20210516

16.5.2021.

ONKO JUMALA "SIVUROOLISSA" ELÄMÄSSÄNI? 74. 

Jatkamme hekumasta - 2. Tim. 3:4 - joka mainitaan yhtenä viimeisten päivien ihmisten ominaisuutena. Siitäkin johtuen on viimeisinä päivinä oleva vaikeita aikoja (2. Tim. 3:1).  Tästä ominaisuudesta olemme puhuneet kahtena edellisenä päivänä.

Raamattua lukeneet tietävät, että siellä on hyvin paljon hyvin "suoraa tekstiä." Jeesuksen sanat ovat sellaisia, samoin apostolien - ja tietenkin koko Jumalan Sana on sellaista. Jumalan itsensä suoraan sanomaa "suorasanaista" tekstiä löytyy myös paljon. Tämä ei tarkoita, että se olisi rakkaudetonta. Emme kuitenkaan saa koskaan, sellaisten kohtien tullessa eteemme, pitää niitä "liian kovina", vaan Jumalan sellaisiksi tarkoittamina Sanaansa. Näin ollen emme saa koskaan lieventää ja vesittää Jumalan Sanaa "korvasyyhyyn" sopivaksi.

Jaakobin kirje - jota yleisemmin pidetään Jeesuksen veljen kirjoittamana - on kauttaaltaan hyvin suorasanainen. Niin kuin seuraavakin lainaus osoittaa:

"Kuulkaa nyt, te rikkaat: Itkekää ja vaikeroikaa sitä kurjuutta, joka on teille tuleva. Teidän rikkautenne on mädännyt, ja teidän vaatteenne ovat koin syömät; teidän kultanne ja hopeanne on ruostunut, ja niiden ruoste on oleva todistuksena teitä vastaan ja syövä teidän lihanne niin kuin tuli. Te olette koonneet aarteita viimeisinä päivinä. Katso työmiesten palkka, jonka te vainioittenne niittäjiltä olette pidättäneet, huutaa, ja leikkuumiesten valitukset ovat tulleet Herran Sebaotin korviin. Te olette herkutelleet  maan päällä ja hekumoineet, te olette sydäntänne syötelleet teurastuspäivänä. Vanhurskaan te olette tuominneet ja tappaneet; hän ei vastusta teitä. Niin olkaa kärsivällisiä, veljet, Herran tulemukseen asti. Katso, peltomies odottaa maan kallista hedelmää, kärsivällisesti sitä vartoen, kunnes saa syksyisen sateen ja keväisen. Olkaa tekin kärsivällisiä, vahvistakaa sydämenne , sillä Herran tulemus on lähellä"

(Jaak. 5:1-8).

Jaakobin kirje on suunnattu juutalaiskristityille. Jakso, jonka luimme, on kohdistettu tietyllä tavalla eläville rikkaille ihmisille. Tiedän, että on ihmisiä, jotka pitävät, että nämä sanat on tarkoitettu vain ei-uskoville, mutta rohkenen kuitenkin ajatella, että ne kuitenkin etupäässä ovat osoitetut juutalaiskristityille - kuitenkaan sulkematta pois ensin mainittua vaihtoehtoakaan, niin kuin saamme tekstistä ymmärtää.

Joka tapauksessa lukemamme sanat ovat vakavaa sanomaa - varoittavassa mielessä - jokaiselle uskovalle. Koska Raamattu on yhtenäinen kirja - ja "katsoo samaan suuntaan", niin mieleemme nousee myös Jeesuksen opetus luettuun liittyen:

"Älkää kootko itsellenne aarteita maan päälle, missä koi ja ruoste raiskaa ja missä varkaat murtautuvat sisään ja varastavat. Vaan kootkaa itsellenne aarteita taivaaseen, missä ei koi eikä ruoste raiskaa ja missä eivät varkaat murtaudu sisään eivätkä varasta. Sillä missä sinun aarteesi on, siellä on myös sinun sydämesi"

(Matt. 6:19-21).

Varmasti Jumala on halunnut Jaakobin kautta sanoa juutalaiskristityille, että maallisen rikkauden tavoittelu ei saa olla haluttava asia, sillä sen seuraukset ovat huonot. Kirjeessä tuodaan esille kuin jo tapahtuneena tosiasiana se, että rikkaiden rikkaus on mädäntynyt, kulta ja hopea ruostunut ja vaatteet koinsyömät. Haluan ymmärtää tämän niin, että kun ihminen on kiinnittänyt sydämensä vain rikkauteen, sen arvo on vain tällainen. Tältä pohjalta kehotus: "Itkekää ja vaikeroikaa kurjuutta, joka on teille tuleva", on helppo ymmärtää. Tässä jaejaksossa on profeetallista sanomaa myös meille, viimeisten päivien uskoville, ettemme kokoaisi aarteita viimeisinä päivinä.

Varmasti on totta, että Pyhä Henki Jaakobin kautta on tuonut esille vääryyttä, jota rikkaat tekevät työntekijöilleen, pidättämällä heiltä heidän palkkaansa - koska haluavat vain koota itselleen aarteita. Sanotaan, että työmiesten palkka "huutaa" ja leikkuumiesten "valitukset" on Jumala, Herra Sebaot, kuullut. Näin rikkaat sortavat heitä, elääkseen vain itselleen.

Kehotan sinua tutustumaan tarkemmin lukemaamme kohtaan. Kiinnitän huomiota kuitenkin vielä siihen, että hengellisen työn tekijöiltäkin - Herran elovainioiden työmiehiltä - voidaan olla pidättämässä heidän palkkaansa. Tämä johtuu siitä, että kristityn nimellä kulkevina haluamme niin hartaasti pitää itsellämme ja käyttää omiin asioihimme - jopa nautintoihimme - varoja, joita meille on suotu. Elämme itsellemme. Voi käydä niin kuin Jaakobin kirjeestä luimme: olemme herkutelleet maan päällä ja hekumoineet - "elitte ylellisesti päällä maan ja nautiskelitte" (Novum). Se on yhtä kuin : olemme syötelleet sydämiämme (kuin) teurastuspäivänä. Ihminen, joka haluaa koota itselleen kaikkea aineellista, voidakseen nautiskella ja elää hekumassa, ruokkii omaa sydäntään - vain omaa sydäntään. Kyseessä on sydämen asia.

Jumalan valtakunnan työ kärsii siksi, että me elämme itsellemme, nautinnoillemme ja hekumoillemme. Rahaa ja varoja on, mutta ne käytetään itsekkäästi omaksi hyödyksi. 

Oi, herra, ole meille armollinen!

Jatkan - jHs - seuraavalla kerralla.

Siunausta!

Jouko Kuusjärvi

Rajalantie 12. B.

43100 SAARIJÄRVI

jouko.kuusjarvi@gmail.com

Puh. 040-0206858

______________________

Sydämelliset onnittelut vaarilta ja mummilta, rakkaalle lapenlapsellemme, Aarolle, täyttäessäsi tänään 20 vuotta! Tällä hetkellä olet ollut n. puolitoistatuntia tuon rajan ylittänyt - eli kolmannella kymmenennellä. Jumalan siunausta ja johdatusta tästä eteenpäinkin! Ps. 73:28.

Sunnuntai. 13 astetta lämmintä - auringon puolella - nousun aikaan. Harmaa taivas. Oli satanut.

Aamupalaa ja kahvia. luin Psalmien kirjaa. 

Haimme M-L:n kanssa Salmen kyytiin ja ajelimme Sunnuntaijuhlaan helluntairukoushuoneelle 11:ksi Ensimmäinen tilaisuus aikoihin, että sai olla enintään 5o henkeä samassa tilassa/paikassa. Kahvitkin alakerrassa tilaisuuden päälle, kuin vanhaan malliin.

Kotonakin kahvia.

Kävin urheilukentällä 3.2 km kävelylenkillä. Enemmänkin oli tarkoitus, mutta alkoi satamaan ja ukkostamaan.

Ruokaa ja kahvia.

Satoi. Ukkosta. Luin vähän kirjaa.

Kirjoitin alussa olevaa kirjoitusta.

Denis, Terhi-Marja, Emilia ja Daniel käväisivät.

Kävin hakemassa heidän pihastaan peräkärryn ja vein heille aurinkopaneelin. Denis tekee aurinkopaneeleita varten raudasta kehikon, johon ne kiinnitetään saaressa. 

Hain M-L:n kotoa ja menimme uudelleen "Terhien" pihaan. Asuntoautoa laittoivat eilisen reissunsa jälkeen lähtökuntoon - josko me vanhukset lähtisimme sillä liikenteeseen. Ajoin asuntoauton meille. M-L "pienen kirppuautomme", Yariksen.

Iltapalaa ja teetä.

Seurasimme uutisia. Israelissa tilanne jatkuu. Gazasta ammutaan raketteja Israeliin Hamasin toimesta. Israel hävittää sen kohteita Gazasta. Aleksi Ojala käveli toiseksi Eurooppa-cup- 50 km kävelyssä - ja saavutti Tokion kisarajan.

Kirjoitin alussa olevan kirjoituksen loppuun.

Siunausta!

Kirjoitin alussa olevan kirjoituksen loppuun.

Siunausta!

Ps. "Sillä muuta perustusta ei kukaan voi panna, kuin mikä pantu on, ja se on Jeesus Kristus" (1. Kor. 3:11).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti