20210312

12.3.2021.

ONKO JUMALA "SIVUROOLISSA" ELÄMÄSSÄNI? 32.

"Alkutekstissämme", 2. Tim. 3:2 sanotaan: "...Sillä ihmiset ovat silloin ... kiittämättömiä.". Puhutaan viimeisten päivien ihmisistä. Jakeissa 1-5 on lueteltu "pitkä litania" asioita, millaisia ihmiset silloin ovat. Jae 1 sanoo, että silloin on oleva vaikeita aikoja. Sana "sillä" kertoo meille, että vaikeat ajat johtuvat juuri siitä, millaisia ihmiset ovat silloin - muutenkin hyvin ymmärrämme, että sellaiseen tuollaiset "ominaisuudet" johtavat.

Koska uskovinakin elämme täällä samassa maailmassa, missä kaikki muutkin, niin kaikella, mitä 2. Tim. 3:1-5 tuo esille, on vaikutusta myös meidän elämäämme. Sellainen, millaisiksi viimeisten päivien ihmisiä kuvataan, pyrkii vaikuttamaan rajoittavasti elämäämme ja toimintaamme; se vaatii meiltä enemmän halutessamme pitäytyä Jumalan Sanaan. Kun näin teemme, saamme  kokea myös Jumalan voimallista osallistumista elämäämme. On suuriarvoinen asia juurtua Jumalan Sanaan ja Jeesuksen seuraamiseen. Ensiarvoisen tärkeää on ottaa tosissaan Jumalan Sanan opetus Pyhän Hengen täyteydestä. On yhä enemmän pidettävä huoli siitä, että emme ole vain "teoriauskovaisia", jotka harrastelemme uskonasioita, vaan, että Jumala: Isä, Poika ja Pyhä Henki, on elämämme keskus.

Edellä sanottu on niin tärkeää myös siksi - kuten olemme useamminkin tuoneet tässä "kirjoitussarjassa" esille - että nuo 2. Tim. 3:1-5 luetellut ominaisuudet eivät valtaisi myös meidän sydämiämme. Kun elämme "väljää" ns. uskonelämää, niin suuntamme voi olla tuonkaltaisiin asioihin kohdallamme. Olkoon rintamasuuntamme Jumalaan päin. Raamattu puhuu siitä, että rakkautemme Jeesukseen voi kylmetä - varsinkin silloin, kun laittomuus pääsee valtaan. Se on vaarallinen tila. Rakkautemme ihmisiä kohtaan voi myös kylmetä. Puheena olevassa raamatunkohdassa puhutaan asioista, jotka kohdistuvat Jumalaan ja ihmisiin.

Totta on kuitenkin - ja se on surullista - että suuressa määrin meidän uskovien keskuudessa tulee tapahtumaan luopumusta, joka ilmenee elämässä asioina, jotka ovat oman lihamme, tämän maailman hengen ja sielunvihollisen aikaansaannoksia; Jumalan tahdon vastaisia asioita. Siksi meidän ei tule vain todeta, että ei ainakaan minun kohdallani niin käy. Henki tosin voi olla sillä hetkellä, kun niin sanomme, altis, mutta liha on heikko. Siksi ainoa oikea vaihtoehto kohdallamme on juurtuminen Kristukseen ja Jumalan Sanaan - todellinen suhde Jumalaan ja siitä seuraava elävä uskonelämä.

Ajatuksenani oli alusta pitäen mennä tuohon "kiittämättömiä"-asiaan, mutta "latu lähti kulkemaan" tuohon suuntaan, mitä edellä lukee.

Me emme halua olla kiittämättömiä - uskon, että olet samaa mieltä? Siksi tuomme esille kiittämättömyyden vastapuolta; kiitollisuutta ja kiittämistä. Tästä onkin ollut jo puhetta aikaisemmissa kirjoituksissa. Nyt nostan esille tähän yhden keskeisen kohdan - kiittämistä ajatellen - Raamatusta:

"Kiittäkää joka tilassa. Sillä se on Jumalan tahto teihin nähden Jeesuksessa Kristuksessa"

(1. Tess. 5:18) 

Mielestäni on tärkeä asia kiinnittää huomiota päätteeseen: -ssa, tai -sta. 1992 käännös kääntää nimittäin näin: "Kiittäkää kaikesta." Yllä oleva, v 1938 käännöksen käännös sanoi:: "Kiittäkää joka tilassa." Novumissa, jossa mahdollisimman tarkka suomenkielinen käännös juoksee alkutekstin alapuolellla, asia sanotaan näin: "Kaikessa kiittäkää, se sillä tahto Jumalan Kristuksessa Jeesuksessa kohtaan teitä" (Novum 4, s. 272, Raamatun Tietokirja, Vantaa 1983). Aapeli Saarisalo kääntää omassa Uuden testamentin käännöksessään kohdan näin: "Kiittäkää kaikessa, sillä se on Jumalan tahto teistä Kristuksessa Jeesuksessa" (Uusi testamentti, uusi suomennos selityksin, 3. painos, s 438, Vapaa Evankelioimissäätiö, Helsinki 1978).Raamattu kansalle-käännöksessä kohta lukee seuraavasti: "Kiittäkää joka tilanteessa, sillä sitä Jumala tahtoo teiltä Kristuksessa Jeesuksessa" (Raamattu kansalle Oy 2000). Toivo Koilo kääntää kohdan: "Kiittäkää kaiken keskellä." Katsomme vielä kuinka Elävä uutinen asian ilmaisee: "Jumala tahtoo, että te, jotka kuulutte Jeesukselle, kiitätte häntä aina, tapahtui mitä tahansa" (Elävä uutinen, Uusi testamentti vapaasti kerrottuna, Karas-Sana, Helsinki 1977).

Mitä me tähän sanomme? Pidämme silmissämme nuo ilmaisut: joka tilassa, kaikesta, kaikessa, kaikessa, joka tilanteessa, kaiken keskellä, aina, tapahtui mitä tahansa.

Edellisen Kirkkoraamattumme (1938) käännös on oikea vaihtoehto: Kiittäkää joka "tilassa." Se on eri asia kuin kiittää joka tilasta.Esim. jos uskovina lankeamme tekemään aviorikoksen, meidän ei tule kiittää siinä lankeemuksen tilassa Jumalaa siitä, että näin pääsi käymään. Emme kiitä aviorikoksessa olemisen tilasta.Sen sijaan saamme kiittää Jumalaa, kun käännymme Hänen puoleensa, että Hän auttaa meitä pois siitä tilasta. Kiitämme syntien anteeksisaamisen mahdollisuudesta, Jumalan rakkaudesta ja hyvyydestä, että on mahdollisuus parannuksentekoon ja siihen, että Jeesuksen veri puhdistaa sydämemme kaikesta vääryydestä. Kiitämme Jumalaa Hänen tahtonsa mukaisista asioista, emme Hänen tahtonsa vastaisista asioita. Mielestäni v. 1992 Kirkkoraamatun käännös: "Kiittäkää kaikesta", johtaa väärille urille.

Uskon, että puheena olevan kohdan viestinä on erityisesti se, että kiitollisuus Jumalaa kohtaan on Hänen tahtonsa meidän elämässämme. Alkukielessä on varmasti paino siinä, että kaikessa kiittäkää, niinkuin se asian ilmaiseekin. Kun luemme puheena olevan jakeen lähellä olevia jakeita suoraan alkukielen pohjalta, huomaamme painotuksen: "Kaikessa iloitkaa" (j. 16). "Lakkaamatta rukoilkaa" (j. 17). Ja käsittelemämme jae: "Kaikessa kiittäkää" (j. 18).

Minulla on joskus tapana tehdä vertailuja raamatunjakeista sillä tavalla, että katson "sattuuko" eri raamatunkirjoissa olemaan yhtäläisyyksiä samojen lukujen ja jakeiden kohdalla. Esim. Joh. 3:16 on meille tuttu: "Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainokaisen Poikansa....." Kun käännämme esille 1. Joh. 3:16 löydämme tekstin: "Siitä me olemme oppineet tuntemaan rakkauden, että hän antoi henkensä meidän puolestamme..." 

Kun nyt olemme puhuneet kiittämisestä 1. Tess. 5:18 pohjalta, käännämme esiin Ef. 5:18: "täyttykää Hengellä.". Sitten on puhetta kuinka se tapahtuu ja mitä siitä seuraa. Asiayhteys päättyy sanoihin: "kiittäen aina Jumalaa ja Isää kaikesta, meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen nimessä" Pyhän Hengen täyteys auttaa meitä olemaan kiitollisia Jumalalle. Huomaat myös, että heti seuraavan jakeen: "Kiittäkää joka tilassa"-jälkeen on: "Henkeä älkää sammuttako" (1. Tess.. 5:19). Muistakaamme myös: Älkää mistään murehtiko, vaan kaikessa saattakaa pyyntönne rukouksella ja anomisella kiitoksen kanssa Jumalalle tiettäväksi, ..." (Fil. 4:6).

Jatkan seuraavalla kerralla - jHs.

Siunausta!

Jouko Kuusjärvi

Rajalantie 12.B.

43100 SAARIJÄRVI

jouko.kuusjarvi@gmail.com

Puh. 040-0206858

______________________

Sydämelliset syntymäpäiväonnittelut Heimolle, veljelleni, vielä tässäkin, sinne syntymäkotimäelle!

Sydämelliset nimipäiväonnittelut vielä tässäkin koville kilpakävelijöille, Reijo Viiaselle ja Reijo Kontiolle!

Perjantai. 7.7 astetta miinuksella klo 7. Taivas oli harmaa.

Aamupalaa ja kahvia. Luin Hebrealaiskirjettä.

Kävin viemässä Emilian ja Danielin kouluun 8:ksi.

Rukousta. Torkkumista. 

Kahvia.

Kirjoitin alussa olrevan kirjoituksen.

Ruokaa ja kahvia. M-L haki Emilian koulusta ja kävi muillakin asioilla kylällä.

Kävin hiihtämässä 2 h Tarvaalan ladulla. 4 astetta pakkasta. Tuuleskeli. Tuiskutti aukeilla paikoilla kinoksia ladulle. Mukava ulkoilusää.

Kahvia vähän.

Laitoin tulen takkaan.

Poljeskelin 35 min. kuntopyörää. Samalla lueskelin kirjaa.

Iltapalaa ja teetä.

Lueskelin kirjaa.

Seurasin uutisia.

Siunausta!

Ps. "Hänen työtovereinaan me myös kehoitamme teitä vastaanottamaan Jumalan armon niin, ettei se jää turhaksi. Sillä hän sanoo: otollisella ajalla minä olen sinua kuullut ja pelastuksen päivänä sinua auttanut. Katso, nyt on otollinen aika, katso, nyt on pelastuksen päivä" (2. Kor. 6:1-2).



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti