20230812

12.8.2023.

RUKOUS APOSTOLIEN TEOISSA 45.

Edellisellä kerralla Pietari jäi Joppeen, joksikin aikaa, nahkuri Simonin luokse. 

Seuraavaksi meille kerrotaan ihmeellinen johdatus Pietarin kohdalla, joka koituu siunaukseksi ihmisille hyvin kauaskantoisesti:

"Ja Kesareassa oli mies, nimeltä Kornelius, sadanpäämies niin kutsutussa italialaisessa sotaväenosastossa. Hän oli hurskas ja jumalaa pelkääväinen, niinkuin koko hänen perhekuntansakin, ja antoi paljon almuja kansalle ja rukoili alati Jumalaa" (Apt. 10:1-2).

Kornelius oli hurskas ja Jumalaa pelkääväinen - kuten perhekuntansakin - mutta ei Jeesukseen uskovainen, niinkuin tulemme näkemään. Hänellä oli usko Jumalaan, mutta hän tarvitsi pelastavan uskon:

"Hän näki selvästi näyssä, noin yhdeksännellä hetkellä päivästä. Jumalan enkeli, joka tuli sisään hänen tykönsä ja sanoi hänelle: Kornelius! Tämä loi katseensa häneen ja sanoi peljästyneenä: Mikä on, Herra? Enkeli sanoi hänelle: Sinun rukouksesi ja almusi ovat tulleet muistoon Jumalan edessä" (Apt. 10:3-4).

Olisiko ollut niin, että Kornelius oli viettämässä rukoushetkeä - olihan yhdeksäs hetki; klo 15, joka oli juutalaisten rukoushetken aika, yksi niistä. Kornelius ei ollut juutalainen, vaan pakana. Varmasti Kornelius oli kuullut Jeesuksesta. Uskon, että hänellä oli sydämessään kaipaus kokea pelastus evankeliumin kautta; tästä tämä koko tapaus kertoo.

Jumala kuulee jokaisen ihmisen rukouksen, jolla on kaipaava ja vilpitön sydän Hänen puoleensa. Kornelius saa enkeliltä lisää ohjeita:

"Niin lähetä nyt miehiä Joppeen noutamaan eräs Simon, jota myös Pietariksi kutsutaan; hän majailee nahkuri Simonin luona, jonka talo on meren rannalla. Ja kun enkeli, joka Korneliusta puhutteli, oli mennyt pois, kutsui tämä kaksi palvelijaansa ja hurskaan sotamiehen uskollisimpiensä joukosta ja kertoi heille kaikki ja lähetti heidät Joppeen" (Apt. 10:5-8).

Näin asiat kehittyvät. Kornelius toimii niinkuin enkeli käski. Jälleen saamme todeta, että jumalan antamat ohjeet ovat selkeät ja tarkat. Tarvitsee vain totella.

On hyvä huomata, että tässä ollaan Jumalan puolelta valmistelemassa rukousvastausta Korneliuksen rukouksiin (...Sinun rukouksesi ovat tulleet muistoon Jumalan edessä").

Siellä, missä Pietari on, valmistellaan myös asioita tapahtumaan Jumalan aikataulussa:

"Ja seuraavana päivänä, kun he olivat matkalla ja lähestyivät kaupunkia, nousi Pietari noin kuudennen hetken vaiheilla katolle rukoilemaan" (Apt. 10:9).

Jumalan johdatettavissa oleva "kiertelijä" apostoli nousi katolle; ei ottamaan aurinkoa, vaan rukoilemaan. Rukous oli perusasia Pietarin elämässä. Sen kautta hän eli vuorovaikutuksessa Herransa kanssa ja oli sillä "aaltopituudella", että kuuli Jumalan äänen herkästi, ja saattoi olla Hänen Pyhän Henkensä johdatettavissa. Meille on varattu tämä sama mahdollisuus. On meidän vallassamme, haluammeko elää sellaista elämää. Harvat meistä haluamme, vaikka sitä Jumala kuitenkin tahtoo:

"Ja hänen tuli nälkä, ja hän halusi ruokaa. Mutta sitä valmistettaessa hän joutui hurmoksiin" (Apt. 10:10).

Uskon Pietarin jatkaneen rukousta katolla. Se, että hän joutui hurmoksiin, liittyi siihen, että hän oli rukouksessa. Alkukielen sana, joka tarkoittaa hurmosta, on ekstasis, joka tarkoittaa mm. haltioituneena olemista. Pietari oli hyvin "ylimaallisessa" olotilassa. Hän ei kuitenkaan ollut tiedottomassa tilassa, vaan tietoisessa, jossa saattoi kommunikoida "taivaan" kanssa; nähdä, kuulla ja puhua. Uskon, että Pietarilla ollut näläntunne ja se, mitä hän sitten näkee ja kuulee, kuuluvat jotenkin yhteen - vaikka nälkä olikin ihan tavallinen nälkä. 

Pietarille tullaan puhumaan . ja tarjoamaan - jotain sellaista, jossa hän todellisesti joutuu ylittämään rajoja. Jumala, joka oli Pietarin valinnut tehtävään, joka hänelle annetaan, tiesi, että Pietari tulee tottelemaan Herraa.

Jatkan - jHs.

___________________________

Lauantai. 15.3 astetta lämmintä ylösnousussa. Auringon puolella. Pientä tuulenvirettä.

Aamupalaa ja kahvia.

Rukousta. Luin Johanneksen evankeliumia. Takapihalla.

Kahvia.

Kirjoitin.

Ruokaa ja kahvia.

Poljin kuntopyörää 40 min. Samalla luin kirjaa.

Luin kirjaa.

M-L kävi kylällä asioilla.

M-L teki iltapalaksi hyvää pizzaa.

Tänään saimme videota ja kuvaa Miron valatilaisuudesta, Kainuun Prikaatista.

Seurasimme uutisia - minä myös Israelista.

Siunausta!

Ps. "Jeesus Kristus on sama eilen ja tänään ja iankaikkisesti" (Hebr. 13:8).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti