20210427

27.4.2021.

ONKO JUMALA "SIVUROOLISSA ELÄMÄSSÄNI? 60. 

Jumala jää jollakin tavalla "sivurooliin" elämässämme, kun me olemme joutuneet jotenkin "sivuraiteelle." En tarkoita sitä, ettemmekö olisi kaikki tavalla ja toisella lankeilevia ihmisiä. Sellaisiahan me - kaikki - olemme. Olemme jo tämänkin "kirjoitussarjan" aikana useamman kerran tuoneet esille sen Raamatun totuuden, että langetessamme meidän on mahdollisimman pian tehtävä synnistämme parannus. Se on suuri etuoikeutemme ja erinomaisen ihmeellinen evankeliumin totuus meitä varten. Aina ei kuitenkaan ole suoranaisesti synnistä kysymys, kun Jumala jää "sivurooliin" elämässämme. Muut asiat vain valtaavat elämämme ja elämme niille - vaikka kenties uskottelemmekin itsellemme, että Jumala on elämässäni ykkössijalla.

Olemme viipyneet jo jonkin aikaa 2. Tim. 3 luvun alun jakeissa - tosin hyvin pintapuolisesti, koska se riittää tämän "tutkielman" tarpeisiin. Paavali tuo tässä kirjeensä kohdassa Timoteukselle esille profeetallisesti asioita, joita meidänkään ei tule "yliolkaisesti" sivuuttaa, koska ne koskettavat myös meitä, tämän päivän Jeesuksen omia; me joudumme elämään sellaisten asioiden keskellä. Ne koskettavat meitä myös siinä mielessä, että voimme joutua lankeemuksen tilaan niiden vuoksi; alamme elää elämää, jossa tuonkaltaisia asioita on elämässämme. Se tarkoittaa silloin, että emme ole elämässä sitä elämää, jota Jumala tahtoo meidän elävän. Jos emme elä sitä, niin emme myöskään voi kokea elämää, jonka Jumala on meille varannut. Emme myöskään voi olla Hänen käytössään, niin kuin voisimme olla, emmekä tuoda kunniaa Hänen nimelleen. Hän joutuu olemaan "sivuroolissa" elämäämme ajatellen.

"Mutta tiedä se, että viimeisinä päivinä on tuleva vaikeita aikoja. Sillä ihmiset ovat silloin..." (2. Tim. 3:1-2). Sitten on 19 kohdan luettelo siitä, millaisia ihmiset silloin ovat. Se, millaisia ihmiset silloin ovat, tekee viimeisistä päivistä vaikeita aikoja. V 1992 käännös sanoo jotenkin vielä voimakkaammin tuon alun: "Sinun on tiedettävä, että viimeisinä päivinä koittavat vaikeat ajat..." Elävä uutinen - aiemminkin jo siteerasimme - joka on Uusi testamentti vapaasti kerrottuna . muotoilee tuon saman: "Sinun on hyvä tietää, Timoteus, että viimeisinä aikoina on vaikeaa olla kristitty." Edessämme oleva profeetallinen Jumalan Sana ei ole tarkoitettu vain Timoteuksen tiedettäväksi, vaan se koskee myös meitäkin. Vielä muistutan: Kun Raamattu sanoo tässä kohdassa, että "ihmiset ovat silloin...", niin siinä ei sanota, ettei se koskettaisi myös Jeesukseen uskovia ihmisiä. 

Jatkamme nyt uuden ominaisuuden parissa, joka osaltaan kertoo millaisia ihmiset ovat viimeisinä päivinä:

"Sillä ihmiset ovat silloin ... hyvän vihamiehiä"

(2. Tim. 3:3).

Elävä uutinen ilmaisee tuon ominaisuuden: "...vastustavat kaikkea hyvää." 1992 käännös: "...kaiken hyvän vihollisia." Aapeli Saarisalo: ..."hyvän vihaajia." Raamattu kansalle: ..."hyvän vihaajia."

Novum, jossa juoksee alkukielisen - kreikka - tekstin alapuolella suomennettu rivi - sanoo: "hyvää rakastattomia" Sana jota on käytetty on: afilagathos (Novum 4, s. 372, Raamatun Tietokirja, Vantaa 1983). Tarkemmin sanasta: "adj. hyvää vihaava (a ei, filagathos hyvää rakastava) (Novum 5. Sanakirja, s. 192, Raamatun Tietokirja, Vantaa 1984).

Sanomattakin on selvää, että Jumala tahtoo meissä olevan täysin vastakkaista ominaisuutta. Se on tuotu ilmi mm. kohdassa, jossa puhutaan seurakunnan vanhimman ominaisuuksista:

"...jos missä olisi joku ... hyvää rakastava..."

(Tiit. 1:6, 8).

"adj. hyvää rakastava, filagathon (Novum 5, Sanakirja, s. 756, Raamatun Tietokirja, Vantaa 1984).

Hyvää rakastava on ihminen, joka tukee ja edistää innokkaasti kaikkea hyvää.

Viimeisten päivien ihmisistä sanotaan, että he ovat: "hyvää rakastamattomia", hyvän vihamiehiä", "kaiken hyvän vihollisia", "vastustavat kaikkea hyvää", hyvää vihaavia", "hyvän vihaajia."

Tämä ominaisuus lyö leimansa koko luetteloon; kaikkiin ominaisuuksiin. Taustalla on ominaisuus, joka löytyy luettelosta nimellä: "Ihmiset ovat silloin ... rakkaudettomia" (2. Tim. 3:3).  

Tämänkin ominaisuuden kohdalla on sanottava, että eivät kaikki ihmiset ole sellaisia, vaikka kaikilla on lihansa puolesta mahdollisuus sellaiseen. Kuitenkin, koska Jumalan Sana sanoo, että viimeisinä päivinä on vaikeita aikoja, siitä johtuen, että ihmiset ovat silloin sellaisia kuin "eteemme piirretään", niin tämäkin ominaisuus: "hyvän vihamiehiä, hyvää rakastamattomia", on ilmenemässä suuremmassa laajuudessa ja voimakkaimpina ilmiöinä.

Tämän maailman henki muuttuu viimeisinä päivinä yhä pahemmaksi. Ihmiset, jotka eivät ole halunneet ottaa vastaan rakkautta totuuteen, toimivat silloin yhä pidäkkeettömämmin sillä tavalla kuin Paavali kirjeessään Timoteukselle kuvaa. Ihmisellä on itsessään olemassa "kaikki ainekset" tuonkaltaiseen elämään ja toimintaan.  Tämän "riesan" ihminen sai olemukseensa silloin kun hän lankesi tottelemaan persoonallista pahaa, saatanaa; tämä tapahtui silloin kun ensimmäinen ihmispari lankesi syntiin. Nimitämme sitä syntiinlankeemukseksi. Sielunvihollinen ei näinä viimeisinä päivinä suinkaan "heitä vettä liekkeihin", vaan bensaa, että tuli vain valtaisi lisää alaa. Se lietsoo kaikin voimin ihmiskuntaa toteuttamaan omaa tahtoaan - ja se tekee kaikkensa, että Jumalan kansan - seurakunnan - keskelläkin tuo pahuuden tuli saisi tehdä tuhojaan. Se vihaa rakkautta hyvään ja rakastaa, kun ihmisistä tulee mitä suuremmassa määrin hyvän vihamiehiä, hyvää rakastamattomia.

Jatkan - jHs - seuraavalla kerralla.

Siunausta!

Jouko Kuusjärvi 

Rajalantie 12. B.

43100 SAARIJÄRVI

jouko.kuusjarvi@gmail.com

Puh. 040-0206858

______________________

Sydämelliset nimipäiväonnittelut, täältä meiltä, Merja Pihlaiselle! 

Tiistai. 0.1 astetta lämmintä klo 7. Harmaa Taivas auringonnousun puolelta, selkeämpi vastapuolelta. 

Aamupalaa ja kahvia. Luin Ilmestyskirjaa.

Kävin viemässä Emilian ja Danielin kouluun 8:ksi.

Kahvia.

Rukousta.

Kävin 10 km kävely/rukouslenkillä urheilukentällä.

Ruokaa ja kahvia.

M-L leipoi pullaa. Hyvät tuoksut.

Kirjoitin alussa olevan kirjoituksen.

Kahvia - ja sen kanssa hyviä pullia.

Lueskelin kirjaa. Torkuin.

Laitoin takkaan tulen.

Poljeskelin kuntopyörää yli 30 min. Samalla lueskelin kirjaa.

Sain M-L:lta jalkahoitoa.

Iltapalaa ja teetä.

Seurasimme uutisia - myös Israelista.

Siunausta!

Ps. "Sillä sinä olet suuri ja teet ihmeitä, sinä ainoa olet Jumala" (Ps. 86:10).




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti