20210316

16.3.2021.

ONKO JUMALA "SIVUROOLISSA" ELÄMÄSSÄNI? 36.

Jatkoa edellisiin päiviin. Olemme puhuneet hurskaudesta, ymmärtääksemme selkeämmiin, mitä sen vastakohta, 2. Tim. 3:2:ssa mainittu, epähurskaus tarkoittaa. Em. raamatunpaikan mukaan ihmiset ovat viimeisinä pävinä epähurskaita. Se on yksi näkyvä piirre ihmisissä silloin, muiden Paavalin mainitsemien huonojen asioiden lisäksi. Nämä kaikki mainitut asiat ovat syntiinlankeemuksen seurauksia ja tuottavat vaikeita aikoja ihmisten elämään - myös Jeesukseen uskovien elämään - viimeisinä päivinä. 

Loot lienee meille tuttu henkilö Raamatun lehdillä. Hän oli Aabrahamin veljen, Haaranin, poika. Elettyään ja vaellettuaan yhdessä setänsä kanssa, erosi Loot Aabrahamista ja asettui lopulta asumaan Sodomaan. Lootista voisi pitää vähän "toisistaan eriäviä" raamattutunteja. Raamattu tuo esille myös hänen "raadollisuutensa." Nyt kuitenkin luemme hänestä seuraavanlaisia mainintoja Jumalan Sanasta:

"Ja Hän poltti poroksi Sodoman ja Gomorran kaupungit ja tuomitsi ne häviöön, asettaen ne varoitukseksi niille, jotka vastedes jumalattomasti elävät. Kuitenkin hän pelasti hurskaan Lootin, jota rietasten vaellus irstaudessa vaivasi, sillä asuessaan heidän keskuudessansa, tuo hurskas mies kiusaantui hurskaassa sielussaan joka päivä heidän pahain tekojensa tähden, joita hänen täytyi nähdä ja kuulla. Näin Herra tietää pelastaa jumaliset kiusauksesta, mutta tuomion päivään säilyttää rangaistuksen alaisina väärät (epähurskaat, Novum 4, s. 608, Raamatun Tietokirja, Vantaa 1983), ja varsinkin ne, jotka lihan jäljessä kulkevat saastaisissa himoissa ja ylenkatsovat herrauden"

(2. Piet. 2:6-10).

Voimme lukea edellä olevan tekstin j. 7-8 myös 1992 Kirkkoraamatun mukaan:

"...Sen sijaan hän pelasti hurskaan Lootin, jonka mieltä jumalattomien riettaus painoi. Päivästä päivään tuo hurskas mies sydämessään kärsi, kun hän joutui elämään heidän keskellään ja katselemaan ja kuuntelemaan heidän jumalattomuuttaan."

Menemättä Lootin elämään kokonaisvaltaisemmin, huomasit, että hän oli "hurskas mies" ja että Jumala pelasti tuon "hurskaan miehen", niin että tämä ei tuhoutunut, kun Hän poltti poroksi Sodoman kaupungin. Mainitaan myös, että Loot "kiusaantui hurskaassa sielussaan joka päivä" asuessaan sodomalaisten keskuudessa.

Lukemassamme on kolme sanaa: "hurskaan", "hurskas", "hurskaassa", jotka kaikki tarkoittavat: "dikaios: oikea; rehellinen; oikeamielinen;; vanhurskas; sanasta dike: oikeus" (IRT 1. palsta1389, Raamatun Tietokirja, Tikkurila 1972).

Elämä Sodomassa oli jumalatonta; epävanhurskasta. Ihmiset elivät riettaasti; "rietasten  vaellus irstaudessa vaivasi" Lootia. "Rietasten"-sana tarkoittaa tässä: laiton, väärä. 

Sana, joka on suomalaisessa Kirkkoraamatussa 1938 käännetty riettaudeksi eri muodoissaan, tarkoittaa eri kohdissa: "...rietas puhe", Ef. 4:29: "mätä, laho, huono, kelvoton." "...riettaan haureutesi", Jer. 13:27: "häpeällinen teko." "...riettaiden tekojenne..., Hes. 20:44: "turmeltunut, pilaantunut." "samoin miespuoletkin, luopuen luonnollisesta yhteydestä naispuolten kanssa, ovat kiimoissaan syttyneet toisiinsa ja harjoittaneet, miespuolet miespuolten kanssa, riettautta ja villiintymisestaan saaneet itseensä sen palkan, mikä saada piti", Room. 1:27: "säädyttömyys, häpeä, sopimaton, hävettävä" (IRT 2. palstat 4820, 4821, Raamatun Tietokirja, Tikkurila 1973).

Luimme, että rietasten vaellus irstaudessa vaivasi - painoi - Lootia. Hän kiusaantui - kärsi - hurskaassa sielussaan, joka päivä,  heidän pahain tekojensa tähden, joita hänen täytyi nähdä ja kuulla. 

Lyhyesti mainitsen irstailu-sanasta: Se tarkoittaa hillittömyytttä ja kevytmielisyyttä. Sanotaan sen olevan myös häpeällistä, eläimellistä himoa. Sitä luonnehditaan myös sellaiseksi sielun- tilaksi, jossa ei tunneta, eikä pystytä kestämään kurin sille aiheuttamaa vaivaa. Irstas ihminen järkyttää yleisesti hyväksyttyä säädyllisyyttä. Tämän synnin vallassa olevat eivät piittaa siitä, mitä toiset sanovat. Tärkeintä on saada toteuttaa halujaan ja himojaan. Avointa ja häpeilemätöntä synnintekoa. Ei ole häpeäntunnetta (Novum 5. Sanakirja, s. 179, Raamatun Tietokirja, Vantaa 1984).

Raamattu sanoo sodomalaisista:

"...Heidän kasvojensa hahmo todistaa heitä vastaan; syntinsä he tuovat julki niinkuin sodomalaiset, he eivät niitä salaa. Voi heitä! Itsellensä he pahaa tekevät" (Jes. 3:9).

Emme päässeet niin pitkälle, kuin ajattelin. Jatkan seuraavalla kerralla - jHs.

Siunausta!

Jouko Kuusjärvi

Rajalantie 12.B.

43100 SAARIJÄRVI

Jouko.kuusjarvi@gmail.com

Puh. 040-0206858

_______________________

Tiistai. 1.6 astetta plussalla kun nousin uuteen päivään. M-L kävi viemässä Emilian kouluun 8:ksi ja kävi samalla kauppa-asioilla. Harmaa taivas.

Aamupalaa ja kahvia. Luin Hebrealaiskirjettä. Rukousta. 

Kahvia.

Tyhjentelin tuhkat takasta. Heittelin katolta pudonneita lumia pois.

Lueskelin kirjaa.

M-L haki Emilian koulusta klo 14.

Kahvia ja vähän ruokaa.

Kävin 1 h hiihtolenkillä Tarvaalan ladulla. 3.8 astetta lämmintä kotimittarin mukaan.

Kahvia.

Kirjoitin alussa olevan kirjoituksen.

Ruokaa ja kahvia.

Laitoin tulen takkaan.

Poljeskelin kuntopyörää yli 40 min. Samalla lueskelin kirjaa.

Seurasimme uutisia.

Iltapalaa ja teetä.

Siunausta!

Ps. "Minä olen tie ja totuus ja elämä; ei kukaan tule Isän tykö muutoin kuin minun kauttani" (Joh. 14:6).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti