20210506

6.5.2021.

ONKO JUMALA "SIVUROOLISSA" ELÄMÄSSÄNI? 66.

Eilisen jakson (65.) laitoin erillisenä myös fasebook-seinälleni: Jouko Kalervo Kuusjärvi. Kirjoitukset tällä otsikolla ovat alkaneet 4.2.2021. Tämä viimeinen - nyt käsittelyssä oleva - "aihe" on alkanut muutamia päiviä sitten. En ala kertaamaan jo sanottua - vaikka sitäkin kyllä tapahtuu, onhan kertaus ns. opintojen äiti - sillä hän, jota asia kiinnostaa, voi käydä tutustumassa aiemmin kirjoitettuun.

Se asia, joka nyt on menossa löytyy 2 Tim. 3:1-5 jaksosta - olemme käyneet läpi siinä esille tulevia, viimeisten päivien ihmisten ominaisuuksia, jotka tekevät niistä ajoista vaikeita. Jae 4:

"Sillä ihmiset ovat silloin ... pettureita"

Pettrureita. 1992 käännös "petollisia."

 Kun ihmisestä tulee uudestisyntymisen kautta Jumalan lapsi, hänen elämänsä muuttuu. Se on aina ihmeellinen asia. Toisaalta, eihän siinä ihmettelemistä ole, sillä Jumalahan sen muutoksen saa aikaiseksi. Sydän on avattu Jeesukselle ja Hän on saanut tulla sinne asumaan - itseasiassa sinne ovat tulleet silloin myös Isä ja Pyhä Henki. Näinhän Sanasta näemme. Todellinen uskoontulo, Jeesuksen opetuslapseksi siirtyminen, tuo todellisen muutoksen ihmisen elämään. Sellaisen muutoksen, että sitä ihmetellään niiden ihmisten taholta, jotka ovat tunteneet uskoon tulleen, ennen hänen uskoon tuloaan. Joku, joka paneutuu pikkutarkasti asioihin, voisi sanoa, että eihän hän uskoon tullut, vaan usko tuli häneen. Enpä nyt puutu tuohon kysymykseen.

Elämän muutos, jonka Jeesus on saanut aikaan ihmisen antaessa elämänsä Hänelle, näkyy mm. siinä, että hän alkaa sopia asioitaan ihmisten kanssa. On muistettava se tosiasia, että silloin kun ihminen tulee Jeesuksen omaksi ja tunnustaa syntinsä/syntisyytensä, hän saa ne kaikki anteeksi Jeesuksen nimessä (ja veressä). Vaikka ihminen pysyykin samannäköisenä - ja "kuoret eivät vaihdu", niin hänessä on tapahtunut täydellinen muutos. Se, mikä on vanhaa, on kadonnut ja uusi on tullut tilalle. Hänestä on tullut uusi luomus (2. Kor. 5:17). Näin Jumala ajattelee ihmisestä, sen jälkeen kun tämä on tullut Hänen lapsekseen. Meidänkin on hyvä tuntea toisemme Jeesuksen omina samalla tavalla - niistä vajavaisuuksista ja heikkouksista huolimatta, joita toisissamme näemme (2. Kor. 5:16a). 

Sen seurauksena, että ihmisestä on tullut uusi luomus, ja että hän on saanut kaikki syntinsä anteeksi Jumalalta, Jeesuksen sovitustyön tähden, hän tahtoo sopia asiansa myös ihmisten kanssa. Raamattu kutsuu sitä, kun ihminen kääntyy Jumalan puoleen, tunnustaa syntinsä ja pyytää Jeesusta elämäänsä, parannuksen tekemiseksi, mielenmuutokseksi. Tämän mielenmuutoksen on saanut hänessä aikaan Pyhä Henki. Pyhä Henki on näyttänyt hänen elämässään todeksi synnin, mutta myöskin kirkastanut Kristuksen, juuri hänenkin syntiensä sovittajana.

Se, että ihminen uskoon tultuaan, ei halua jättää ns. entisen elämänsä asioita hoitamatta, myöskin ihmisten kanssa, kuntoon, on sen parannuksenteon hedelmää, jonka hän on tehnyt Jumalan edessä. Se kuuluu myös parannuksenteon kokonaisuuteen. 

Kun nyt on ollut puheena pettäminen, petollisuus, petturuus, johon kiinteästi liittyy valheellisuus ja epärehellisyys - voisimme jatkaa luetteloa - niin se alue voi olla kaikilla uskoon tulleilla, enemmän tai vähemmän kuvassa mukana, niissä asioissa, joita joudumme ihmisten kanssa selvittelemään. 

1978 helmikuisena lauantai-iltana, Kouvolassa, Mansikka-ahon isossa urheiluhallissa, Jumala sai kääntää "uuden lehden" minun elämääni. Syntien anteeksisaaminen toi suuren ilon sydämeen. Ei tarvinnut kenenkään sanoa, että hoida nyt asiasi kuntoon myös ihmisten kanssa. Otin kynän ja paperia. Kirjoitin kaikki ne asiat, joita mieleeni nousi, ylös ranskalaisilla viivoilla. Oikein pyysin Jumalalta, että anna nyt niitä tulla  mieleen, ettei tarvitse pitkin matkaa niitä hoidella. En edes kehtaa sanoa, kuinka paljon niitä tuli, kun kirjoittelin niitä ylös nelisivuiseen "konsuun", a4 ruutupaperiin. Siinä "listassa" oli paljon oikein häpeällisiäkin asioita, joista - kun nyt ajattelen - suurin osa, liittyivät ihmisten pettämiseen, tavalla, sun toisella. En ala niitä tässä luettelemaan.

Tässä vaiheessa on hyvä sanoa, että älä missään tapauksessa kuvittele, että kerskun tällä kaikella, kuinka hyvin hoidin nämä "entiset jutut." Kuitenkin kerron, että aloin sitten sopia ihmisten kanssa asioita, aloittaen "vaikeammasta päästä." Kaikki asiat eivät koskeneet pelkästään yksilöihmisiä, vaan joukossa oli myös yhteisöjä koskevia asioita, kuten Puolustusvoimat, Valtion Rautatiet, jotkin työpaikat, taisi joku oppilaitoskin, jne. olla. Jouduin kirjoittamaan kirjeitä ja soittamaan puheluita. Lyhyesti vain vielä totean "siitä prosessista" sen, että saatuani aina yhden asian hoidettua, vedin viivan sen ylle paperiin. Lopulta kaikki ylös kirjoittamani asiat olivat yliviivattuja. Sen jälkeen revin paperin ja heitin palaset tuleen. Kiitin Jumalaa Hänen avustaan. Asiat eivät - suuremmalti - ole minua vaivanneet sen jälkeen.

Minä uskon, että Jumala tahtoo meidän kulkevan tuonkaltaista tietä uskoon tulomme jälkeen "entiseen elämäämme" nähden. On sanottava, että tämä on/voi olla puhuttelua myös niille ihmisille, joiden kanssa me asioitamme selvitämme - sillä heilläkin voi olla selvitettävää. Mutta ennen kaikkea se kertoo heille siitä muutoksesta, jonka Jeesus saa aikaan ihmisen elämässä.

Jokaisella on se oma elämänsä. Tarvitsemme myös viisautta hoitaessamme edellä puhuttuja asioitamme. Siksi on hyvä olla yhteydessä myös kokeneempaan, pidempään uskossa olleeseen, ihmiseen, selvittäessään menneisyyttään. Kaikkia asioita ei edes voida selvittää, sillä ihmiset, joiden kanssa niitä olisi pitänyt selvittää, ovat jo kuolleet. Silloin riittää se anteeksiantamus, jonka on Jumalalta saanut.

Tämän jakson - ja koko "petturuus, petollisuus"-asian - lopuksi otamme vielä lyhyesti esille Sakkeuksen okeman muutoksen Raamatusta:

"Ja hän (Sakkeus) tuli nopeasti alas ja otti hänet (Jeesuksen) iloiten vastaan. ... Mutta Sakkeus astui esiin ja sanoi Herralle: Katso, Herra, puolet omaisuudestani minä annan köyhille, ja jos joltakulta olen jotakin petoksella ottanut, niin annan nelinkertaisesti takaisin. Niin Jeesus sanoi hänestä: Tänään on pelastus tullut tälle huoneelle,..."

(Luuk. 19:6-9).

Sakkeuksen elämästä näemme sen, mistä olemme äsken puhuneet. Jeesus sai hänen elämässään sen aikaan, että asiat, joissa oli menetelty petollisesti, haluttiin korjata. Ja vielä enemmän, koko elämä annettiin Hänelle.

Uskoon tulomme jälkeenkin joudumme käymään syntien tunnustamisen tietä - parannuksenteon tietä - joskus/useinkin joudumme myös ihmisten kanssa selvittelemään asioitamme, kun olemme rikkoneet heitä vastaan - jopa olleet petollisia. Kiittäkäämme Jumalaa sellaisesta mahdollisuudesta! Halutkaamme pysyä kaidalla elämän tiellä - joka kuitenkin sitä kulkevalle tuo avaruuden ja yltäkylläisyyden sydämeen. Kiitämme Jeesusta:

"Sillä se on armoa, että joku omantunnon tähden Jumalan edessä kestää vaivoja syyttömästi kärsien. Sillä mitä kiitettävää siinä on, jos te olette kärsivällisiä, kun teitä syntienne tähden piestään? Mutta jos olette kärsivällisiä, kun hyvien tekojenne tähden saatte kärsiä, niin se on Jumalan armoa. Sillä siihen te olette kutsutut, koska Kristuskin kärsi teidän puolestanne, jättäen teille esikuvan, että te noudattaisitte hänen jälkiänsä, joka ei syntiä tehnyt ja jonka suussa ei petosta ollut, joka häntä herjattaessa ei herjannut takaisin, joka kärsiessään ei uhannut, vaan jätti asiansa sen haltuun, joka oikein tuomitsee, joka itse kantoi meidän syntimme ruumiissansa ristinpuuhun, että me, synneistä pois kuolleina, eläisimme vanhurskaudelle; ja hänen haavainsa kautta te olette paratut"

(1. Piet. 2:19-24)..

Siunausta!

Jouko Kuusjärvi

Rajalantie 12. B.

43100 SAARIJÄRVI

jouko.kuusjarvi@gmail.com

Puh. 040-0206858

______________________

Torstai. 1.5 astetta lämmintä klo 7 maissa. Lunta maassa ja puissa.

Aamupalaa ja kahvia. 

Kävin viemässä Danielin kouluun 8:ksi.

Kahvia.

Luin Psalmien kirjaa. Rukousta.

Kahvia.

Vein Emilian 10:ki kouluun. Samalla reissulla kävin urheilukentällä 6 km kävely/rukouslenkillä. Satoi lunta.

Ruokaa ja kahvia.

Kirjoitin alussa olevan kirjoituksen.

Luin hieman kirjaa. Torkuin.

Laitoin tulen takkaan.

Poljeskelin kuntopyörää yli 30 min. Samalla lueskelin kirjaa.

Iltapalaa ja teetä. Terhi-Marja käväisi.

Seurasin uutisia.

Myöhemmin illalla luin vielä kirjaa sängyssä.

Siunausta!

Ps. "Sinä neuvot minulle elämän tien; ylenpalttisesti on iloa sinun kasvojese edessä, ihanuutta sinun oikeassa kädessäsi iankaikkisesti" (Ps. 16:11).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti