20230817

17.8.2023.

RUKOUS APOSTOLIEN TEOISSA 50.

Puhuja oli paikalla, samoin kuulijat paikoillaan, Korneliuksen - pakanan - kodissa:

"Niin Pietari avasi suunsa ja sanoi: Nyt minä totisesti käsitän, ettei Jumala katso henkilöön, vaan että jokaisessa kansassa se, joka häntä pelkää ja tekee vanhurskautta, on hänelle otollinen" (Apt. 10:34-35).

Pietari käsittää syvällisellä tavalla - konkreettisesti ja käytännössä - että Jumala ei todellakaan katso henkilöön. Mekin voimme joskus olla rajoittuneita tässä asiassa, vaikka periaatteessa asian oikein ymmärrämmekin. Herra auttakoon meitä, niin että voisimme nähdä jokaisen ihmisen taivaaseen tarkoitettuna - ne mielestämme hankalimmatkin. Kaikille kuuluu evankeliumi; kaikkien puolesta Jeesus antoi henkensä ja vuodatti verensä.

Pietari on "avannut suunsa" ja heti hän on siirtynyt julistamaan evankeliumia:

"Sen sanan, jonka hän lähetti Israelin lapsille, julistaen evankeliumia rauhasta Jeesuksessa Kristuksessa, joka on kaikkien Herra, sen sanan, joka lähtien Galileasta on levinnyt koko Juudeaan, sen kasteen jälkeen, jota Johannes saarnasi, sen te tiedätte;" (Apt. 10:36-37).

Puuttumatta tässä sen enempää siihen, mitä Pietari julisti, sanon vain, että hän piti nämä asiat sellaisina, jotka kuulijat tiesivät. Edelleen hän sanoo kuulijoiden tietävän senkin, mitä jatkossa puhutaan:

"te tiedätte, kuinka Jumala Pyhällä Hengellä ja voimalla oli voidellut Jeesuksen nasaretilaisen, hänet, joka vaelsi ympäri ja teki hyvää ja paransi kaikki perkeleen valtaan joutuneet; sillä Jumala oli hänen kanssansa. Ja me olemme kaiken sen todistajat, mitä hän teki juutalaisten maassa ja Jerusalemissa; ja hänet he ripustivat puuhun ja tappoivat. Hänet Jumala herätti kolmantena päivänä ja antoi hänen ilmestyä, ei kaikelle kansalle, vaan Jumalan ennen valitsemille todistajille, meille, jotka söimme ja joimme hänen kanssaan sen jälkeen, kun hän oli kuolleista noussut. Ja hän käski meidän saarnata kansalle ja todistaa, että hän on se, jonka Jumala on asettanut elävien ja kuolleitten tuomariksi. Hänestä kaikki profeetat todistavat, että jokainen, joka uskoo häneen, saa synnit anteeksi hänen nimensä kautta" (Apt. 10:38-43).

Kirjoitan tähän Pietarin puheen kokonaan, olihan tämä juuri sitä, mitä varten hänet oli lähetetty puhumaan näille ihmisille. Meillekin siinä on "opiksi otettavaa", paljonkin, mutta erityisesti se, että toisimme evankeliumin esille yksinkertaisesti ja selkeästi; luottaen siihen, että Jumala vastaa evankeliumistaan. kun sitä Pyhässä hengessä julistetaan, niinkuin Pietari teki. Myöhemmin hän kirjoittaakin kirjeessään tästä asiasta:

"Ja heille, koska he eivät palvelleet itseään, vaan teitä, ilmoitettiin se, mikä nyt on teille julistettu niiden kautta, jotka taivaasta lähetetyssä Pyhässä Hengessä ovat teille evankeliumia julistaneet; ja siihen enkelitkin halajavat katsahtaa" (1. Piet. 1:12).

Jumalan sana ohjaa meitä julistamaan evankeliumia Pyhässä hengessä. Se on oleellisin osa evankeliumin julistamisessa. Jälleen tulemme sen asian eteen, että Pyhän Hengen täyteys on niin oleellinen osa Jumalan valtakunnan asioissa ja etenemisessä, että meidän on löydettävä tämä asia uudestaan! Ilmiselvästi olemme kadottaneet tämän totuuden; kun muutenkin pärjäämme ja "homma pyörii."

Tämän yksinkertaisesti esiin tuodun voimallisen evankeliumin kautta - kun sitä julistettiin Pyhässä Hengessä -  tapahtui suuria asioita. Juuri niitä asioita, joita oli tarkoituskin tapahtua. Koemme, että kaikki oli myöskin rukousvastausta Korneliuksen ja Pietarin rukouksiin. Rukouselämämme - yksilöinä ja seurakuntina - voi olla/on niin "lapsenkengissä", että sen elpyminen on ykkösasia. Se johtaa meitä niihin muihin asioihin, joita saamme kokea Jumalan johdatuksessa. Monet ovat "heittäytyneet niin armon varaan", että tarvitsevat ravistelua herätäkseen siitä olotilasta; jota saattavat pitää ihan normaalina. Täytyy syntyä tarve - jano - että rukouselämä uudistuu. Siinäkin Pyhä Henki haluaa meitä auttaa.

Mitä sitten Korneliuksen kodissa Pietarin puheen aikana tapahtui?:

"Kun Pietari vielä näitä puhui. tuli Pyhä Henki kaikkien päälle, jotka puheen kuulivat. Ja kaikki ne uskovaiset, jotka olivat ympärileikatut ja olivat tulleet Pietarin mukana, hämmästyivät sitä, että Pyhän Hengen lahja vuodatettiin pakanoihinkin, sillä he kuulivat heidän puhuvan kielillä ja ylistävän Jumalaa. Silloin Pietari vastasi: Ei kaiketi kukaan voi kieltää kastamasta vedellä näitä, jotka ovat saaneet Pyhän hengen niinkuin mekin? Ja hän käski kastaa heidät Jeesuksen Kristuksen nimeen. Silloin he pyysivät häntä viipymään siellä muutamia päiviä" (Apt. 10:44-48).

Niin, mitä tapahtui?:

1. Pietari julisti evankeliumia.

2. Puheen aikana ihmiset ottivat evankeliumin vastaan; uskoivat Jeesukseen henkilökohtaisena Vapahtajanaan. Kaikki tekivät niin.

3. Puheen aikana - sen jälkeen kun he olivat avanneet sydämensä Jeesukselle, he kaikki saivat kokea Pyhän Hengen kasteen. Kaikki täyttyivät Pyhällä Hengellä ja ylistivät Jumalaa.

5. Pyhän Hengen kaste, kielillä puhumisineen, oli merkkinä Pietarille siitä, että nämä uskoon tulleet ja Pyhällä Hengellä täyttyneet, voi kastaa vedessä - koska he olivat saaneet Pyhän Hengen niinkuin hekin ensimmäisenä helluntaina (Apt. 2).

6. Heidät kastettiin.

7. Pietari jäi muutamaksi päiväksi uusien uskovaisten luokse. Näin he saivat opetusta uskontielleen. Varmasti siellä rukoiltiin paljon yhdessä ja kiitettiin ja ylistettiin Jumalaa.

Tämän pakanakodissa tapahtuneen vierailun, ja siellä tapahtuneiden asioiden vuoksi, Pietaria ahdisteltiin ja hän joutui selittelemään asioita...

Jatkan - jHs.

__________________________

Torstai. 18.6 astetta lämmintä ylösnousussa. Harmaa taivas. Tuuleskeli.

Aamupalaa ja kahvia.

Rukousta. Luin Johanneksen evankeliumia. Takapihalla ja sisällä - sateen takia.

Kahvia.

Kirjoitin.

Hyvää ruokaa ja kahvia lettujen kanssa.

Kirjoitin. Poljeskelin kuntopyörää 55 min. Samalla lueskelin kirjaa.

Luin kirjaa.

Terhi-marja ja Emilia käväisivät. Emilia huristelee opetusluvilla, äiti opettajanaan.

Iltapalaksi M-L: juuri tekemää hyvänmakuista pizzaa.

Seurasin uutisia - myös Israelista.

Siunausta!

Ps. "Armo olkoon kaikkien kanssa, jotka rakastavat meidän Herraamme Jeesusta Kristusta - katoamattomuudessa" (Ef. 6:24).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti