20210507

7.5.2021.

ONKO JUMALA "SIVUROOLISSA" ELÄMÄSSÄNI? 67. 

Matka jatkuu. Niin tapahtuu elämässämme, mutta hitaasti myös tämän "kirjoitelman" kohdalla. Mihinkäpä tässä kiire, valmiissa maailmassa. Silloin, jos on kiire, on kiirehdittävä. Joskus on. Toiset sanovat, että evankeliumilla on kiire. Toiset, että ei ole. Minä yhdyn ensin mainittuihin - mutta kuitenkin niin, että se ei ole "paniikinomaista" kiirettä. Enemmänkin se on rauhallisuutta, luottamusta ja Pyhän Hengen johdatuksessa olemista. Jos ei minua sisältäpäin joku - Jumalan rakkaus - vaadi, niin aika kuluu ihan mukavasti itsellekin eläen - ja kiire voi olla silloin jonkun muun vuoksi, kuin evankeliumin asian vuoksi.

Matkamme - kenen kanssa se jatkuneekaan - jatkuu 2. Tim. 3 luvusta löytyvien viimeisten päivien ihmisten ominaisuuksien parissa. Löydämme sieltä uuden, lihastamme lähtöisin olevan, ominaisuuden:

"Sillä ihmiset ovat silloin ... väkivaltaisia"

(2. Tim. 3:4).

1992 käännös käyttää tässä sanaa: "Häikäilemättömiä." Raamattu Kansalle-käännöksestä löytyy sana: "yltiöpäisiä", ja Aapeli Saarisalon käännös sanaa: "väkivaltaisia.." Toivo Koilo on kääntänyt tämän: "äkkipikaisia", Uuden testamentin käännöksessään. Joku vanhempi käännös myös: "rajuja."

Novum, jossa suomenkielinen teksti "juoksee" alkukielisen tekstin - kreikka - alla, käyttää tässä sanaa: "äkkipikaisia.", "propeteis" (Novum 4, s. 372, Raamatun Tietokirja, Vantaa 1983). "propetes, adj. ´eteenpäin kaatuva´, harkitsematon, äkkipikainen" (Novum 5, Sanakirja, s. 644, Raamatun Tietokirja, Vantaa 1984). "pipto, pudota, kaatua, sortua, langeta, hävitä" Novum 5, Sanakirja, Raamatun Tietokirja, Vantaa 1984).

Lukiessamme 2. Tim. 3:ssa luvussa esiintuotuja ominaisuuksia, toteamme, että ne ovat hyvin kytköksissä toisiinsa. Kaikkina aikoina on esiintynyt myös väkivaltaisuutta ihmisten keskuudessa. Tämänkin "toi mukanaan" syntiinlankeemus, jonka seurauksena meidät kaikki "on suljettu synnin alle" (Gal. 3:22, Room. 3:9). Jokaisessa ihmisessä on turmeltunut luonto, liha; niin Jeesukseen uskovassa, kuin ei-uskovassakin. Siksi me teemme mm. vakivallan tekoja.

Alkulankeemus tapahtui kun enkeliolento, kerubi, lankesi. Luemme hänestä:

"...Eedenissä, Jumalan puutarhassa, sinä olit. Peitteenäsi olivat kaikkinaiset kalliit kivet: ... Sinä olit kerubi, laajalti suojaavainen, ja minä asetin sinut pyhälle vuorelle; sinä olit jumal´olento ja käyskentelit  säihkyväin kivien keskellä. Nuhteeton sinä olit vaellukseltasi siitä päivästä, jona sinut luotiin, siihen saakka, kunnes sinussa löydettiin vääryys. Suuressa kaupankäynnissäsi tuli sydämesi täyteen väkivaltaa, ja sinä teit syntiä. Niin minä karkoitin sinut häväistynä Jumalan vuorelta ja hävitin sinut, suojaava kerubi, pois säihkyväin kivien keskeltä"

(Hes. 28:13-16).

Sielunvihollisen, saatanan, sydän on täynnä väkivaltaa. Syntiin langenneen ihmisen "kykynä" on olla väkivaltainen. Pian syntiinlankeemuksen tapahduttua saamme lukea väkivallasta Raamatun lehdiltä:

"...Silloin Kain vihastui kovin, ja hänen hahmonsa synkistyi. Ja Herra sanoi Kainille: Miksi olet vihastunut, ja miksi hahmosi synkistyy? Eikö niin: jos teet hyvin, voit kohottaa katseesi, mutta jos et hyvin tee, niin väijyy synti ovella, ja sen halu on sinuun, mutta hallitse sinä sitä. Ja Kain sanoi veljellensä Aabelille: Menkäämme kedolle. Ja heidän kedolla ollessansa Kain karkasi veljensä Aabelin kimppuun ja tappoi hänet"

(1. Moos. 4:5-8).

Niin pian se alkoi - väkivallanteko. Ihminen tappoi toisen ihmisen. Se oli veljesmurha, jolla oli suuret seuraukset. Käännettyämme muutaman raamatunlehden eteenpäin. löydämme sieltä jo tällaisen jakeen:

"Mutta maa turmeltui Jumalan edessä, ja maa tuli täyteen väkivaltaa. Niin Jumala näki, että maa oli turmeltunut; sillä kaikki liha oli turmellut vaelluksensa maan päällä"

(1. Moos. 6:11-12).

Seuraavassa luvussa saamme lukea vedenpaisumuksesta, jonka kautta kaikki ihmiset hukkuivat - paitsi Nooa ja seitsemän muuta. Jumala hävitti ihmiset heidän turmeltuneen vaelluksensa tähden.

Vedenpaisumuksen jälkeen koitti uusi aika ihmissuvulle, mutta ihminen oli edelleen yhtä turmeltunut lihansa puolesta. Väkivalta jatkui - ja se jatkuu. Paavali kirjoittaa kirjeessään Timoteukselle, että ihmiset ovat viimeisinä päivinä väkivaltaisia. He ovat sitä erityisessä mielessä, sillä väkivalta saa silloin pahempia muotoja ja sitä on ihmisten keskuudessa suuressa määrin. Siitäkin syystä viimeisinä päivinä on vaikeita aikoja.

Tilanne ei ole kuitenkaan niin synkkä kohdallamme, kuin olemme tähän mennessä tämän ominaisuuden kohdalla nähneet. Jumalalla on hyvät ajatukset jokaista ihmistä kohtaan.

Jatkan - jHs - seuraavalla kerralla.

Siunausta!

Jouko Kuusjärvi Rajalantie 12.B.

43100 SAARIJÄRVI

jouko.kuusjarvi@gmail.com

Puh. 040-0206858

______________________

Sydämelliset syntymäpäiväonnittelut Liisa ja Roger Finchille, tänään olevien syntymäpäivien johdosta!

Perjantai. Nousun aikaan 6.1 astetta lämmintä auringon puolella. Sininen taivas. M-L vei Emilian ja Danielin kouluun 8:ksi ja kävi samalla kauppa-asioilla.

Aamupalaa ja kahvia. luin Psalmien kirjaa. Rukousta.

Kahvia.

Kävin "kympin köpötykset" - 10 km kävely/rukouslenkin - urheilukentällä. Ei ollut ilma niin lämmin kuin auton ikkunasta näytti. Lienee n. 5 asteen tienoilla ollut. Heti kun menin urheilukentän kiviraput alas, niin oli kentältä lähdössä nousemaan samoja rappusia mies, joka oli lenkkinsä tehnyt. Eli oli hyvin tarkka ajoitus. Sain ojentaa hänelle kirjoittamani vihkosen: jumalalla on sinulle asiaa. Parin kierroksen jälkeen kohtasin kentän toisessa päässä naisen, joka oli tulossa kaupasta. Hänellekin sain antaa vihkosen. Kolmannen ihmisen kohtaaminenkin oli ajoitettu hyvin. Ollessani taas kiviportaiden kohdalla rataa kiertämässä, tuli raput alas mies juuri samaan aikaan. Kävelimme sitten yhdessä kolme kierrosta ja juttelimme. Sain antaa hänelle kolmannen Jumalalla on sinulle asiaa-vihkosen. Niitä oli taskussani kolme kentälle mennessäni ja kolme ihmistä siellä kohtasin. muita siellä ei ollutkaan. Minusta nämä Jumalan johdatukseen kuuluvat asiat ovat itselleni tärkeä asia - nimittäin kun sitä johdatusta rukoilee tuollaisiinkin asioihin, voi kokea, että Jumalan tahto toteutuu, ei itse valittu tahto. Voi joku tuota vastaankin sanoa - niin ja saapi, mutta ei tarvitse.

Ruokaa ja kahvia. Oli erittäin hyvää M-L:n tekemää makaronilaatikkoa.

Kirjoitin kirjoituksen fasebook-seinälleni. Tero soitteli Mäntyluodon aurinkopaneeliasiasta. 

Kahvia.

Laitoin takkaan tulen.

Kirjoitin alussa olevan kirjoituksen.

Kahvia.

Denis pyysi puunajoon. Menin 19-19-30 välillä heille. Deniksen ja Danielin kanssa menimme heidän traktorillaan hakemaan kuormia - kaksi kertaa. Lienee n. 3 km matkaa, ehkä vähän enemmänkin puupaikkaan, josta viime kesänä kaadoin, pätkin, karsin ja kasasin. Sieltä ajettiin meillekin puut, jotka on nyt pinoissa ja häkeissä kuivumassa. Nuo kaksi kuormaa, jotka lupasin Denikselle, olivat sieltä Daniel ajoi muualla traktoria, kun Denis teillä. Traktori oli äskettäin ostettu vanha "Massikka". Se oli ostettu siskoni pojalta , Kangasniemeltä - ja hyvin toimii. Puuhomman jälkeen söimme uunissa paistettuja hyviä makkaroita "Terheillä." 

21 jälkeen tulin kotiin.

Seurasin uutiset.

Siunausta!

Ps. "Koska siis kristus on kärsinyt lihassa, niin ottakaa tekin aseeksenne sama mieli - sillä joka lihassa kärsii, se lakkaa synnistä - ettette enää eläisi tätä lihassa elettävää aikaa ihmisten himojen mukaan, vaan Jumalan tahdon mukaan" (1.Piet. 4:1-2).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti