20210309

9.3.2021.

ONKO JUMALA "SIVUROOLISSA ELÄMÄSSÄNI? 29.

Matka jatkuu - vaikka laulu ei aina soisikaan. Ei muuta kuin eteenpäin. Kuten on tullut toistetuksi, pidämme edelleen 2. Tim. 3:1-5:ttä auki ja lainaamme sieltä seuraavan asian:

"Mutta tiedä se, että viimeisinä päivinä on tuleva vaikeita aikoja. Sillä ihmiset ovat silloin ... kiittämättömiä, ..."

(2. Tim. 3:1-2). 

Muistaakseni on olemassa sanonta: Kiittämättömyys on maailman palkka. Jos ihmiset ovat olleet aina kiittämättömiä - syntiinlankeemuksen seurausta sekin - niin viimeisinä päivinä tämäkin saa suuremmat mittasuhteet. Oletko samaa mieltä: tämä sama asia saa silloin suuremmat mittasuhteet myös kristittyjen, eli Jeesukseen uskovien keskuudessa. Parhain lääke "tähän tautiin(kin) löytyy läheisestä suhteesta Isään, Poikaan ja Pyhään Henkeen.

Jumalan Sana kehoittaa meitä uskovia kiittämään myös niiden ihmisten puolesta, jotka eivät itse osaa - tai eivät huomaa, tai halua - kiittää:

"Kehotan ennen kaikkea anomaan, rukoilemaan, pitämään esirukouksia ja kiittämään kaikkien ihmisten puolesta, kuninkaiden ja kaikkien vallanpitäjien puolesta, jotta saisimme viettää tyyntä ja rauhallista elämää, kaikin tavoin hurskaasti ja arvokkaasti. Tällainen rukous on oikea ja mieluisa Jumalalle, meidän pelastajallemme, joka tahtoo, että kaikki ihmiset pelastuisivat ja tulisivat tuntemaan totuuden"

(1. Tim. 2:1-4).

Vapaampi Uuden testamentin "versio" sanoo saman näin:

"Rukoilkaa paljon toisten ihmisten puolesta. Anokaa heille Jumalan armoa. Kiittäkää myös Jumalaa kaikesta siitä, mitä hän heille vielä tekee. ...."

(1. Tim. 2:1, Elävä uutinen, Uusi testamentti vapaasti kerrottuna, Karas-Sana Oy, 1977).

Kiitos on asia, joka nousee kiitollisesta sydämestä.Kiitos, kiittäminen ja kiitollisuus kuuluvat rukouselämämme kokonaisuuteen. Ne ovat perustana sille, että me ylistämme ja palvomme Jumalaa. Kiitollisuus voi olla rukouselämämme perusvire - jopa silloinkin kun ei oikein kiitättäisi. Tässäkin asiassa Jumala haluaa kasvattaa meitä, ja viedä eteenpäin uskossa, niin että kiitoksemme ja kiittämisemme ei ole kiinni tunteistamme ja olosuhteistamme.

Aikaisemmin se, että meitä kehoitetaan kiittämään kaikkien ihmisten puolesta - samalla kun rukoilemme heidän puolestaan - tuntui minusta "vähän uudelta" asialta. Oletko sinä huomannut, että Jumala Sanassaan näinkin meitä kehoittaa tekemään?

Ennenkaikkea me rukoilemme kiitoksen kanssa omasta ja muiden ihmisten puolesta. Olemme siinä Jumalan ja näiden kaikkien muiden ihmisten välissä suorittamassa "pappispalvelusta" Jokainen Jeesukseen uskova ihminen on Uuden liiton pappi - liiton, joka perustuu Jeesuksen ristintyöhön ja ristillä vuodatettuun sovintovereen, kaikkien ihmisten puolesta:

"Tulkaa hänen luokseen, elävän kiven (Jeesuksen) luo, jonka ihmiset ovat hyljänneet, mutta joka on Jumalan valitsema ja hänen silmissään kallisarvoinen. Ja rakentukaa itsekin elävinä kivinä hengelliseksi rakennukseksi, pyhäksi papistoksi, toimittaaksenne hengellisiä uhreja, jotka ovat Jumalalle otollisia Jeesuksen Kristuksen tähden"

(1. Piet. 2:4-5).

"Maistelemme" tätä vielä Elävästä uutisestakin:

"Tulkaa Kristuksen luo. Vaikka ihmiset ovatkin hänet hyljänneet, Jumala valitsi hänet - kalleimpansa - ihmiselämän perustaksi. Teistä on nyt tullut eläviä kiviä, joita Jumala tarvitsee ja voi käyttää rakentaessaan taloaan. Olette jopa hänen pyhiä pappejaan. Hän hyväksyy teidät Jeesuksen tähden. Tulkaa hänen luookseen ja uhratkaa hänelle sellaista, mitä hän arvostaa."

Raamattu käyttää tässä meistä uskovista ilmaisua: "pyhä papisto". Pyhyys, josta tässä puhutaan ei ole meistä, vaan meissä; se on Jumalalta meihin tullutta pyhyyttä, siksi että Jeesuksen valmistama pelastus on voimassa elämässämme. Lukemassamme puhuttiin, että pyhänä papistona me toimitamme hengellisiä uhreja, jotka ovat Jumalalle otollisia ja mieluisia Jeesuksen kautta. Tähän kuuluu itsemme antaminen kokonaan Jumalalle (Room. 12:1-2), sekä mm. aikaisemmin lukemamme asiat: rukous, esirukous, kiitos, ylistys palvonta; kaikki se, mitä rukouselämäämme kuuluu.

Voimme vielä lukea lisää 1. Pietarinkirjeestä:

"Mutta te olette valittu suku, kuninkaallinen papisto, pyhä heimo, Jumalan oma kansa; määrätty julistamaan hänen tekojaan, joka teidät on pimeydestä kutsunut  ihmeelliseen valoonsa. Ennen te ette olleet kansa, mutta nyt te olette Jumalan kansa. Ennen te olitte armoa vailla, mutta nyt on Jumala teidät armahtanut"

(1. Piet. 2:9-10).

Elävä uutinen sanoo tämän:

"...Mutta te ette ole sellaisia, sillä teidät on Jumala itse valinnut - olette Kuninkaan pappeja, pyhiä ja puhtaita, olette Jumalan kansaa. Tämä kaikki siksi, että voisitte kertoa myös muille Jumalan voitoista: kuinka hän kutsui teidätkin pimeästä ihmeelliseen valoonsa. Aikaisemmin ette olleet yhtään mitään, mutta nyt olette Jumalan omia. Ette tunteneet Jumalan armoa, mutta nyt tunnette, kun Jumala on armahtanut teidät."

Kaikki Jeesukseen uskovat ovat kuninkaallista papistoa. Tämä johtuu siitä, että heidän Herransa ja Vapahtajansa on kuningasten Kuningas ja herrain Herra. Kuulumme Uuden liiton Jumalan kansaan. Israelin kansa on edelleenkin Jumalan omaisuuskansa. Vanhasta testamentista saamme lukea, minkälaiset ohjeet Jumala antoi sille sen palvellessa Jumalaa. Sillä oli papisto ylipappeineen. Tämä kaikki oli voimassa "uuteen järjestykseen" asti - niin kauan, kunnes Jeesus sovitti koko maailman synnin Isän edessä. Näin syntyi uusi Jumalan kansa, johon koko maailman kaikki Jeesukseen uskovat kuuluvat. Saamme olla Jumalan edustajia täällä maan päällä. 

Jumalan Sanan mukaan saamme - ja meidän tulee - kiittää Jumalaa kaikkien ihmisten. puolesta. Kiitämme siitä, mitä Jumala on heille varannut ja lahjoittanut koko elämää ajatellen. Ennenkaikkea kiitämme Jumalaa siitä, mitä heille jokaiselle on varattuna iankaikkisuutta ajatellen, koska Jumala tahtoo, "että kaikki ihmiset pelastuisivat ja tulisivat tuntemaan totuuden." Samalla kun rukoilemme heidän puolestaan, kiitämme jo uskossa rukousvastauksista ja siunauksesta ihmisten elämässä.

Näihin "kaikkiin ihmisiin" kuuluvat erityisessä mielessä kuninkaat ja kaikki vallanpitäjät. Tärkeä tehtävämme Uuden liiton kansana on siunata heitä, rukoilla heidän puolestaan ja kiittää heistä. Sana kehoittaa siihen, että "saisimme viettää tyyntä ja rauhallista elämää kaikin tavoin hurskaasti ja arvokkaasti" - elää "kaikessa jumalisuudessa ja kunniallisuudessa" 1938 käännös). Kiittäkäämme Jumalaa, että heidän kohdallaan ja kauttaan näin tapahtuu.

Jatkan seuraavalla kerralla - jHs.

Siunausta!

Jouko Kuusjärvi

Rajalantie 12. B.

43100 SAARIJÄRVI

jouko.kuusjarvi@gmail.com

Puh. 040-0206858

______________________

TiisatI. 11.8 astetta pakkasella 7 maissa. Kaunis auringonnousu. harmaa taivas.

Aamupalaa ja kahvia.

Kävin viemässä Emilian ja Danielin kouluun 8:ksi.

Kahvia. Luin Tiituskirjettä - eli Paavalin kirjettä Tiitukselle. Rukousta.

Kahvia.

Kirjoitin alussa olevan kirjoituksen.

Ruokaa ja kahvia.

Kävin hakemassa Danielin ja Emilian koulusta klo 14.

Kävin "suihkimassa sivakoilla" Tarvaalan ladulla 2 h lenkin. Mikäpä oli hiihdellessä kun aurinko paistoi täydeltä terältä siniseltä taivaalta. Pientä viimaa aukeilla. 11 astetta pakkasta aloittaessani ja n. 12 kun päätin hiihtämisen.

M-L leipoi tänään pullaa ja pikkuleipiä - pääsin kahvin kanssa maistelemaan. Maistuivat.

Laitoin takkaan tulen.

Poljin kuntopyörää yli 40 min. Samalla lueskelin kirjaa.

Luin kirjaa.

Iltapalaa ja teetä.

Seurasimme uutisia.

Katsoimme TV7:sta Herätysliikehdintä-ohjelman. Siinä oli Martti Ojareksen haastateltavana tuttu mies, pastori Hannu Puustelli. 

Siunausta!

Ps. "Säilytä se hyvä, mikä sinulle on uskottu, Pyhän Hengen kautta, joka meissä asuu" (2. Tim. 1:14).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti