20210314

14.3.2021.

ONKO JUMALA "SIVUROOLISSA" ELÄMÄSSÄNI? 34.

Voit halutessasi lukea eilisen kohdalta, aiheesta, joka siellä alkoi. Siitä jatkamme. Käsiteltävänämmehän on: "Sillä ihmiset ovat silloin ... epähurskaita" (2. Tim. 3:2b).

Epähurskaus on vastakohta hurskaudelle. Viimeisinä päivinä saa ihmisten epähurskas elämä suuremmat ja laajemmat mittasuhteet, kuin aikaisemmin. Epähurskas ihminen toimii vastoin Jumalan tahtoa - hän antaa sisäisen turmeltuneisuutensa vaikuttaa elämänsä kautta. Jumalattomuus ja Jumalan Sanan vastaisuus voivat näkyä hyvinkin räikeästi epähurskaan ihmisen elämässä ja käytöksessä. Raamatun esille tuomia arvoja ei haluta kunnioittaa.

Epähurskauden näkyvä tuntomerkki on Jumalanpelon puute. Tämä alkaa olla näkyvä piirre myös esivallan keskuudessa, maassamme ja muualla. Epähurskaus voi olla hyvinkin hillittyä ja "fiksua."

Meidän on syytä katsoa hetki epähurskas-sanan vastakohtaa: hurskas-sanan käyttöä Raamatussa. Varmasti meillä on ajatuksia sen merkityksistä, mutta sanan "avaaminen" voi antaa meille näkökulmia epähurskautta ajatellen.

Kornelius on meille tuttu "sotaherra", sadanpäämies - voisi varmaan sanoa: komppanianpäällikkö - Raamatun lehdillä. Hän palveli ns.italialaisessa sotaväenosastossa ja oli roomalainen upseeri - siis pakana. Korneliuksesta sanotaan:

"Hän oli hurskas ja Jumalaa pelkääväinen, niinkuin koko hänen perhekunntansakin, ja antoi paljon almuja kansalle ja rukoili alati Jumalaa"

(Apt. 10:2).

Miehet, jotka tulivat hakemaan Pietaria - Korneliuksen käskystä - Korneliuksen kotiin, Kesareaan, todistivat hänestä samaa:

"He sanoivat: Sadanpäämies Kornelius, hurskas ja Jumalaa pelkääväinen mies, josta koko Juudan kansa todistaa hyvää, on pyhältä enkeliltä ilmestyksessä saanut käskyn haettaa sinut kotiinsa ja kuulla, mitä sinulla on sanottavaa"

(Apt. 10:22).

Korneliuksesta sanotaan, että hän oli hurskas ja Jumalaa pellkääväinen - hurskauteen kuuluu aina jumalanpelko. Myös hänen perhekuntansa oli sellainen. Kaksi asiaa mainitaan, jotka kertovat siitä, että hän oli hurskas: Hän antoi paljon almuja kansalle ja rukoili alati Jumalaa. Varmasti hänen elämänsä muutenkin kertoi siitä, että hän oli hurskas. Toisten ihmisten todistus - myös Juudan kansan - oli hänestä hyvä.

Hurskas-sana edellä luetuissa yhteyksissä tarkoittaa: Apt 10:2: "eusebes: Jumalaa pelkäävä, jumalinen, hurskas; sanasta eusebomai, joka tarkoittaa: kunnioittaa, palvoa."  Apt. 10:22: "dikaios: oikea; rehellinen; oikeamielinen; vanhurskas; sanasta dike, oikeus" (IRT 1, palsta 1389, Raamatun Tietokirja, Tikkurila 1972).

Kornelius oli hurskas - vanhurskas - sisimässään ja tämä hurskaus tuli ulospäin esille hänen elämässään. Vaikkka Raamattu käyttää Korneliuksesta sanoja hurskas ja vanhurskas, hän ei kuitenkaan ollut vielä pelastunut; ei ollut kokenut vanhurskauttamista Jumalalta.Tästä saamme lukea seuraavasta luvusta, jossa Pietari tekee selkoa matkastaan pakana-Korneliuksen kotiin:

"Henki käski minun mennä epäröimttä heidän mukaansa. Myös nämä kuusi veljeä lähtivät kanssani, ja me menimme sen miehen taloon. Hän kertoi meille, kuinka hän oli nähnyt talossaan enkelin seisomassa. Enkeli oli sanonut hänelle: Lähetä miehiä Joppeen hakemaan Simon, jota kutsutaan myös Pietariksi. Hän puhuu sinulle sanoja, joiden kautta sinä pelastut, sinä ja koko sinun perhekuntasi (kursivointi minun)"

(Apt. 11:12-14).

Niinhän siellä Korneliuksen kodissa oli tapahtunut - Isäntä ja hänen perhekuntansa kokivat pelastuksen: tulivat uskoon; uskoivat Jeesukseen, Pietarin puheen aikana. Pietari aloitti puheensa:

"Pietari alkoi puhua ja sanoi: Nyt minä todella käsitän, ettei Jumala katso henkilöön vaan että jokaisessa kansassa se, joka pelkää häntä ja tekee sitä, mikä on oikein, on hänelle mieluinen"

(Apt. 10:34-35).

Sitten Pietari saarnasi - julisti evankeliumia. Puheen aikana syntyi usko Jeesukseen kuulijoiden sydämiin ja he täyttyivät Pyhällä Hengellä:

"Kun Pietari vielä tätä puhui, tuli Pyhä Henki kaikkien päälle, jotka olivat sanaa kuuntelemassa. Kaikki ne uskovat, jotka olivat ympärileikattuja ja olivat tulleet Pietarin mukana, hämmästyivät sitä, että Pyhän Hengen lahja vuodatettiin myös pakanoiden päälle, sillä he kuulivat heidän puhuvan kielillä ja ylistävän Jumalaa. Silloi Pietari sanoi: Ei kai kukaan voi kieltää kastamasta vedellä näitä, jotka ovat saaneet Pyhän Hengen niin kuin mekin? Ja hän käski kastaa heidät Jeesuksen Kristuksen nimessä" 

(Apt. 10:44-48).

Nämä Jumalaa pelkääväiset, Jumalaa kunnioittavat ja palvovat, jumaliset, hurskaat, rehelliset, oikeamieliset, vanhurskaat ihmiset, saivat ottaa vastaan Jeesuksen valmistaman pelastuksen ja kokea vanhurskauttamisen Jumalalta - syyttömäksi julistamisen - Jeesuksen ristintyön ja ylösnousemuksen kautta.

Nyt pitää taas lopettaa, ettei tule "mahottoman" pitkä teksti. Jatkan seuraavalla kerralla - jHs.

Jouko Kuusjärvi

Rajalantie 12.B.

43100  SAARIJÄRVI

jouko.kuusjarvi@gmail.com

Puh. 040-0206858

______________________

Sunnuntai. 2.8 astetta plussalla nousun aikaan. Harmaa taivas.

Rukous- ja paastopäivä seurakunnassamme tänään. Taisi olla kolmisen tilaisuutta rukoushuoneella. Niihin piti ilmoittautua, että voitiin pitää corona-säädökset voimassa.

Kävi ilmi, että kaikki sellaiset, jotka eivät näe netistä kokousilmoituksia, eivät tienneet paastopäivästä ollenkaan.

En ollut mukana rukoushuonetilaisuuksissa - kuulun ns. riskiryhmään. Ja toive on, etteivät sellaiset osallistu. Osallistuin kuitenkin paastoon ja rukoukseen kotosalla "omaan tahtiin."

Rukousta.

Kävin 1 h 40 min hiihto/rukouslenkillä Tarvaalan ladulla. Mukava sää ja -keli. 2-3 astetta lämpimällä. Eipä näkynyt muita.

Kirjoitin alussa olevan kirjoituksen.

Katselin Uskotv:sta seurakuntamme - Saarijärven helluntaiseurakunta - tämän sunnuntain nettitilaisuuden.

18.30 maissa ruokaa ja kahvia - niinkuin olin ajtellutkin.

Laitoin tulen takkaan.

Poljeskelin kuntopyörää 30 min. Samalla seurasin viimeisiä hiihdon mc-kilpailuja. Polkemisen jälkeenkin seurasin.

Uutisten seuraamista.

Siunausta!

Ps. "Menkää ahtaasta portista sisälle, sillä se portti on avara jatie lavea, joka vie kadotukseen, ja monta on, jotka siitä sisälle menevät; mutta se portti on ahdasja tie kaita, joka vie elämään ja harvat ovat ne, jotka sen löytävät" (Matt. 7:13-14).





 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti