20210510

10.5.2021.

ONKO JUMALA "SIVUROOLISSA" ELÄMÄSSÄNI? 70.

Nyt menemme heti siihen asiaan, josta jo eilen oli maininta:

"Mutta tiedä se, että viimeisinä päivinä on tuleva vaikeita aikoja. Sillä ihmiset ovat silloin ... pöyhkeitä"

(2. Tim. 3:1, 2, 4).

Tämä lihastamme nouseva ominaisuus on yksi yhdeksästätoista 2. Tim. 3. luvun alussa luetelluista. Tämänkaltaiset ominaisuudet ovat viimeisinä päivinä pahempina keskuudessamme kuin aikaisemmin - jos kohta ne aina ovat olleet ilmaisemassa "pahan valtaa ympärillämme."

1992 raamatunkäännös käyttää puheena olevan ominaisuuden kohdalla sanaa: "järjettömiä." Raamattu Kansalle käännökseen on valikoitunut sana: "omahyväisiä." Aapeli Saarisalon käännöksessä on sana: "pöyhkeitä." Tätä sanaa käyttää myös Elävä uutinen, joka on Uusi testamentti vapaasti kerrottuna.

Novumissa, jossa on suomennosrivi alkukielisen rivin - kreikka - alla, ja jossa on pyritty hyvään tarkkuuteen, käyttää sanaa: "tetyfomenoi, pöyhkeitä" (Novum 4, s. 372, Raamatun Tietokirja, Vantaa 1983). "pass. olla paisunut (l. ylpeä), perf. part. pöyhkeä (tyfos pöyhkeily)" (Novum 5, Sanakirja, s. 737, Raamatun Tietokirja, Vantaa 1984).

"Suom. raamatunkäännöksen sanojen pöyhkeä, pöyhkeys, pöyhkeillä vastineina on alkutekstissä useita eri hebr. ja kreik. sanoja, jotka ilmaisevat käsitteen eri vivahteita, kuten esim. mahtailemista, itsensä korottamista ja kerskumista" (IRT 2, palsta 4688, Raamatun Tietokirja, Tikkurila 1973).

Ajatellessamme ilmaisua: "pöyhkeitä", mieleemme nousee eittämättä sana: "ylpeys", joka on "pohjavireenä" tässä ominaisuudessa ja siitä nouseva vääränlainen itseluottamus. Ilmaus: "omahyväisiä" asettuu tämän kanssa "hyvin linjaan." Alkukieltä taitamattomana ei voi tietää, miksi 1992 käännös käyttää sanaa: "järjettömiä", mutta sana sopii kyllä hyvin tähän(kin) yhteyteen. Ihmiset ovat silloin kaikessa pöyhkeydessään, ylpeydessään ja omahyväisyydessään järjettömiä. He ovat sitä pahuudessaan; pöyhkeillen kaikella pahuudellaan ja lihallisuudellaan.

Esiintyessään Raamatussa, esitetään pöyhkeily aina huonona asiana, joka on syntiä.

Katsellessani sanan: "pöyhkeä" synonyymejä ja muita ilmaisuja, niin löysin seuraavan kaltaisia ilmauksia: "itserakas, kopea (koppava), ylimielinen, julkea, röyhkeä, itsevaltainen, komenteleva, hallitseva, käskevä" (Suomisanakirja, internet 10.5.2021), "itseriittoinen" (synonyymit.fi, internet 10.5.2021), "leuhka, leveilevä, rehentelevä" (Sanakirja, ratkojat, internet 10.5.2021).

Ihmiset - kansakunnatkin - voivat pöyhkeillä Jumalaa vastaan. Mooabista sanotaan:

"...hän on ylpeillyt Herraa vastaan, niin että Mooab suistuu omaan oksennukseensa ja tulee nauruksi hänkin. ... Me olemme kuulleet Mooabin ylpeilyn, tuon ylen ylpeän, hänen korskeutensa, ylpeilynsä ja kopeilunsa ja hänen sydämensä pöyhkeyden"

(Jer.48:26, 29).

Tämän tulisi olla muistutus myös Suomen kansalle - ja kaikille kansoille - jotka asettuvat pöyhkeilemään Jumalaa vastaan. Tämä ilmenee Jumalan Sanan kaikenpuolisena halventamisena. Tätä tapahtuu maassamme myös niiden keskuudessa, joiden tulisi olla näyttämässä esimerkillään, puheillaan, kirjoituksillaan ja vaikutusmahdollisuuksillaan tietä kansallemme aivan päinvastaiseen suuntaan. Kirkkokunta on kaivamassa samaa kuoppaa niiden kanssa, jotka eivät halua välittää Jumalan Sanasta. He ovat silloin osasyyllisiä niihin tuomioihin, joita Jumala maamme ylle vuodattaa. Joiden tulisi olla rakentamassa Raamatun ilmoittamalle perustukselle, ovat kaivamassa maata perustuksien alta. Siitä seuraa romahdus. Jumalaa ei haluta pitää sellaisena Jumalana kuin Hän on. Hänet on alennettu ihmisajatusten tasolle. Sitä käytännössä tarkoittaa Sanan muuttaminen ihmisymmärryksen mukaan; välinpitämättömyyttä niille pyhille kirjoituksille, jotka olemme saaneet Pyhän Hengen kautta Jumalan sydämeltä. Jumala armahtakoon kansaamme synnintuntoherätyksellä, joka kääntää sydämet Jumalan puoleen etsimään armoa ja anteeksiantamusta! Sellaisille sydämille Pyhä Henki haluaa kirkastaa Jeesuksen pelastajana.

Kun kansakunta pöyhkeilee Jumalaa vastaan, tapahtuu se, mitä Jumalan Sana sanoo Assurista:

"Korskeileeko kirves hakkaajaansa vastaan, tai suurenteleeko saha heiluttajaansa vastaan? Ikään kuin vitsa heiluttaisi kohottajaansa ja sauva saisi koholle sen, joka ei ole puuta. Sen tähden Herra, Herra Sebaot, lähettää hänen lihavuuteensa näivetystaudin, ja hänen kunniansa alle syttyy tuli niin kuin tulipalo"

(Jes. 10:15, 16). 

Nämä ovat vakavia ja huomioonotettavia sanoja, Hänen antamiaan, Hänen Sanassaan. Viisaita olisimme kansakuntana, jos ottaisimme niistä vaarin.

Olen rukoillut, että Jumala nostaisi kansamme keskuuteen profeettoja, niin että Hänen sanomansa kaikuisi sillä tavalla, ettei sitä voisi olla kukaan kuulematta. Siihen liittyen olen rukoillut, että Herra vahvistaisi heidän sanansa sillä tavalla, että se saisi aikaan pyhää pelkoa Jumalan edessä:

Jokaisen tulee muistaa, kuka Jumala on ja mitä Hän odottaa meiltä:

"Sillä näin sanoo Korkea ja ylhäinen, jonka asumus on iankaikkinen ja jonka nimi on Pyhä: Minä asun korkeudessa ja pyhyydessä ja niitten tykönä, joilla on särjetty ja nöyrä henki, että minä virvoittaisin nöyrien hengen ja saattaisin särjettyjen sydämet eläviksi"

(Jes. 57:15).

Pyhän Jumalan edessä ei kestä pöyhkeys, eikä pöyhkeily, joka on ylpeyttä, vaan Hän odottaa meiltä nöyryyttä. Se merkitsee, että haluamme taipua Hänen Sanansa alle. Jumala voi myös nöyryyttää. Sekin on armoa, jos sen kautta nöyrrymme kunnioittamaan Häntä Jumalana.

"Minun käteni on kaikki nämä tehnyt, ja niin ovat kaikki nämä syntyneet, sanoo Herra. Mutta minä katson sen puoleen, joka on nöyrä, jolla on särjetty henki ja arka tunto minun sanani edessä"

(Jes. 66:2).

Esivallan ja kansan - kaikkien meidän - tulisi tietää ja aina muistaa tämä raamatullinen periaate:

"Älkää eksykö, Jumala ei salli itseänsä pilkattavan; sillä mitä ihminen kylvää, sitä hän myös niittää. Joka lihaansa kylvää, se lihasta turmeluksen niittää; mutta joka Henkeen kylvää, se Hengestä iankaikkisen elämän niittää"

(Gal. 6:7, 8).

Jatkan - jHs - seuraavalla kerralla

Siunausta!

Jouko Kuusjärvi

Rajalantie 12. B.

43100 SAARIJÄRVI

jouko.kuusjarvi@gmail.com

Puh. 040-0206858

______________________

Hyvä Veke ja kiitos, että teit sen!

You tubesta se löytyy, nimittäin musiikkikappale, joka on sinne ladattu 9.5.2021.: Veke - Hei Päivi. Sanat, laulu, sävel ja sovitus, Veke, Veikko Leppänen. Hemmo Hirvonen, banjo, Mika Saarela, kitara.

Erinomainen rohkaisu- ja kannustuslaulu Päivi Räsäselle!

Kuuntele!

Minulla on ollut, aikanaan, kunnia olla siunaamassa Veken ja hänen vaimonsa avioliittoa. Vekellä on paljon hyviä lauluja. Niitä vain maailmalle! Siunausta!
________________________

Jos äitimme eläisi, niin tänään olisi hänen nimipäivänsä; hän oli Aino. Eilen oli äitienpäivä. Kiitollisena muistan omaa äitiämme!

Maanantai. 5.8 astetta lämmintä noustessani siihen 6.55. Taivas oli harmaa. Oli satanut. Tuuleskeli hieman.

Jauhoin myllyllä papuja ja keittelin kahvit. Aamupalaa. 

Kävin viemässä Danielin kouluun 8:ksi.

Kahvia. Luin Psalmien kirjaa. Rukousta. Torkkumista.

M-L kävi viemässä Emilian 10:ksi kouluun.

Kahvia.

Kirjoitin alussa olevaa kirjoitusta.

Kävin hakemassa Danielin koulusta klo 14 maissa.

Ruokaa, joka oli hyvää. Kahvia.

Kävin urheilukentällä 8 km kävely/rukouslenkillä. Ensin satoi. Sitten ei satanut. Sitten taas satoi. Hyvä lenkkisää. Yli 9 astetta lämmintä.

Lueskelin hieman kirjaa.

Kirjoitin loppuun alussa olevan kirjoituksen.

Iltapalaa ja teetä.

Seurasin uutisia - myös Israel-uutisia.

Siunausta!

Ps. "Niin päätämme siis, että ihminen vanhurskautetaan uskon kautta, ilman lain tekoja" (Room. 3:28).



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti