää, vaan vahingollista.

Tehkäämme parannus panettelun synnistä, jos olemme siihen syyllistyneet. Pyytäkäämme Pyhän Hengen voimaa, ettemme syyllistyisi sellaiseen - ei, vaikka lihamme meitä siihen yllyttäisikin. Emmehän halua olla paholaisen - syyttäjän, panettelijan - puolella tässä asiassa.

Emme puhu enempää tästä viimeisten päivien ihmisten ominaisuudesta, vaan luemme lopuksi kohdan Raamatusta, joka jääköön mieliimme ja sulautukoon uskossa sydämiimme:

"Älä liiku panettelijana kansasi keskellä..."

(3. Moos. 19:16)

Siunausta!

Jatkan - jHs - seuraavalla kerralla.

Jouko Kuusjärvi

Rajalantie 12. B.

43100 SAARIJÄRVI

jouko.kuusjarvi@gmail.com

Puh. 040-0206858

______________________

Keskiviikko. 5.4 astetta lämmintä nousun aikaan, auringon puolella - ei myöhään, jos ei juuri aikaisinkaan. Sininen taivas.

Aamupalaa ja kahvia. Luin Ilmestyskirjaa. Rukousta.

Kahvia.

Kävin urheilukentällä 10 km kävely/rukouslenkillä. Mukavahan se, aurinkoisella radalla.

Ruokaa ja kahvia. M-L oli paistanut hyviä sämpylöitä.

Kirjoitin alussa olevan kirjoituksen. M-L "kääppäisi" kaupassa. Sitten taas paisteli.

Kahvia.

Lueskelin kirjaa.

18.30:ksi ajelin hakemaan Salmen. menimme rukoushuoneelle Pyhän hengen iltaan. Paavo Järvinen - joka kuuluu seurakuntaamme Saarijärvellä - puhui ja johteli esirukouspalveluun.

Seurasimme uutisia.

Iltapalaa ja teetä.

Kävin saunassa.

Siunausta!

Ps. "Halleluja! Hyvä on veisata kiitosta meidän Jumalallemme. Se on suloista; ylistäminen on soveliasta" (Ps. 147:1).


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti