20230820

20.8.2023.

RUKOUS APOSTOLIEN TEOISSA 52.

Jätämme Korneliuksen kodin ihmeelliset tapahtumat taaksemme. Uskomme, että sielläkin suunnalla evankeliumi levisi uskovien kautta yhä uusille ihmisille; tapahtui moninkertaistumista Pyhän Hengen voimallisessa johdatuksessa. Apostolien teot-kirja johdattaa meitä eteenpäin evankeliumin leviämisen tiellä; Pyhän Hengen teot Jeesukseen uskovien kautta ovat rakentavaa luettavaa. Niiden kautta näemme ne asiat, joista meidän on pidettävä kiinni; ja jos olemme etääntyneet niistä, niin meidän on palattava niihin. "Omatekoisuus" saa meidät - ja seurakunnat - niin helposti valtaansa. Puhukoon Jumalan Sana!

Antiokiaankin evankeliumi leviää:

"Ne, jotka olivat hajaantuneet sen ahdingon vuoksi, joka oli syntynyt Stefanuksen tähden, vaelsivat ympäri hamaan Foinikiaan ja Kyproon ja Antiokiaan saakka, mutta eivät puhuneet sanaa muille kuin ainoastaan juutalaisille" (Apt. 11:19).

Foinikia sijaitsi kapeana rantakaistaleena Välimeren ja Libanonin välillä; Karmelista pohjoiseen. Sen alueella oli useita satamakaupunkeja. Kypro on saari Välimeren koillisosassa. Vaino, joka hajotti Jerusalemin seurakunnan uskovat eri puolille, vaikutti sen, että Pyhä Henki johdatti heitä myös Foinikiaan, Kyproon ja Antiokiaan. He todistivat Herrasta, jonka olivat tulleet tuntemaan. He puhuivat sanaa vain juutalaisille. Syynä siihen oli varmasti se, että ei vielä ymmärretty, että evankeliumi kuuluu niillekin, jotka eivät ole juutalaisia. Juuri näimme, että Pietarillekin Jumalan piti ilmestyä tässä asiassa hyvin radikaalilla tavalla. 

Oli niitäkin, jotka puhuivat pakanoillekin:

"Heidän joukossaan oli kuitenkin muutamia kyprolaisia ja kyreneläisiä miehiä, jotka, tultuaan Antiokiaan, puhuivat kreikkalaisillekin ja julistivat evankeliumia Herrasta Jeesuksesta" (Apt. 11:20).

Näiden "muutamien miesten" nimiä emme tiedä. Sen kuitenkin tiedämme, että heidän sydämessään oli näky siitä, että evankeliumi kuuluu kaikille. Niinhän Jeesus oli sanonut: "Menkää kaikkeen maailmaan ja saarnatkaa evankeliumia kaikille luoduille" (Mark, 16:15).

Evankeliumi Herrasta Jeesuksesta sai paljon aikaan:

"Ja Herran käsi oli heidän kanssansa, ja suuri oli se joukko, joka uskoi ja kääntyi Herran puoleen" (Apt. 11:21).

"Herran käsi" on meidänkin kanssamme, kun teemme työtä Hänen tahtonsa mukaan. Uskon, että salaisuus siihen Antiokiassa evankeliumia julistaneiden elämässä oli:

1. He elivät rukouselämää. Jo Jerusalemin seurakunnan keskellä, ennen vainoa, he olivat oppineet "pysymään rukouksissa."

2. Todellinen antautuminen; rukouselämän kautta he saivat kokea Pyhän Hengen johdatusta, voimaa ja toimintaa.

3. Edellisiin liittyen: Heille oli tärkeää kokea Pyhän hengen täyteyttä elämässään. Heille oli täysin selvää, että omassa voimassa tehty työ ei kanna hedelmää.

Suuri joukko ihmisiä tuli Antiokiassa Jeesukseen uskoviksi.

Antiokia, joka oli hyvien liikenneyhteyksien varrella, Välimeren koillisosassa, oli iso kaupunki, johon syntyi ensimmäinen pakanakristillinen seurakunta, jonka merkitys evankeliumin leviämiselle oli suuri.

"Ja sanoma heistä levisi Jerusalemin seurakunnan korviin, niin he lähettivät Barnabaan Antiokiaan. Ja kun hän saapui sinne ja näki Jumalan armon, niin hän iloitsi ja kehoitti kaikkia vakaalla sydämellä pysymään Herrassa. Sillä hän oli hyvä mies ja täynnä Pyhää Henkeä ja uskoa. Ja Herralle lisääntyi paljon kansaa" (Apt. 11:22-24).

Barnabakseen olemmekin jo tutustuneet; tähän kehoituksen poikaan" - ja Antiokiassakin hän kehotti pysymään Herrassa vakaalla sydämellä. Hän oli hyvä mies, täynnä Pyhää henkeä ja uskoa. Tämähän se on meillekin tavoiteltava asia.

Ja herralle lisääntyi vain kansaa Antiokiassa...

Jatkan - jHs.

________________________________

Sydämelliset nimipäiväonnittelut Sami Vilkkilälle, Samuli Peiposelle ja Samuli Lahtelalle!

Sunnuntai. 12.5 astetta lämmintä ylösnousussa. Sininen taivas.

Rukousta. Luin Johanneksen evankeliumia.

Ajelimme M-L:n kanssa helluntairukoushuoneelle Sunnuntaijuhlaan.

Kotona ruokaa ja kahvia.

Seurasin Yleisurheilun MM-kisoista kävelyä.

Kirjoitin.

Poljeskelin kuntopyörää 50 min. Samalla lueskelin  kirjaa.

Luin hetken kirjaa.

Iltapalaa ja kahvia.

Seurasin uutisia.

Siunausta!

Ps. "Kaikki minä voin hänessä, joka minua vahvistaa" (Fil.4:13).



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti