20210325

25.3.2021.

ONKO JUMALA "SIVUROOLISSA" ELÄMÄSSÄNI? 41.

Eilen jäimme - lievästi sanottuna - "omituiseen tilanteeseen" tässä "kirjoitussarjassa." Loot oli saanut "pyytämällä pyytämällä" kaksi miestä, Jumalan lähettiä, enkeliä, luokseen yöksi, Sodomassa. Ennenkuin he olivat käyneet nukkumaan, piirittivät Sodoman miehet - niin nuoret kuin vanhatkin - Lootin talon, vaatien tätä tuomaan vieraansa heidän luokseen. Syynkin he ilmoittivat: "...me haluamme maata heidät" (1. Moos. 19:5, 1992 Kirkkoraamattu). Luther sanoo jossakin - selittäessään tätä kohtaa - että sodomalaisilla oli varmaankin ollut jokin juhlapäivä silloin ja he olivat hieman juhlatuulella (minun mukaelmani hänen ajatuksestaan) näin toimiessaan - koskapa olivat niin joukolla liikkeellä. Olisiko ollut Pride-kulkue? Nuo ajatukset saamme jättää sikseen. Tosiasia kuitenkin on, että haureus ja luonnottomat lihanhimot (Juuda 7) olivat julkeudessaan saaneet erittäin suuret mittasuhteet Sodomassa. Siksipä Raamattu sanookin:

"Heidän kasvojensa hahmo todistaa heitä vastaan, syntinsä he tuovat julki niinkuin sodomalaiset, he eivät niitä salaa.Voi heitä! Itsellensä he pahaa tekevät"

(Jes. 3:9).

Sodomalaiset on otettu tässä - ja muuallakin Raamatussa - vertauskohdaksi, kun ihmisten puheet ja teot ovat Herraa vastaan ja he "uhittelevat hänen kunniansa kasvoja" (Jes. 3:8).

Sodoman miesten puheet ja käytös, Lootin talolla, kertovat meille juuri siitä, että he toivat julki syntinsä, eivätkä niitä salanneet.

Katsomme, kuinka tämä "julkea tilanne" Lootin talolla kehitty eteenpäini:

"Silloin Loot meni ulos heidän luokseen portille ja sulki oven jälkeensä ja sanoi: Älkää, veljeni, tehkö niin pahoin."

V. 1992 Kirkkoraamattu sanoo tämän saman näin:

"Loot meni ulos heidän luokseen, mutta sulki oven perässään. Hän sanoi: Hyvät miehet, älkää sentään tehkö niin pahaa tekoa"

Varmasti Loot oli kauhuissaan asian suhteen - tiesihän hän, että miehet, joita sodomalaiset pyysivät, olivat enkeleitä. Näemme tuon tilanteen vakavuuden - mutta myös sen, että Loot on valintojensa seurauksena joutunut hyvin "kaltevalle pinnalle" elämässään - lukiessamme hänen ehdotuksensa:

"Katsokaa, minulla on kaksi tytärtä, jotka eivät vielä miehestä tiedä. Ne minä tuon teille, tehkää heille, mitä tahdotte. Älkää vain tehkö näille miehille mitään pahaa, sillä he ovat tulleet minun kattoni suojaan"

(1. Moos. 19:8).

Ajatteleppa tuota hetkeä ja tilannetta! Hän olisi ollut valmis antamaan omat tyttärensä Sodoman miehille - ja vieläpä luvan kanssa, että heille saisi tehdä, mitä he vain halusivat!

Sodoman miehet eivät kuitenkaan välittäneet naisista, hänen tyttäristään:

"Mutta he vastasivat: Mene tiehesi! Ja he sanoivat: Tuo yksi on tullut tänne asumaan muukalaisena, ja yhtäkaikki hän alati pyrkii hallitsemaan. Nytpä me pitelemmekin sinua pahemmin kuin heitä. Ja he tunkeutuivat väkivaltaisesti miehen, Lootin, kimppuun ja kävivät murtamaan ovea"

(1. Moos. 19:9).

Luemme vielä tuon saman jakeen myös v. 1992 Kirkkoraamatusta:

"He sanoivat: Pois tieltä! Tuo yksi on tullut muukalaisena tänne asumaan, ja hän pyrkii jo määräilemään meitä. Nyt sinun käy vielä pahemmin kuin noiden miesten! Ja he kävivät Lootin kimppuun ja ryhtyivät murtamaan ovea"

Jo aiemmin - puhuessamme siitä, että Loot istui Sodoman portissa - luimme tuon kohdan: "Tuo yksi on tullut muukalaisena tänne asumaan, ja hän pyrkii jo määräilemään meitä." - vanhempi käännös sanoo: "alati pyrkii hallitsemaan." Otimme tuon kohdan vähän niinkuin perusteluksi sille, että Loot oli kohonnut Sodoman "kaupunginporttiin", eli johtajistoon. Voimme nyt kysyä: Mikä sai Sodoman miehet "vetämään" tämänkin asian, nyt puheena olevan asian yhteydessä, esille? Oliko Lootilla sellainen taipumus, että hän oli "pyrkyri", joka pyrki hallitsemaan toisia, kenties omia etuja saavuttaakseen? Vai oliko syynä se, että hän oli sydämeltään hurskas ja halusi vaikuttaa siihen, että Sodomassa ei harrastettaisi sellaisia asioita, joita siellä harrastettiin. Olemme jo joitakin päiviä sitten lukeneet hänestä seuraavanlaisia lausuntoja Jumalan Sanasta:

"Hän poltti poroksi Sodoman ja Gomorran kaupungit ja tuomitsi ne häviöön, asettaen ne varoitukseksi niille, jotka vastedes jumalattomasti elävät. Kuitenkin hän pelasti hurskaan Lootin, jota rietasten vaellus irstaudessa vaivasi; sillä asuessaan heidän keskuudessansa tuo hurskas mies kiusaantui hurskaassa sielussaan, joka päivä heidän pahain tekojensa tähden, joita hänen täytyi nähdä ja kuulla. Näin Herra tietää pelastaa jumaliset kiusauksesta, mutta tuomion päivään säilyttää rangaistuksen alaisina väärät"

(2. Piet. 2:6-9).

Tuntuisiko oikealta vaihtoehdolta se, että Loot kuitenkin Sodomassa halusi pitää "vanhurskautta voimassa" (Hebr. 11:33) ja häntä siitä syystä syytettiin, että hän "alati pyrkii hallitsemaan"; "hän pyrkii jo määräilemään meitä?" Kaikki eivät kuitenkaan ajattele, että tämä vaihtoehto olisi se oikea. Monet ajattelevat, että Loot oli "oman tahdon tiellä": Hän valitsi "parhaat päältä", kun erosi sedästään Aabrahamista. Sen jälkeen hän siirtyi siirtymistään, aina Sodomaan asti - lopulta asuen siellä, haluten saada itselleen yhä enemmän vaurautta ja omaisuutta. Ja että hän oli noussut ihan johtoportaaseen asti ja pyrki hallitsemaan ja määräilemään toisia ihan lihallisista syistä. Muistamme myös sen, että Aabraham-setä pelastaa hänet - ja monet muut -  neljän kuninkaan käsistä: 

"Ja he ottivat Sodomasta ja Gomorrasta kaiken tavaran ja kaikki ruokavarat ja menivät matkaansa. Ja lähtiessään he ottivat mukaansa myöskin Lootin, Abramin veljenpojan, ja hänen omaisuutensa; hän näet asui Sodomassa"

(1. Moos. 14:11-12).

Edellä lukemamme jatkoksi Raamattu kertoo, että kun Abram kuuli, että hänen sukulaisensa oli otettu vangiksi, ajoi hän miehineen vihollisia takaa ja voitti heidät taistelussa (j. 13-15):

"...ja hän toi takaisin kaiken tavaran; myöskin sukulaisensa Lootin ja hänen tavaransa hän toi takaisin. Niin myös vaimot ja muun väen"

(1. Moos. 14:16).

Raamatusta saamme aihetta sellaisiin ajatuksiin, että Loot oli "oman tahdon tiellä" ja siksi sai kokea em. asioita. Meidän on kuitenkin hyvä muistaa sitäkin, mitä luimme 2. piet. 2:6-9.

Meidän on todettava, että esiin tuomamme asiat, Lootista ja hänen heikkouksistaan, voivat olla totta, mutta sydämessään hän oli hurskas, niinkuin Raamattu sanoo. Voimmehan vaikka rinnastaa Lootia itseemme. Emmehän mekään ole täydellsiä. Silti haluamme olla Jumalan palvelijoita. Lihamme puolesta mekin niin helposti mukaudumme tämän maailman menon mukaan.

Antakoot nämäkin "kyselevät rivit" meille sytykkeitä paneutumaan Jumalan Sanaan ja siellä meille esiteltyjen - todellisten - ihmisten elämään.

Lainaan vielä tämän kertaiseen loppuun Jeesuksen sanoja:

"Ja niinkuin kävi Nooan päivinä, niin käy myöskin Ihmisen Pojan päivinä: he söivät, joivat, naivat ja menivät miehelle, aina siihen päivään asti, jona Nooa meni arkkiin; ja vedenpaisumus tuli ja hukutti heidät kaikki. Niin myös, samoin kuin kävi Lootin päivinä: he söivät, joivat. ostivat, myivät,istuttivat ja rakensivat, mutta sinä päivänä, jona Loot lähti Sodomasta, satoi tulta ja tulikiveä taivaasta, ja se hukutti heidät kaikki, samoin käy sinä päivänä, jona Ihmisen Poika ilmestyy"

(Luuk. 17:26-30).

Jatkamme - jHs - seuraavalla kerralla.

Siunausta!

Jouko Kuusjärvi

Rajalantie 12.B.

43100 SAARIJÄRVI

jouko.kuusjarvi@gmail.com

Puh. 040-0206858

______________________

Torstai. 10.5 astetta lämmintä auringon puolella noustessani. Taivas oli sininen. Aurinko paistoi.

Aamupalaa ja kahvia. Luin 1. Pietarinkirjettä. Rukousta.

Menin jatkamaan rukousta yli 2 h hiihtolenkille Rahkolan laduille. Aurinko paistoi koko ajan ja taivas oli sininen. Yöllä oli ollut sen verran kylmää, että vesi jäälläkin oli jäätynyt. Latu oli ihan hyvässä kunnossa. Kolme joutsenta - joista yksi taisi olla viime kesän poikanen, koska oli vielä harmaampi - oli ruokailemassa sulassa paikassa, ojansuussa. Suurimman osan hiihdin Iso-Lumperon jäällä - rantaa myötäilevällä ladulla. 

Palattuani ryyppäilin kahvit.

Kirjoitin alussa olevaa kirjoitusta.

Hyvää ruokaa - M-L:n valmistamaa - ja kahvia.

Jatkoin alussa olevan kirjoituksen kirjoittamista..

M-L kävi kylällä kauppa-asioilla.

Laitoin tulen takkaan.

Poljeskelin yli 30 min. kuntopyörää. Samalla lueskelin kirjaa.

Iltapalaa ja teetä.

Seurasin uutisia.

Siunausta!

Ps. "Meidän Herramme Jeesuksen Krisuksen armo olkoon teidän kanssanne" (1. Tess. 5:28). 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti