20210322

22.3.2021.

ONKO JUMALA "SIVUROOLISSA" ELÄMÄSSÄNI? 39.

Olemme puhumassa Sodomasta, jossa Loot asusteli. Olemme tulleet jo näkemään, että Sodomassa elettiin jumalattomasti; syntisesti ja epähurskaasti. Jatkamme perehtymistä siihen, millaista Raamattu sanoo elämän Sodomassa olleen:

"...samoin kuin Sodoma ja Gomorra ja niiden ympärillä olevat kaupungit, ... harjoittivat haureutta ja eksyivät luonnottomiin lihanhimoihin, ..." 

(Juuda 7).

Sodomassa harjoitettiin haureutta ja oli eksytty luonnottomiin lihanhimoihin niin suuressa määrin, että Jumala on sen halunnut kirjoituttaa Sanaansa - perusteluksi sille, miksi se ja muut lakeuden kaupungit tuhottiin. Näin nämä kaupungit ovat varoittavana esimerkkinä kaikille ihmisille (Juuda 7); ne on asetettu varoittavaksi esimerkiksi niille, jotka vastedes jumalattomasti elävät (2. Piet. 2:6).

Mikähän merkitys näillä varoittavaksi esimerkeiksi asetetuilla kaupungeilla on nykypäivän jumalattomasti eläville ihmisille? Jos - ja kun - ne on asetettu varoittaviksi esimerkeiksi, niin kenen tehtävänä on pitää näitä asioita esillä? Jumalattomienko? Hekin voivat pitää asiaa esillä, mutta useimmiten tekevät sen ihan muista syistä, kuin Raamattu tarkoittaa; pilkaten ja naureskellen hyville jutuille. Tuo äskeinen nyt oli vain sellainen kysymys, että selkeämmin havaitsisimme, että meidän Jumalan Sanaan uskovien, Jumalan lasten, Jeesuksen seuraajien, tehtävänä on pitää tätäkin puolta Jumalan Sanasta esillä. Milloin olet kuullut viimeksi pidettävän? Milloin olet itse pitänyt?

Näemme, että Jumalalla on erilaisia ajatuksia koskien esim. eri kaupunkeja ja paikkakuntia - voimme lisätä, että samoin koskien eri maita ja eri kokoisia kyliä - ja perheitä. Kun Jumala antaa lausunnon esim. kaupungin syntisyydestä, niin se asia on silloin täysin totuudenmukaisesti niin:

"Mutta Sodoman kansa oli kovin pahaa ja syntistä Herran edessä"

(1. Moos. 13:13).

Uudempi Kirkkoraamattu (1992) sanoo tämän saman:

"Mutta Sodoman asukkaat olivat turmeltuneita ja tekivät paljon syntiä Herraa vastaan"

(1. Moos. 13.13).

Juudan kirjeessä - josta aiemmin luimme - sanotaan, että Sodomassa - niinkuin Gomorrassa ja niiden ympärillä olleissa kaupungeissa - harjoitettiin haureutta ja oli eksytty luonnottomiin lihanhimoihin. Otamme tämän asian tarkempaan käsittelyyn.

Lukiessamme 1. Moos 18. lukua huomaamme, että Herra ilmestyi Aabrahamille Mamren tammistossa keskipäivän aikaan. Hän ilmestyi kolmen miehen hahmossa - miehet olivat enkeleitä. Aabraham ja Saara valmistivat heille aterian ja saivat ilmoituksen pojan syntymisestä heidän vanhoilla päivillään. Poika sai myöhemmin nimekseen Iisak. 

Herra puhui näiden enkelien kautta Aabrahamille. Lähtiessään tämän telttamajalta miehet - enkelit - kääntyivät Sodomaan päin. Herra sanoi Aabrahamille, hänen ollessaan saattamassa enkeleitä:

"Niin Herra sanoi: Valitushuuto Sodoman ja Gomorran tähden on suuri, ja heidän syntinsä ovat raskaat. Sentähden minä menen alas katsomaan, ovatko he todella tehneet kaiken sen, josta huuto on minun eteeni tullut, vai eivätkö; minä tahdon sen tietää"

(1. Moos. 18:20-21).

Voimme todeta Herran sanoista, että kyseessä eivät olleet "pienet asiat." Valitushuuto näiden kaupunkien tähden oli suuri ja heidän syntinsä olivat raskaat.

Enkelien lähdettyä kulkemaan kohti Sodomaa jäi Aabraham seisomaan Herran eteen. Tämä johtui siitä vakavasta viestistä, jonka hän oli juuri kuullut Sodomaa koskien. Aabraham esittää Herralle kysymyksen:

"Aiotko siis hukuttaa vanhurskaasn yhdessä jumalattoman kanssa?"

(1. Moos. 18:23).

Voimme lukea 1. Moos. 18:24-32:sta keskustelusta, jonka Aabraham käy Jumalan kanssa. Näemme siinä esirukoilijan, joka rohkeasti rukoilee kaupungin vanhurskasten, mutta myös koko kaupungin puolesta - kaupungin, jossa on myös hänen veljenpoikansa Loot perhekuntineen:

"Entä jos kaupungissa on viisikymmentä vanhurskasta; aiotko hukuttaa heidät etkä säästä paikkaa siellä olevain viidenkymmenen vanhurskaan tähden? Pois se, että sinä näin tekisit; surmaisit vanhurskaan yhdessä jumalattoman kanssa, niin että vanhurskaan kävisi samoin kuin jumalattoman! Pois se sinusta! Eikö kaiken maan tuomari tekisi oikeutta? Ja Herra sanoi: Jos löydän Sodoman kaupungista viisikymmentä vanhurskasta, niin minä heidän tähtensä säästän koko paikan"

(1. Moos. 18:24-26).

Aabrahamin ja Herran keskustelu etenee: Aabraham: Entä jos 50:stä vanhurskaasta puuttuu viisi? Jumala: En hävitä. Aabraham: Entä jos siellä on 40? Jumala: En hävitä. Aabraham: Entä jos siellä on 30? Jumala: En hävitä. Entä jos siellä on 20? Jumala: En hävitä. Aabraham: Entä jos siellä on 10? En hävitä. (1.Moos. 18:27-32 vapaasti kerrottuna).

Eittämättä tulee mieleen kysymys: Olisiko Aabrahamin pitänyt vielä jatkaa pyyntöään: Entä jos sieltä löytyy 5?. Entä jos sieltä löytyy 1? Jokatapauksessa näemme Aabrahamin, Jumalan ystävän, käyvän esirukoustaistelua kaupungissa olevien vanhurskaiden - ja koko kaupungin puolesta. Varmasti voimme "ottaa opiksemme" tästä: rukoilla kaupunkiemme ja paikkakuntiemme ihmisten puolesta. Minulle tämä raamatunkohta puhuu myös siitä, miten tärkeässä asemassa vanhurskaat, Jeesukseen uskovat, ihmiset paikkakunnillaan, maissaan ja perheissään ovat. Hehän ovat niitä, jotka pitävät vanhurskautta voimassa (Hebr. 11:33).

Sodomasta ei löytynyt kymmentä vanhurskasta. Jatkamme - jHs. - seuraavalla kerralla Sodomaan liittyvistä asioista. Tarkoituksenamme on mennä silloin 1. Moos. 19. lukuun - ja siellähän meille tuodaan esille "aikamoisia asioita", jotka menevät "luonnottomiin lihanhimoihin"-otsikon alle.

Siunausta!

Jouko Kuusjärvi

Rajalantie 12.B.

43100 SAARIJÄRVI

jouko.kuusjarvi@gmail.com

Puh. 040-0206858

______________________

Rakkaat ja sydämelliset syntymäpäiväonnittelut Timolle - nuorimmalle lapsellemme - tänään olevan syntymäpäivän johdosta.

Eiliten oli Pentin nimipäivä. Siksipä vielä tässäkin - vaikka muuten jo aamupuolella asian korjasinkin - sydämelliset onnittelumme Paajalan Pentille ja Lahtelan Pentille!

Tänään olisi sellainen nimipäivä, että en tunne Suomesta yhtään, mutta Venäjältä aikakin monta - Viktor.

Maanantai. 7.7 astetta pakkasta klo 6.55. Sininen taivas ja auringonpaiste.

Aamupalaa. Kahvia. Luin Hebrealaiskirjettä.

Kävin viemässä Danielin kouluun 8:ksi.

Kahvia.

Rukousta.

M-L kävi viemässä Emilian kouluun 10:ksi. Samalla hän kävi kaupassa.

Kahvia.

Kävin 1 h 25 min. hiihto/rukouslenkillä Rahkolan hyvillä laduilla. Aivan sininen taivas. Aurinko laittoi hanget hohtamaan. Sen verran on hangen pinta kostunut, että pakkanen on tehnyt siitä sellaista, joka auringossa kiiltelee kuin pelti.

Ruokaa ja kahvia.

Kirjoitin alussa olevan kirjoituksen.

 M-L tilasi pizzan pizzeriasta. Kävimme kylällä. M-L kaupassa ja minä hain tilatun pizzan. Sitten ajelimme samantien Uuraisille, Peuranpolun kuusikkoon, Timon synttäreitä viettämään. Eilen olivat perheenä kodalla jotain paistelemassa ja yhdessä syntymäpäivää etukäteen viettämässä. Tuli sieltä mukava kuva "perekunnan vatsappiin." Siinä oli koko kuusihenkinen perhe mukavassa kuvassa yhdessä.

Joimme kahvia ja söimme pizzaa, ym mukavasti suuhunkäypää. Milkakin oli kotona käymässä. Pienet tytöt - Milena ja Minja olivat iloisia, niinkuin aina. Miro ei ollut kotona. Siunausta ja johdatusta Timolle "uuden vuosikerran" aikaankin!

20 jälkeen lähdimme köröttelemään kotia kohti.

Seurasin Israel-uutisia.

Iltapalaa ja teetä.

Uutisten seuraamista.

Siunausta!

Ps. "Oikeamielisten siunauksesta kaupunki kohoaa, mutta jumalattomain suu sitä hajottaa" (Snl. 11:11).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti