20230811

11.8.2023.

RUKOUS APOSTOLIEN TEOISSA 44.

Lyddassa tapahtui ihmeitä; Jumala paransi, Pietaria  välikappaleenaan käyttäen, Aineas-nimisen miehen, joka oli ollut halvattuna 8 vuotta. Tämän seurauksena kaupungin väki kääntyi Herran puoleen - ja muuallakin; Saaronin tasangolla tapahtui niin.

En voi olla ajattelematta tätä: Jos meidänkin paikkakunnillamme tapahtuisi tällaisia ilmeisiä ihmeitä, niin ne vaikuttaisivat sen, että runsaasti ihmisiä kääntyisi Herran tykö; tulisi Jeesukseen uskoviksi. Kyseessä ei ole mikään "olankohautuksella" sivuutettava asia. Meidän tulee pyrkiä siihen; rukoilla sitä.

Joppe-niminen kaupunki oli Lyddasta alle 20 km päässä, meren rannalla. Sinne  oli Jumala johdattamassa Pietaria seuraavaksi:

"Mutta Joppessa oli naisopetuslapsi, nimeltä Tabita, mikä kreikaksi käännettynä on: Dorkas; hän teki paljon hyviä töitä ja antoi runsaasti almuja" (Apt. 9:36).

Lukemamme antaa hyvin kauniin kuvan tästä sisaresta, naisopetuslapsesta: "hän teki paljon hyviä töitä ja antoi runsaasti almuja." Tämä kertoo hänen sydämen laadustaan, jonka Jeesus oli saanut valloittaa. Almuja annettiin köyhille. Jeesuskin puhui almujen antamisesta. Ne kuuluvat kristityn elämään tänäänkin. Tabita ei halunnut elää vain itselleen. Olkoon hän esikuvana meillekin hyvien tekojen tekemisestä. Jeesuksen opetuksen mukaan almujen antamisesta ja hyvien tekojen tekemisestä on luvassa palkka, mutta  niitä ei tehdä sellaisen palkan toivossa, joka etsii vain ihmisten kiitosta ja huomiota.

Tapahtui kuitenkin niin, että Tabita sairastui:

"Ja tapahtui niinä päivinä, että hän sairastui ja kuoli; ja he pesivät hänet ja panivat yläsaliin" (Apt. 9:37).

Jos hänen elämänsä, niin myös hänen kuolemansa koitui Jumalalle kunniaksi, mutta myöskin ihmisille suureksi siunaukseksi:

"Ja koska Lydda oli lähellä Joppea, niin opetuslapset, kun kuulivat Pietarin olevan siellä, lähettivät kaksi miestä hänen luoksensa pyytämään: Tule viipymättä meidän tykömme. Niin Pietari nousi ja meni heidän kanssansa. Ja hänen sinne saavuttuaan he veivät hänet yläsaliin, ja kaikki lesket tulivat hänen luoksensa itkien ja näytellen hänelle ihokkaita ja vaippoja, joita Dorkas oli tehnyt, ollessaan heidän kanssansa" (Apt. 9:38-39).

Varmasti siinä matkalla kohti Joppea keskusteltiin tapahtuneesta. Perille päästyään Pietari viedään Tabitan luokse yläsaliin. Lukemamme kertoo siitä, kuinka rakas sisar Tabita uskovien keskuudessa oli. Kenties mukana oli myös niitä, jotka eivät vielä uskoneet:

"Mutta Pietari toimitti kaikki ulos ja laskeutui polvilleen ja rukoili; ja hän kääntyi ruumiin puoleen ja sanoi: Tabita, nousen ylös! Niin tämä avasi silmänsä, ja nähdessään Pietarin hän nousi istumaan Ja Pietari ojensi hänelle kätensä ja nosti hänet seisomaan ja kutsui sisään pyhät ja lesket ja asetti hänet elävänä heidän eteensä" (Apt. 9:40-41).

Kuvaus tapahtumista on hyvin yksinkertainen ja muutamalla rivillä kerrottu; mutta se mitä tapahtui, oli suuri ihme. Jumalalle ei mikään ole mahdotonta ja kaikki on Hänelle mahdollista. Evankeliumeista saamme lukea, kuinka jeesus lähettäessään opetuslapsiaan, sanoi heille myös: Herättäkää kuolleita! Tänäänkin nämä valtuudet ovat voimassa Jumalan seurakunnan keskellä. Älkäämme mekään sulkeko sitä mahdottomana pois tehtäväkuvastamme. Kun Pyhä henki ohjaa meitä toimimaan niin, niin toimikaamme. Asennoitukaamme asiaan niin, ettei epäusko vie meiltä mahdollisuutta toteuttaa Jumalan tahtoa myös näin.

Kuinka Pietari toimi tässä tilanteessa:

1. Hän ei halunnut mitään sensaatiota asian suhteen. Siksi hän toimitti muut pois huoneesta ja oli siellä yksin.

2. Hän laskeutui polvilleen ja rukoili. Emme löydä Raamatusta mitään kaavaa, kuinka tällaisissa tapauksissa pitää toimia. Tässä Pyhä henki johdatti Pietaria toimimaan näin. Kiinnitän kuitenkin huomiota siihen, että hän rukoili.

3. Hän kääntyi ruumiin puoleen ja sanoi kolme sanaa: Tabita, nouse ylös! Vaikka tässä ei sitä sanota, niin Pietari toimi Jeesuksen nimessä. Se tuli varmasti ilmi hänen rukouksessaan. Tässä hän vain sanoo nuo käskysanat.

4. Tabita avasi silmänsä ja nousi istumaan.

5. Pietari ojensi hänelle kätensä ja nosti hänet seisomaan.

6. Pietari kutsui pyhät ja lesket sisään ja asetti Tabitan elävänä heidän eteensä.

Voimme vain arvailla sitä iloa, joka kaikesta tästä seurasi. Tabita sai jatkaa hyväntekemistä ja almujen antamista. Emme tiedä, muuttuiko hänen palvelutehtävänsä jotenkin. Voisin ajatella, että hänellä oli mahdollisuus todistaa - kävelevänä ihmeenä - siitä, mitä Jeesus oli hänelle tehnyt:

"Ja se tuli tiedoksi koko Joppessa, ja monet uskoivat Herraan." (Apt. 9:42).

Tämäkin tapaus vahvistaa meille sen, että ihmeillä ja tunnusteoilla on suuri vaikutus ihmisten uskoontuloon.

"Ja Pietari viipyi Joppessa jonkun aikaa erään nahkuri Simonin luona" (Apt. 9:43).

Taisipa saarnatakin siellä ja opettaa Jumalan sanaa - ja mitä kaikkea saikaan tehdä...

Jatkan - jHs.

___________________________

Perjantai. 18.0 astetta lämmintä ylösnousussa. Aurinko näkyi. Harmaahko taivas.

Aamupalaa ja kahvia.

Rukousta. Luin Johanneksen evankeliumia. Takapihan puolella.

Kahvia.

Tein Nuotioilta-kutsun. Kirjoitin "puffin" Nuotioillasta pariin lehteen. Ilta on Kannonkosken torilla. Laitan kutsun tämän jutun loppuun.

Kirjoitin.

Ruokaa ja kahvia.

Kirjoitin.

Poljeskelin kuntopyörää 45 min. Samalla lueskelin kirjaa. M-L kävi kylällä asioilla.

Luin hetken kirjaa.

Iltapalaa.

Seurasimme uutisia - minä myös Israelista.

Siunausta!

Ps. "Mutta jos te olette Hengen kuljetettavina, niin ette ole lain alla" (Gal. 5:18).




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti