20210502

2.5.2021.

ONKO JUMALA "SIVUROOLISSA" ELÄMÄSSÄNI? 63. 

Tällaisen otsikon alla olemme "matkaa tehneet" - ne, jotka ovat tehneet. Varmasti "kirjoitussarjan" jaksoista löytyy otsikon alle sopivaakin. Eikä se niin "nokonuukaa" ole, vaikka vähän "asian vierestäkin" puhutaan, kunhan kuitenkin asiasta ja asiaa.

Emme jätä vielä tutuksi tullutta 2. Tim. 3:1-5 jaksoa, vaan etenemme siinä; eli, eteenpäin - sanoi Mannerheim! En tiedä sanoiko, mutta näin sanotaan sanoneen.

"Mutta tiedä se, että viimeisinä päivinä on tuleva vaikeita aikoja ... Sillä ihmiset ovat silloin ... pettureita"

(2. Tim. 3:1, 2, 4).

1992 käännös käyttää sanaa: "petollisia." Raamattu Kansalle käyttää myös sanaa: "petollisia." Aapeli Saarisalon käännös: "pettureja." Elävä uutinen, joka on Uusi testamentti vapaasti kerrottuna, eikä näin ollen käännös, ilmaisee asian: "he pettävät ystävänsäkin."

Novum, jossa juoksee suomenkielinen teksti alkukielisen tekstin - kreikka - alla, käyttää sanaa: "prodotai, pettureita" (Novum 4, s. 372, Raamatun Tietokirja, Vantaa 1983). "prodotes (m.), pettäjä, petturi, kavaltaja" (Novum 5, Sanakirja, s. 641, Raamatun Tietokirja, Vantaa 1984).

Sanaa on käytetty Juudakseen liittyen: "...sekä Juudas Iskariotin, josta tuli kavaltaja ("prodotes, pettäjä") (Novum 2, s. 104, Raamatun Tietokirja, Vantaa 1981), (Luuk. 6:16), sekä: "Ketä profeetoista eivät teidän isänne vainonneet? He tappoivat ne, jotka ennustivat sen Vanhurskaan tulemista, jonka kavaltajiksi ("prodotai") (Novum 3, s. 118, Raamatun Tietokirja, Vantaa 1982), te nyt olette tulleet" ( Apt. 7:52). 

Ihmiset voivat olla hyvin luotettavan oloisia, mutta ovat silti pettureita, petollisia. Sellaiset ihmiset voivat olla mukavia, ystävällisiä ja kaikkea muuta kuin "pettäjän oloisia." Tai sitten he ovat jonkun muunlaisia, mutta haluavat pettää. Toiset ovat päässeet hyvin pitkälle tällaisessa "pahuuden lajissa." Heistä on tullut niin häikäilemättömiä, että sellaista on vaikea uskoa edes todeksi. Heidän elämäntyylinsä perustuu toisten ihmisten pettämiseen, hyväksi käyttämiseen. Ilman omantunnonvaivoja voivat tällaiset ihmiset jatkaa elämäänsä. Jostakin tällainen on saanut alkunsa ja kasvanut heidän elämässään elämäntavaksi. Ainoa pelko on kiinnijäämisen pelko. 

Oletko koskaan pettänyt toista ihmistä/ihmisiä? Itse joudun antamaan kysymykseen myöntävän vastauksen. Joskus/usein - voimme valita vaihtoehdon - voimme "unohtaa", nähdessämme ja kuullessamme ihmisten tekevän huonoja asioita, että meistäkin "löytyy valmiuksia" kaikenlaiseen pahuuteen. Saatamme olla "herkkiä osoittelemaan" toisia.

Tosiasia, joka on noussut esille kaikkien näiden viimeisten päivien ihmisten ominaisuuksien kohdalla, on se, että syntiinlankeemuksen jälkeen meissä kaikissa on turmeltunut osa, liha, joka voi - jos saa mahdollisuuden - aktivoitua teettämään meillä itse kullakin  asioita, jotka ovat syntiä.

Ominaisuus, josta puhumme - se, että ihmiset ovat viimeisinä päivinä pettureita, petollisia - saa viimeisinä päivinä suuremmat mittasuhteet ja laajemmat ilmenemismuodot. Tämänkin lihastamme nousevan asian kohdalla on todettava, että senkin voi kirjoittaa luetteloon "rakkaudettomia"-sanan alle.

Petollisuutta, petturuutta, voi ilmetä vaikka millä elämänalueella. Oleellinen asia petollisuudessa on valheellisuus, valhe; valehdellaan pettämistarkoituksessa. Halutaan harhauttaa. Tuleeko joskus lähelle meitä kaikkia? Onko aina helppoa pysyä totuudessa?

Toisten pettäminen voi alkaa pienestä. Sitä voi tapahtua kodissa - ja tapahtuu paljon. Aviopuolisot pettävät toisiaan, erityisesti pitämällä yllä avioliiton ulkopuolisia suhteita; elämällä aviorikoksessa. Tämänkaltainen pettäminen voi olla pitkäaikaista, jopa niin, ettei toinen aviopuoliso tiedä mitään. Muillakin elämänalueilla voi aviopuolisoiden kesken olla petturuutta.

Lapset voivat alkaa pettämään vanhempiaan - valehtelemalla. He voivat tehdä sitä koulussa, toisia lapsia ajatellen, harrastuksissa, sorruttuaan varastamaan, jne.

Veroilmoituksia täytettäessä voidaan pettää, niin myös monenlaisissa muissa "ilmoittamisissa ja saatavissa."

Kaupanteossa petetään paljon. Nettikaupan parissa monet ovat "törmänneet" tähän, mm. Erilaisia "huijauksia" tehdään ja - koetetaan tehdä - menemällä ihmisten koteihin jonkin asian varjolla. Puhelimen ja netin kautta petetään ihmisiä "kalastelemalla" heidän pankki-, ym. tunnuksiaan.

Petollisuus voi olla pukeutunut myös "hengelliseen kaapuun." - joskus jopa hyvin luotettavalta tuntuvien ihmisten kohdalla.

Tämähän olisi "loputon tarina", jos jatkaisimme sen kartoittamista, millaisia muotoja pettäminen, petollisuus ja petturuus voi saada. 

Päätämme tällä kertaa yhteen raamatunjakeeseen, joka löytyy myös 2. Tim 3 luvusta:

"Mutta pahat ihmiset ja petturit menevät yhä pitemmälle pahuudessa, eksyen ja eksyttäen"

(2. Tim. 3:13).

Se, mitä tässä luimme, on vastakohta totuudessa pysymiselle kaikilla elämänalueilla. Erityisesti puhutaan hengellisestä elämästä ja Jumalan Sanan totuuteen luottamisesta ja siinä pysymisestä. Voimme ajatella tämän koskettavan myös sitä profeetallista opetusta, jota Paavali kirjeessään Timoteukselle jo alkujakeissa tätä lukua antaa. Viimeisinä päivinä tapahtuu juuri sitä, mistä luimme: "...pahat ihmiset ja petturit (goetes, petkuttajat) (Novum 4, s. 374, Raamatun Tietokirja, Vantaa 1983), menevät yhä pitemmälle pahuudessa. Merkille pantavaa on sekin, mitä lopussa sanotaan: "eksyen ja eksyttäen." Sellaiset ihmiset ovat itse eksyksissä ja eksyttävät toisia. He menevät yhä pidemmälle pahuudessaan. 

Jatkan - jHs - seuraavalla kerralla.

Siunausta!

Jouko Kuusjärvi

Rajalantie 12. B.

43100 SAAIJÄRVI

jouko.kuusjarvi@gmail.com

Puh. 040-0206858

______________________

Sunnuntai. 6.2 astetta lämmintä ylösnoustessani - auringon puolella. Sininen taivas.

Aamupalaa ja kahvia. Luin Ilmestyskirjaa. Rukousta.

11:ksi ajelimme M-L:n kanssa Ehtoollisjuhlaan rukoushuoneelle. Nyt saa olla 20 henkeä tilaisuudessa. Kun alakerrassa saa olla saman verran, on mahdollisuus olla 40 henkeä kerralla. Klo 12.30 oli toinen tilaisuus, jossa oli mahdollista kokoontua 40 henkeä. Pylkönmäellä myös oma tilaisuutensa iltapäivällä. Terhi-Marja perheineen oli myös klo 11 tilaisuudessa. Tilaisuuksiin on ilmoittauduttava.

Paluumatkalla kävi M-L kaupassa.

Ruokaa ja kahvia.

Kävimme M-L:n kanssa Summassaaressa vähän liikuskelemassa. Minä kävelin kuntoportaita 5 kertaa ylös ja alas - 153 porrasta. M-L käveli neulaspolkuja. Onhan siellä hyvät polut kävellä. Ollessani tulemassa alaspäin portaissa, tuli minua vastaan puolivälissä naishenkilö, jonka kanssa pysähdyin juttelemaan. Sain ojentaa hänelle, taskussani olleen, kirjoittamani vihkosen: Jumalalla on sinulle asiaa. Sovimme jatkavamme, kun seuraavan kerran tavataan. Kun kävelin portaat ylös, oli juuri sillä kohdalla muutama ihminen menossa kohti Haikankärkeä. Yksi heistä oli mies, jonka n. viikko sitten tapasin urheilukentällä ja sain jutella hänen kanssaan. Annoin silloin hänelle myös em. vihkosen. Nytkin saimme jutella. Toiset jatkoivat matkaa, mutta mies jäi juttelemaan. Ei varmasti ollut sattumaa tämä "tarkka ajoitus nyt, niin kuin ei silloinkaan, kun urheilukentällä tapasimme. Jumala haluaa - ja haluaisi - antaa meille näitä tarkkoja johdatuksia enemmän, kun meillä vain on siihen halukkuutta.

Paluumatkalla Summassaaresta, kävimme "Terheillä," Tiesimme siellä olevan "pieniä vieraita" - Milenan ja Minjan. Timo oli mennyt "levyntekoprojektin" harjoituksiin, täällä Saarijärvellä, ja jättänyt tytöt sinne hoitoon. Joimme kahvit. Poislähtiessämme saimme ison hauen, jonka "Terhien" naapuri juuri toi heille. Meidän mukana hauki lähti meille. 

Perkasin hauen takapihan puolella.

Kirjoittelin alussa olevaa kirjoitusta.

Timo, Milena ja Minja tulivat meille. Joimme teetä/neskahvia. Kävimme Timon kanssa saunassa. Annoimme perkaamani hauen Timolle. Hän lähti tyttöineen kotia kohti 20-21 välillä.

Seurasin uutisia.

Jatkoin alussa olevan kirjoituksen loppuun. Eipä siitä montaa sanaa puuttunutkaan.

Siunausta!

Ps. "Mutta mitä tulee meidän Herramme Jeesuksen kristuksen tulemukseen ja meidän kokoontumiseemme hänen tykönsä, niin me pyydämme teitä, veljet, ettette anna minkään hengen ettekä sanan ettekä minkään muka meidän lähettämämme kirjeen heti järkyttää itseänne, niin että menetätte mielenne maltin, ettekä anna niiden itseänne pelästyttää, ikään kuin Herran päivä jo olisi käsissä.  Älkää antako kenenkään vietellä itseänne  millään tavalla. Sillä se päivä ei tule, ennen kuin luopumus ensin tapahtuu ja laittomuuden ihminen ilmestyy, kadotuksen lapsi, tuo vastustaja, joka korottaa itsensä yli kaiken, mitä jumalaksi tai jumaloitavaksi kutsutaan, niin että hän asettuu Jumalan temppeliin ja julistaa olevansa Jumala. Ettekö muista, että minä, kun vielä olin teidän tykönänne, sanoin tämän teille. Ja nyt te tiedätte, mikä pidättää, niin että hän vasta ajallansa ilmestyy. Sillä laittomuuden salaisuus on jo vaikuttamassa; jahka vain tulee tieltä poistetuksi se, joka nyt vielä pidättää, ..." (2. Tess. 2:1-7).



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti