20210514

14.5.2021.

ONKO JUMALA "SIVUROOLISSA" ELÄMÄSSÄNI? 72.

Tämäkin "päättymätön tarina" jatkuu taas - edellinen kirjoitus "sarjassa" on 11.5. kohdalla.

2. Tim 3 alkujakeisiin "lehteilemme" Raamattumme. Sieltä löytyy toiseksi viimeinen - tai miten sen kukin haluaa laskea - viimeisten päivien ihmisten ominaisuus. Näissähän me olemme olleet "kiinni päiviä päivien perään":

"Mutta tiedä se, että viimeisinä päivinä on tuleva vaikeita aikoja. Sillä ihmiset ovat silloin ... hekumaa enemmän kuin Jumalaa rakastavia"

(2. Tim. 3:1, 2, 4).

"He rakastavat enemmän nautintoja kuin Jumalaa. Näin asian ilmaisee v. 1992 käännös. Samalla tavalla asia on käännetty myös Raamattu Kansalle-käännökseen. Aapeli Saarisalon käännöksessä ilmaisu on samanlainen kuin lainauksemme 1938 käännöksestä. Elävä uutinen, joka on Uusi testamentti vapaasti käännettynä sanoo: "...ja pitävät nautintoja tärkeämpinä kuin Jumalan palvelemista."

Novum käyttää tässä sanaa: filedonoi, joka on alkukielisen tekstin alla "juoksevassa" tekstissä käännetty "hekumaa rakastavia" (Novum 4, s. 372, Raamatun Tietokirja, Vantaa 1983). "filedonos, adj. nautintoa t. hekumaa rakastava" (Novum 5, Sanakirja, s. 757, Raamatun Tietokirja, Vantaa 1984).

Mitä sinulle tulee mieleen, kun kuulet sanan: "hekuma? Mitä olet ajatellut sen merkitsevän, kun olet lukenut siitä Raamatusta? Ollakseni rehellinen, niin minun ajatukseni ilmaisun merkityksestä menivät joskus aikaisemmin seksiin erilaisissa sen muodoissa. Ts. ajattelin sen tarkoittavan, että  ihminen, joka rakastaa hekumaa, hekumoi seksuaalisilla ajatuksilla. Nyt ehkä tiedän, että hekuma on paljon laajempi käsite, kätkien sisäänsä kaikenlaisia lihan nautintoja - jotka voivat, ihmisestä riippuen, olla hyvinkin eri tavoin suuntautuneita. Se on kuitenkin todettava heti alkuun, että hekuma on aina lihan tekoihin kuuluva asia; synti, josta joutuu tekemään parannuksen. Ehkä sinusta ei tunnu hyvältä ilmaisu: joutuu tekemään, mutta sitähän se on. Jos - ja kun - ajattelemme parannuksen tekoa myönteisenä, etuoikeutettuna, asiana - ja sitähän se on - niin voimme ilmaista saman: saa tehdä parannuksen. Tämä ihan siksi, kun me niin usein kuitenkin saamme tehdä parannuksen - olematta silti lain alla, tai jotenkin itseämme "tikulla kaivelevia."

Lukemassamme raamatunkohdassa asetettiin kaksi asiaa toistensa vastakohdiksi:

1. Hekumaa (enemmän) rakastavia. Viimeisten päivien ihmiset ovat sitä (filedonoi) enemmän,

2. kuin Jumalaa rakastavia, "filotheoi", (Novum 4, s. 372, Raamatun Tietokirja, Vantaa 1983). " filotheos, adj. Jumalaa rakastava, filos, ystävä, theos, Jumala" (Novum 5, Sanakirja, s. 757, Raamatun Tietokirja, Vantaa 1984).

Jumalanpelko ja rakkaus Jumalaan eivät ole viimeisten päivien ihmisille niin tärkeitä asioita, kuin tämän maailman suomat nautinnot ja himot.

Maailmanrakkaus on "suuressa mitassa" vallannut viimeisten päivien ihmisten elämän ja sydämet. Niiden, jotka "ymmärtävät", tulee ojentaa elämäänsä Jumalan Sanan ohjeen mukaan:

"Älkää rakastako maailmaa älkääkä sitä, mikä maailmassa on. Jos joku maailmaa rakastaa, niin Isän rakkaus ei ole hänessä. Sillä kaikki, mikä maailmassa on, lihan himo, silmäin pyyntö ja elämän korskeus, se ei ole Isästä, vaan maailmasta. Ja maailma katoaa ja sen himo; mutta joka tekee Jumalan tahdon, se pysyy iankaikkisesti"

(1. Joh. 2:15-17).

Näin pääsimme alkuun tämän ominaisuuden kohdalla.

Jatkan  jHs- seuraavalla kerralla.

Siunausta!

Jouko Kuusjärvi

Rajalantie 12. B.

43100 SAARIJÄRVI

jouko.kuusjarvi@gmail.com

Puh. 040-0206858

______________________

Sydämelliset nimipäiväonnittelut täältä meiltä Tuula Häkkiselle, Tuula Hedmanille, Tuula Ruposelle, Tuula Bågmanille ja Tuula Lehtomäelle!

Perjantai. 20.5 astetta ylösnousun aikaan auringon puolella. Vähän pilviä.

Aamupalaa ja kahvia. Luin Psalmien kirjaa. Rukousta.

Kahvia.

Olin urheilukentällä 10 km kävely/rukouslenkillä. Juttelin pitkään yhden ihmisen kanssa kentän katsomossa. Rukoilimme myös. Aurinko paistoi. Tuntui helteeltä.

Ruokaa ja kahvia.

Denis ja Daniel käväisivät asuntoautolla pihassamme. Hakivat joitakin siihen kuuluvia tavaroita. Lähtivät tänään pienelle viikonloppuajelulle sillä pelillä.

Kahvia.

Kirjoitin alussa olevan kirjoituksen.

Iltapalaa ja kahvia.

Alkoi mennä taivas harmaaksi.

Seurasin uutisia.

Siunausta!

Ps. "Käyttäytykää vain Kristuksen evankeliumi arvon mukaisesti, ..." (Fil. 1:27a).

Työntelin joitakin kärryllisiä puita rautaverkkohäkistä liiteriin.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti