20230818

18.8.2023.

RUKOUS APOSTOLIEN TEOISSA 51.

Korneliuksen kodissa - pakanakodissa - kaikki Pietaria kuunnelleet tulivat Jeesukseen uskoviksi ja täyttyivät Pyhällä Hengellä puheen aikana. Toteutui se, mitä Paavalin kirje roomalaisille puhuu: "Usko tulee siis kuulemisesta, mutta kuuleminen Kristuksen sanan kautta" (Room. 10:17). Ei tarvittu ns. "alttarikutsua." Kaikki myös kastettiin vedessä Jeesuksen Kristuksen nimeen.

Palatessaan Jerusalemiin, joutui Pietari selittelemään toimintaansa:

"Ja apostolit ja veljet ympäri Juudeaa kuulivat, että pakanatkin olivat ottaneet vastaan Jumalan sanan. Ja kun Pietari tuli Jerusalemiin, ahdistelivat ympärileikatut häntä sanoen: Sinä olet käynyt ympärileikkaamattomien miesten luona ja syönyt heidän kanssansa" (Apt. 11:1-3).

Nämä ympärileikatut, jotka ahdistelivat häntä, olivat Jeesukseen uskovia juutalaisia. Ympärileikkaus oli heille niin tärkeä asia, etteivät he olleet vielä päässeet sen "asian yli", vaikka sydämeen olikin syntynyt usko Jeesukseen. Eivätkä kaikki päässeet ollenkaan.

"Niin Pietari selitti heille alusta alkaen asiat järjestänsä ja sanoi:" (Apt. 11:4).

Tämän tarkan asioiden kulun olemme jo tulleet aikaisemmin tuntemaan, joten en sitä uudestaan lainaa (j. 5-14). Lainaan kuitenkin vähän Pietarin selityksestä. Kun enkeli käski haettaa Pietarin Kesareaan, sanoi enkeli Korneliukselle:

"...hän on puhuva sinulle sanoja, joiden kautta sinä pelastut ja koko sinun perhekuntasi" (Apt. 11:14). Tätä ei ole sanottu aikaisemmissa tapahtumakuvauksissa. Niin tapahtui.

Vielä lainaan Pietarin "selittelypuheenvuorosta":

"Ja kun minä rupesin puhumaan, tuli Pyhä Henki heidän päällensä, niinkuin alussa meidänkin päällemme. Silloin minä muistin Herran sanan, jonka hän sanoi: Johannes kastoi vedellä, mutta teidät kastetaan Pyhällä Hengellä. Koska siis Jumala antoi yhtäläisen lahjan heille kuin meillekin, kun olimme uskoneet Herraan Jeesukseen Kristukseen, niin mikä olin minä voidakseni estää Jumalaa" (Apt. 11:15-17).

Siitä, mitä Pietari kuvauksessaan sanoo, on nähtävissä - itsestään selvä - asia, että ihmisen täytyy uskoa Jeesukseen, jotta hän voi kokea Pyhän hengen kasteen; ja toisaalta sen, että Pyhän hengen kaste  kuuluu kaikille, jotka uskovat Jeesukseen.

Pietari lopettaa puheenvuoronsa hyvin: "...niin mikä olin minä voidakseni estää Jumalaa?" Kysymys meille: otammeko me joskus/joissakin asioissa sen oikeuden, että koetamme estää Jumalaa? Se ei varmastikaan tapahdu sillä ajatuksella, että "minä haluan estää Jumalaa."  Sitä voi tapahtua niiden käsitysten kautta, joita olemme omaksuneet; se voi olla uskonnollisuutta, ja sellaisia "perinnäissääntöjä", joista emme ole päässeet - tai halunneet päästä - irti, vaikka pitäisi, koska ne eivät ole Jumalan sanan mukaisia. Voimme myös pitää väärinä joitakin asioita, joita näemme tapahtuvan esimerkiksi hengellisissä tilaisuuksissa. Kuten naurua, joka ylittää kyvyn "ottaa vastaan", tai muista ilmiöitä. On hyvä kysyä, ovatko ne sellaisia asioita, joiden vuoksi minun on vastustettava kaikkea, mitä sellaisessa seurakunnassa ja liikkeessä tapahtuu. Jos kuitenkin kaikki muu on hedelmällistä työtä Jumalan valtakunnan menestymiseksi? Ja jos ihmisten elämä muuttuu Jumalan sanan mukaan/mukaiseksi?

Ei niinkään pieni kysymys; tuo, mitä edellä on sanottu.

Sietää/pitää ihan oikeasti ajatella ja kysellä Jumalan ja Hänen sanansa edessä: Missä kulkee se raja, jonka ylittämistä Jumala ei hyväksy? Jos raja on ylitetty, ei minunkaan pidä olla mukana siinä, missä Jumalakan ei ole. Meidän ei pidä toimia itse asettamiemme - tai uskonsuuntiemme/seurakuntiemme - asettamien rajojen mukaan (jos ne eivät ole Jumalan sanan mukaan oikeita), sillä mieltymyksemme eivät ole ne tärkeimmät kriteerit näissä asioissa; ettemme elä/puhu/toimi sellaisia asioita vastaan, jotka ovat Jumalasta lähtöisin. Oikeaoppisuudestakin voi tulla este olla mukana Jumalan toiminnasta maailmassa. 

Meidän kannattaa olla Herran kasvojen edessä rukouksessa ja kysellä Häneltä itsellemme epäselvien tapausten edessä sitä, mikä on Hänen tahtonsa.

Pietaria kuunnelleet tulivat vakuuttuneiksi siitä, että kaikki oli mennyt hyvin ja oikein:

"Tämän kuultuansa he rauhoittuivat ja ylistivät Jumalaa sanoen: Niin on siis Jumala pakanoillekin antanut parannuksen elämäksi" (Apt. 11:18).

Siis meillekin - pakanoille.

Jatkan - jHs.

__________________________

Perjantai. 23.5 astetta ylösnousussa. Auringon puolella. Sininen taivas.

Aamupalaa ja kahvia.

Rukousta. Luin Johanneksen evankeliumia. Takapihan puolella.

Ruokaa ja kahvia.

Kirjoitin.

Poljeskelin kuntopyörää 60 min. Samalla lueskelin kirjaa.

Luin kirjaa.

Iltapalaa.

Seurasin TV7:n ohjelmaa.

Uutisia - myös Israelista.

Siunausta!

Ps. "Älkää eksykö, Jumala ei salli itseänsä pilkata; sillä mitä ihminen kylvää, sitä hän myös niittää" (Gal. 6:7).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti