20210420

20.4.2021.

ONKO JUMALA "SIVUROOLISA" ELÄMÄSSÄNI? 55.

Viimeisinä päivinä on tuleva vaikeita aikoja - tämänhän olemme saaneet lukea/joutuneet lukemaan jo useamman kerran tämän kirjoitussarjan aikana. Ja: Kyllähän se on totta, koska profeetallinen Jumalan Sana niin sanoo. Vaikeat ajat johtuvat siitä, että ihmiset ovat silloin sellaisia kuin esim. 2. Tim. 3:1-5 meille kertoo. Olemme käyneet läpi - lyhyehköin katsauksin - näitä ominaisuuksia. Nyt on vuorossa seuraava niistä:

"Sillä ihmiset ovat silloin ... panettelijoita"

(2. Tim. 3:3).

1992 käännös sanoo: "panettelevia." Siitä alkaen kun ihminen lankesi syntiin, on hän lihansa, turmeltuneen luontonsa, puolesta kyennyt tekemään tätäkin syntiä. Viimeisinä päivinä - joita olemme elämässä - tämäkin ominaisuus on lisääntyvä ja kasvava piirre ihmisissä. Taaskin on sanottava se, että eivät kaikki ihmiset - uskomattomat tai uskovaiset - ole erityisesti tekemässä tätäkään syntiä, mutta "ainekset" siihen ovat lihassamme olemassa.

Kun lyhyesti puhumme panettelemisesta, niin uskon meidän tulevan siihen tulokseen, että kyseessä on vakava asia. 

Alkukielen sana, jota Uusi testamentti tässä käyttää, on diaboloi (Novum 4, s. 372, Raamatun Tietokirja, Vantaa 1983). Diabolos: adj. panetteleva; subst. diabolos: Paholainen. Diaballo: panetella, kannella, ballo: heittää. "Diaballo on sanan diabolos juurena. Diapolos tarkoittaa oikeastaan jotakuta, joka esittää syytöksen toista vastaan, usein asianomaisen selän takana, panettelijaa. Raamatussa diapolos on yksi saatanan nimistä. Demoneja eli pahoja henkiä on paljon, mutta on vain yksi paholainen. ... Perkele, ... oli alunperin hyvä, niin kuin muutkin enkelit ... Hän hyökkää koko luomakuntaa, jopa Jumalaa itseään vastaan. Kristus sai kokea aivan erityisen paljon hänen vastustustaan, samoin opetuslapset, ja kristillinen seurakunta joutuu jatkuvasti taistelemaan paholaista vastaan. Perkele on pettäjä ja valehtelija. ..." (Novum 5, Sanakirja, s. 251, Raamatun Tietokirja, Vantaa 1984).

Kiinnitämme vielä tarkemmin huomiomme sanaan diaballo: panetella, kannella. Sanan loppu on: ballo: heittää, panna, kaataa (nestettä) (Novum 5, Sanakirja, s. 196, Raamatun tietokirja, Vantaa 1984).

"Diapolos, perkele l. paholainen vastaa hebr. satan sanaa. Sana tarkoittaa henkilöä, joka esittää syytöksen tai epäilyksen lähimmäisestään, ... tästä johtuu merkitys panettelija, parjaaja, syyttäjä (sanasta  diaballo, heittää kautta, läpi t. yli; syyttää, kannella, ilmiantaa" (IRT 2, palsta 4348, Raamatun Tietokirja, Tikkurila 1973).

Kun tutustumme sanaan, joka on käännetty Raamattuumme sanalla "panettelijoita, panettelevia", niin saatamme hätkähtää. Taustalla oleva sana on sielunvihollisen, paholaisen, nimi. Lyhyt ja selkeä johtopäätös: Jos olemme panettelijoita, olemme paholaisen asialla, täydellisesti; teemme samaa kuin hänkin.

Sanaa diabolos - paholainen - käytetään panettelevista ihmisistä, niin kuin luimme viimeisten päivien ihmisistä alussa. Muuallakin Raamatussa sanaa käytetään:

"Samoin tulee vaimojen olla arvokkaita, ei panettelijoita, vaan raittiita, uskollisia kaikessa"

(1. Tim. 3:11).

Lukemassamme puhutaan seurakuntapalvelijoiden vaimoista. Uskon, että tässä tarkoitetaan myös seurakunnan kaitsijain vaimoja, joista edellä puhutaan.

Vanhoille naisille - sana sopii myös vanhoille miehille ja kaikille muillekin - annetaan ohjeita:

"...niin myös vanhat naiset olkoot käytöksessään niin kuin pyhien sopii, ei panettelijoita, ..."

(Tiit. 2:3).

Lukemissamme paikoissa käytetään kaikissa samaa sanaa, jota aiemmin olemme analysoineet.

Puhuessamme panettelusta, emme puhu vain jumalattomia ihmisiä koskevasta asiasta, vaan myös meitä Jeesukseen uskovia koskevasta asiasta. Panettelu on hyvin monivivahteinen asia. JHs, niin jatkamme vielä tästä aiheesta. Sen kuitenkin tiedämme jo, että ollessamme panettelijoita, olemme paholaisen asialla. Panettelu on synti, josta on tehtävä parannus.

Siunausta!

Jouko Kuusjärvi

Rajalantie 12. B.

43100 SAARIJÄRVI

jouko.kuusjarvi@gmail.com

Puh. 040-0206858

______________________ 

Tiistai. 6.7 astetta lämmintä - auringon puolella - noustessani uuteen päivään. Taivas, jolta aurinko paistoi, oli sininen.

Aamupalaa ja kahvia. Luin Ilmestyskirjaa. Rukousta.

Velimies, Heimo, soitteli. Eilen siskoni, Pirjo.

Kävin aurinkoisella urheilukentällä 10 km kävely/rukouslenkillä. M-L tuli kyydissäni tiettyyn paikkaan, josta teki kävelylenkin kotiin. Tunsin lähtiessäni kehotusta ottaa kirjoittamani: Jumalalla on sinulle asiaa-vihkonen taskuuni. Otin. Lenkkini aikana tuli kentälle saarijärveläinen mies, jota en ollut ennen nähnyt. Tultuani hänen kohdalleen pysähdyin juttelemaan. Kertoi, että on ollut sydänleikkauksessa ja nyt tuli kentälle tekemään kuuden minuutin kävelyn - oikein oli sekuntaattori mukana. Koin, että hänelle se vihkonen oli tarkoitettu. Hän otti sen mielellään. Minusta se on mielenkiintoista, että Jumalan johdatus on niin tarkkaa: Hänen suunnittelemansa kohtaaminen tapahtuu esim. - niin kuin tässä - kuuden minuutin sisällä. Usein ihan vain sekunteista on kysymys.

Ruokaa ja kahvia.

Kirjoitin alussa olevan kirjoituksen.

Kahvia.

Alkaa olla "talkooporukka" kasassa aurinkopaneelien laittamiseen hirsimökille. Timo ja denis lupasivat tehdä telineen paneeleille ja Tero asennella virrat kulkemaan. Kiitellään jo tässä vaiheessa! Hommat sellaisissa käsissä, että onnistuu.

Laitoin takkaan tulen.

Lueskelin kirjaa. Torkuin.

Iltapalaa ja kahvia.

Lueskelin kirjaa.

Seurasimme uutisia - myös israelista.

Sängyssäkin tuli vielä luettua kirjaa.

Siunausta!

Ps. "Vanhurskas viheriöitsee kuin palmupuu, hän kasvaa kuin Libanonin setri. He ovat istutetut Herran huoneeseen, he viheriöitsevät meidän Jumalamme kartanoissa. Vielä vanhuudessaan he tekevät hedelmää, ovat mehevät ja vihannat ja julistavat, että Herra on vanhurskas, hän, minun kallioni, ja ettei hänessä vääryyttä ole" (Ps. 92:13-16).

Lueskelin kirjaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti