20230809

9.8.2023.

RUKOUS APOSTOLIEN TEOISSA 42.

Saulus oli päässyt Jerusalemiin. Barnabas johdatti hänet apostolien luokse ja sitä kautta opetuslasten yhteyteen. Jerusalemissakin Saulus julisti rohkeasti Herran nimeä. 

"Ja hän puhui ja väitteli hellenistien kanssa; mutta he koettivat tappaa hänet" (Apt. 9:29).

Hellenistit olivat kreikkaa puhuvia juutalaisia, jotka olivat muuttaneet maahan. Muistanet, kun aiemmin puhuimme Stefanuksesta, hänen puhuessaan hellenistien kanssa, nämä eivät kyenneet pitämään puoliaan sitä viisautta ja henkeä vastaan, jolla Stefanus puhui. Nämä hellenistit olivat vaikuttamassa siihen, että Stefanus lopulta kivitettiin kuoliaaksi.

Nyt oli Saulus puhumassa ja väittelemässä hellenistien kanssa. Taisivat jäädä toiseksi, koskapa halusivat ottaa Sauluksen päiviltä - koettivat tappaa hänet. Se oli varmasti hyvin aktiivinen tarkoitus. Pyhän hengen tulessa olevat ihmiset haluttaisiin raivata pois tieltä. Uskonto ei siedä kilpailijoita. Kun veljet Jerusalemissa huomasivat tämän he toimivat:

"Kun veljet sen huomasivat, veivät he hänet Kesareaan ja lähettivät hänet sieltä Tarsoon" (Apt. 9:30).

Saulus viedään Jerusalemin veljien toimesta Kesareaan ja he lähettävät hänet sieltä Tarsoon, hänen syntymäkaupunkiinsa. Olisi mielenkiintoista tietää, julistiko hän siellä evankeliumia. Tuntuisi ihmeelliseltä, jos ei olisi niin tehnyt.

Tämän jälkeen meille kerrotaan toisenlaisesta ajasta seurakunnan elämässä:

"Niin oli nyt seurakunnalla koko Juudeassa ja Galileassa ja Samariassa rauha; ja se rakentui ja vaelsi Herran pelossa ja lisääntyi Pyhän hengen virvoittavasta vaikutuksesta" (Apt. 9:31).

Seurakunnan elämään oli annettu rauhallisempi suvantovaihe. Se ei tarkoita, etteikä evankeliumin työtä olisi tehty. Enkä usko, että Sauluksen "siirtäminen toisiin maisemiin" sai sitä aikaan. Jumala oli kaiken takana.

Rauha vallitsi Jerusalemissa, Juudeassa, Galileassa ja Samariassa. Raamattu käyttää yksikkömuotoa: "seurakunnalla", vaikka puhuu näistä kaikista alueista. Ei kuitenkaan tarkoiteta sitä, että olisi vain yksi Jerusalemin seurakunta, vaan paikallisseurakuntia oli noilla mainituilla alueillakin. Seurakunnalla -nimitystä käytetään, koska kyseessä on yksi kristuksen seurakunta.

Jakeessa mainitaan tärkeitä asioita, joita tapahtui seurakunnassa:

1. "...se rakentui".

Tarkoitetaan, että seurakunnan elämässä tapahtui Jumalan tahtomia asioita Pyhän Hengen voimassa ja johdatuksessa: Sanaa opetettiin, pysyttiin rukouksissa, keskinäisessä yhteydessä ja ehtoollisen vietossa. Ihmiset vahvistuivat uskossa.

2. "...ja vaelsi Herran pelossa".

Jumalan sanaan ei suhtauduttu leväperäisesti, "pysyttiin Sanassa." Ihmiset, joista seurakunta koostuu, halusivat valtaa puhtaassa elämässä; syntiin suhtauduttiin kaikella vakavuudella. Jumalaa kunnioitettiin Jumalana. Pyhän hengen vaikutus tässä on meidän huomattava.

3. "...ja lisääntyi Pyhän hengen virvoittavasta vaikutuksesta".

Pyhä Henki johdatti ja antoi voiman olla Jeesuksen todistaja, uskovien elämässä. Uusia ihmisiä pelastui, ihmeitä ja tunnustekoja tapahtui. Pyhän Hengen osuus uskovien ja aseurakunnan elämässä pidettiin tärkeässä osassa. Haluttiin, että uskovat kokevat Pyhän hengen kasteen ja täyttyvät Pyhällä Hengellä,. Pyhän hengen vaikutus on aina virvoittava. Ilman sitä seurakunta ei voi lisääntyä.

Nämä edellä puhutut asiat ovat sellaisia ydinkysymyksiä, joihin meidän on paneuduttava huolella, halutessamme palata "alkulähteille." Eiköhän meillä ole "toiseen suuntaan" olevia esimerkkejä ihan liikaa seurakuntien ja uskovien elämässä!

Jatkan - jHs.

____________________________

Sydämelliset ja rakkaat onnittelut vaimolleni, Marja-Leenalle, jonka kanssa olen saanut olla avioliitossa yli 54 vuotta, tänään olevan 75-vuotispäivän johdosta! Olemme jälleen "samoissa numeroissa iän suhteen.

Tiistai. 26.7 astetta ylösnousussa. Auringon puolella.

Aamupalaa ja kahvia.

Rukousta. Luin Luukkaan evankeliumia. takapihan puolella.

M-L halusi suristella nurmikon takapihan puolelta - ja kun alkuun pääsi, niin siinä meni etupuoleltakin osa. Hyväähän se liikunta tekee.

Kahvia.

Kirjoitin.

Poljin kuntopyörää 45 min. Samalla luin kirjaa.

Ajelimme 18:ksi helluntairukoushuoneelle, TV7:n Ystäväiltaan.

Kotona iltapalaa ja teetä.

Seurasin uutisia - myös Israelista.

Tänään alkoi Minjalla eskari, Milenasta tuli kolmas luokkalainen. Emilia meni jatkamaan opiskelujaan. Daniel, Milka ja Nooa aloittivat opiskelut. Aaro jatkoi opiskelujaan. Eelis ja Miro ovat armeijassa. Näin lastenlapset.

Siunausta!

Ps. "Sitten vielä, veljeni, iloitkaa Herrassa!" /Fil. 3:1a). 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti