20210315

15.3.2021.

ONKO JUMALA "SIVUROOLISSA" ELÄMÄSSÄNI? 35.

Parina päivänä tässä "kirjoitussarjassa" on puhuttu 2. Tim. 3:2:sta jakeesta löytyvästä ilmaisusta: "Ihmiset ovat silloin ... epähurskaita."  Jo eilen oli puhetta - upseeri Korneliusta esimerkkinä käyttäen - hurskaudesta, joka on vastakohta epähurskaudelle, että voisimme sitä kautta nähdä epähurskauden olemuksen selkeämmin. Tutustu eilen kirjoitettuun, asiaa koskien.

Vielä kiinnittäisin huomiota Korneliukseen - vaikka tämäkin jo eilisessä tekstissä esille tuli. Kornelius oli hurskas mies, jonka elämä oli nuhteetonta, mutta ei hän voinut sen nojalla - eikä jatkuvalla rukouselämällään - siirtyä Jumalan valtakunnan puolelle. Hän oli yhä edelleen sillä puolella, jota nimitämme katoavaiseksi. Korneliuksenkin piti kokea uudestisyntyminen ylhäältä - ja se tapahtui silloin, kun Pietari puhui Hänen kodissaan evankeliumia - ja uskoa Jeesukseen henkilökohtaisena pelastajanaan ja Herranaan. Näin hän siirtyi katoavaisesta  katoamattomuuteen.

Jatkamme vielä - joidenkin Raamatun antamien esimerkkien kautta - hurskaudesta. Jumalan Sana kertoo Simeonista:

"Ja katso, Jerusalemissa oli mies, nimeltä Simeon; hän oli hurskas ja jumalinen (Jumalaa pelkäävä, Kirkkoraamattu 1992) mies, joka odotti Israelin lohdutusta, ja Pyhä Henki oli hänen päällänsä. Ja Pyhä Henki oli hänelle ilmoittanut, ettei hän ollut näkevä kuolemaa, ennenkuin oli nähnyt Herran voidellun. Ja hän tuli Hengen vaikutuksesta pyhäkköön. Ja kun vanhemmat toivat Jeesus-lasta sisälle tehdäkseen hänelle, niinkuin tapa oli lain mukaan, otti hän hänet syliinsä ja kiitti Jumalaa ja sanoi: Herra, nyt sinä lasket palvelijasi rauhaan menemään, sanasi mukaan: sillä minun silmäni ovat nähneet sinun autuutesi (sinun pelastuksesi, Kirkkoraamattu 1992), jonka sinä olet valmistanut kaikkien kansojen nähdä, valkeudeksi, joka on ilmestyvä pakanoille, ja kirkkaudeksi kansallesi Israelille"

(Luuk. 2:25-32).   

Simeon oli hurskas ja Jumalaa pelkäävinen. Hurskas tässäkin - niinkuin Korneliuksen kohdallakin (ks. eilisestä kirjoituksesta) tarkoittaa: oikea; rehellinen; oikeamielinen; vanhurskas (IRT 1., palsta 1389, Raamatun Tietokirja, Tikkurila 1972).

Simeonin hurskaus ei ollut ulkokohtaista hurskautta, vaan hän oli sydämestään Jumalan palvelija, joka herkästi kuuli Jumalan äänen, sillä Pyhä Henki oli hänen päällänsä. Simeon odotti Messiasta ja Hänessä tulevaa Israelin lohdutusta. Hän näki - niinkuin Jumala oli hänelle luvannut - omin silmin Herran Voidellun; Messiaan. Hänen silmänsä näkivät Jumalan valmistaman pelastuksen, joka oli valmistettu kaikille maailman ihmisille.

Tämä hurskas, Jumalaa pelkäävä mies, Simeon, on hyvä esimerkki niistä samanlaisista hurskaista miehistä ja naisista, joista Vanha testamentti runsaasti kertoo. Joosefista - Jeesuksen kasvatti-isästä - Raamattu sanoo, että hän oli hurskas (Matt. 1:19). Voisimme jatkaa tällaisen "luettelon" tekemistä. Heistä saamme lukea paljon Hebr. 11. luvusta. Sielläkin luetteloa olisi voinut jatkaa, koska kirjeen kirjoittaja sanoo:

"Ja mitä minä vielä sanoisin? Sillä minulta loppuisi aika, jos kertoisin Gideonista. Baarakista, Simsonista, Jeftasta, Daavidista ja Samuelista ja profeetoista"

(Hebr. 11:12).

Kun luet Hebrealaiskirjeen lukua 11, niin huomaat, että näitä ihmisiä yhdisti sana: usko. Uskon kautta Jumalaan he elivät ja tekivät niitä asioita, joista luku kertoo: "Mutta usko on kuja luottamus siihen, mitä toivotaan, ojentautuminen sen mukaan, mikä ei näy. Sillä sen kautta saivat vanhat (mm. ne ihmiset, joista tämä ns. "uskon luku" kertoo) todistuksen" (Hebr. 11:1-2).

Vanhan testamentin - Vanhan liiton - hurskaat, pyhät, olivat niitä, jotka edeltäpäin uskoivat Jeesukseen ja siihen työhön, jonka Hän heidänkin puolestaan ristin kuolemallaan ja ylösnousemuksellaan teki. Me, jotka uskomme Jeesukseen tänään, uskomme Häneen Jeesuksen täytetyn työn jälkeen. 

"Uskon luku" sanoo näistä Vanhan liiton hurskaista, pyhistä, mm.:

"...jotka uskon kautta ... pitivät vanhurskautta voimassa, ..."

(Hebr. 11:33). 

Meidän on muistettava sekin, että nämä puheena olleet Vanhan liiton pyhätkin olivat vaillinaisia ihmisiä, jotka eivät aina toimineet vanhurskaasti, vaan hyvinkin epähurskaasti. Kuitenkin he uskon kautta halusivat luottaa Jumalaan. Lankeemuksissaan he turvautuivat  Herraan ja saivat kokea Hänen armoaan ja apuaan.

Meidän, minun - tiedän, että sinunkin - on todettava kohdallemme sama asia: Kukaan meistä ei ole täydellinen - ja silti meidätkin Jumalan lapsina, Jeesukseen uskovina, on asetettu pitämään vanhurskautta voimassa - mikä erityisesti merkitsee Jumalan tahdon mukaista, oikeamielistä, elämää. Jokaiselle meille - tätä tietä kulkiessamme - on avattu verilähde syntiä ja saastaisuutta vastaan. Saamme tunnustaa syntimme ja voimme saada ne anteeksi Jeesuksen vuodattaman sovintoveren tähden - ja saamme pitää vanhurskautta voimassa elämämme kautta.

Jatkan seuraavalla kerralla - jHs.

Siunausta!

Mm. palautetta saa antaa:

Jouko Kuusjärvi

Rajalantie 12.B.

43100 SAARIJÄRVI

jouko.kuusjarvi@gmail.com

Puh. 040-0206858

______________________

Sydämelliset nimipäiväonnittelut Oinosen Ristolle ja Närhin Ristolle!

Maanantai. 1.5 asteta lämmintä ylösnousun aikaan. Taivas oli harmaa. M-L oli noussut ennen minua.

Aamupalaa ja kahvia. Luin Hebrealaiskirjettä. 

M-L kävi viemässä Emilian kouluun 10:ksi.

Rukousta. Kahvia.

Jatkoin rukousta 2 h hiihtolenkillä Tarvaalan ladulla. Eipä näkynyt muista suksijoita. 2-3 astetta plussalla. Erinomainen sää hiihdellä.

Ruokaa ja kahvia.

Teron "perreeltä" tuli postista syntymäpäivälahja ja kortti. Kiiiiitos! Syntymäpäivänä oli kyllä muistanut puhelimitse - posti aina kulkee, silloin kun se Kusti polkee...

Kirjoitin alussa olevan kirjoituksen.

Keitin kahvit - Timon "perreeltä" saadusta REISHIKAHVISTA - Perulaista luomukahvia vahvalla reishillä. On minun mielestäni hyvääkin - ja arvokastakin se 250 g pussi.

M-L leipoi sämpylöitä tänään.

Laitoin tulen takkaan.

Poljeskelin kuntopyörää 30 min. Samalla lueskelin kirjaa.

Aloitin lukemaan Terhi-Marjan "perreeltä" synttärilahjaksi saamaani Tapani Sopasen uutta kirjaa: Uloskutsutut - ulkoasultaankin, sekä sivurakenteeltaan ja fontiltaankin hyväntuntuinen kirja. Ainakin alku tuntuu myös aika "vahvalta", jopa profeetalliselta tekstiltä.

Iltapalaa ja teetä.

Seurasimme uutisia.

Katsoimme Alfatv:stä Maalaislääkäri Kiminkinen-ohjelman. Siinä oli mukana myös "meijjän äitsy/mummi - eli Marja-Leena Kuusjärvi. Taitaa olla huomennakin katsottavissa: olikohan klo 13 - ja varmaan arkistostakin näkee, jos haluaa.

11.3 oli Timo Soinin blokissa hänen pitämänsä puhe rukousaamiaisella, äskettäin, Suomessa. Oli asiaa.

Taisi olla toissapäivänä - kun sattui sopivasti olemaan Radio Dei auki - kun kuulin Uskon askeleita-ohjelmassa Takalon Martin ja Olli Seppäsen haastattelun. Haastattelijana oli ohjelman toimittaja, Mikko Matikainen. Oli kyllä koskettava haastattelu. Se koski juuri tekeillä olevaa elokuvaa: Pelkosenniemi 1939 - unohdettu taistelu, jossa Martti on ohjaaja, käsikirjoittaja - ja projektin johtaja - ja Olli Seppälä asiantuntija. Mielenkiintoista nähdä elokuva valmiina. Siunausta projektiin edelleenkin!

Siunausta!

Ps. "Mitä silmä ei ole nähnyt eikä korva kuullut, mikä ei ihmisen sydämeen ole noussut ja minkä Jumala on valmistanut niille, jotka häntä rakastavat. Mutta meille Jumala on sen ilmoittanut Henkensä kautta sillä Henki tutkii kaikki, Jumalan syvyydetkin" (1. Kor. 2:9-10).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti