20210524

24.5.2021.

ONKO JUMALA "SIVUROOLISSA" ELÄMÄSSÄNI? 75. 

Edellinen teksti, tämän otsakkeen alla, löytyy 16.5 päivän kohdalta. Nyt olisi tarkoituksena aloittaa viimeisen ominaisuuden käsittely, 2. Tim. 3. luvun alkuun liittyen - siinähän olemme viipyilleet pidemmän aikaa. Niitä kun on siinä lueteltu niin runsaast;i noita viimeisten päivien ihmisten huonoja ominaisuuksia:

"Mutta tiedä se, että viimeisinä päivinä on tuleva vaikeita aikoja. Sillä ihmiset ovat silloin ... ; heissä on jumalisuuden ulkokuori, mutta he kieltävät sen voiman"

(2. Tim. 3:1, 2, 5).

"Heissä on kristityn ihmisen ulkokuori, mutta ei Jumalan voimaa", sanoo saman Elävä uutinen, Uusi testamentti vapaasti kerrottuna.

"He ovat ulkonaisesti hurskaita mutta kieltävät uskon voiman", muotoilee 1992 vuoden käännös saman.

"Noudattavat uskonnollisia menoja, mutta kieltävät uskonnon voiman." Näin Uusi testamentti nykysuomeksi.

Novumissa, alkukielisen - kreikka - tekstin alla juokseva suomenkielinen teksti kuuluu: "omistavina ulkomuodon jumalisuuden mutta voiman sen kieltäviä" (Novum 4, s. 372, Raamatun Tietokirja, Vantaa 1983).

"morfosis (f.), muoto, ulkomuoto", "morfoo, muodostaa, muovata; pass. saada muoto", "morfe, (f.), muoto" (Novum 5, Sanakirja, s.527, 528, Raamatun Tietokirja, Vantaa 1984).

Viimeisten päivien ihmisistä sanotaan, että "heissä on jumalisuuden ulkokuori." Varmastikaan emme tee Jumalan Sanalle "väkivaltaa", kun sanomme, että heillä voi olla erilaisia uskonnollisia muotoja, joita he harjoittavat, mutta niissä ei ole Sanan mukaista sisältöä; se on vain ulkokuorta, jolla ei ole Jumalan silmissä mitään merkitystä. Sellaisten ihmisten sydämissä ei asu Jeesus Kristus. Täten he kieltävät Hänen voimansa elämäänsä ja sydämeensä. Pyhä Henki ei asu voimana heidän sydämessään. Sellaisten ihmisten jumalanpalvelus on turhaa. Se voi olla loistokasta ja - harrastakin - mutta kuitenkin täysin merkityksetöntä. Elämästä puuttuu Jumalasta lähtöisin oleva elämä.

Paavali antaa Timoteukselle ohjeen karttaa tällaisia ihmisiä (2. Tim. 3:4). Novum sanoo saman näin: "Ja näistä pysy erossa", apotrepu, pysy erossa" (Novum 4, s. 372, Raamatun Tietokirja, Vantaa 1983). "apotrepo, kääntää pois, trepo, kääntää" (Novum 5, Sanakirja, s. 157, Raamatun Tietokirja, Vamtaa 1984).

Kun jatkamme lukemista seuraaviin jakeisiin, niin huomaamme, että tarkoitetaan ihmisiä, jotka "tungettelevat taloihin" ja koettavat saada kiedottua pauloihinsa ihmisiä - ja erityisesti mainitaan tässä yhteydessä sellaisiksi, joita kiedotaan, syntien rasittamat ja monenlaisten himojen heiteltävät  naisparat.

Varmasti nämä kietojat olivat miehiä ja siksi tässä mainitaan naiset. Uskon, että Paavali puhui kirjeessään Timoteukselle tietyssä paikassa, ehkäpä Efesossa, olevista tilanteista. Siellä oli varmasti olemassa sellaisia ihmisiä, jotka eivät "tahtoneet vakiintua" Jumalan Sanan mukaiseen opetukseen ja elämään, vaan olivat aina  jotain uutta opetusta ottamassa (2. Tim. 3:6-9). Tällaiset ihmiset olivat väärille opettajille - joilla oli vain jumalisuuden ulkokuori - "helppoja saaliita."

Ihmisistä, joilla on jumalisuuden ulkokuori, sanotaan: "mutta he kieltävät ("ernemenoi") sen voiman." "erneomai", kieltää, kiistää, sanoutua irti" (Novum 5, Sanakirja, s. 166, Raamatun tietokirja, Vantaa 1984). "dynamin, voiman, dynamis (f.), voima, valta, kyky (Novum 5, Sanakirja, s. 297, Raamatun Tietokirja, Vantaa 1984.

Luultavasti meillekin - itse kullekin - löytyy "jotain viestiä" tästäkin Jumalan Sanan kohdasta. Sitä voimme tykönämme ajatella.

Jatkan - jHs- seuraavalla kerralla.

Siunausta!

Jouko Kuusjärvi

Rajalantie 12. B. 

43100 SAARIJÄRVI

jouko.kuusjarvi@gmail.com

Puh. 040-0206858

______________________

Maanantai. Klo 7 aikaan 4.9 astetta lämmintä. Taivas oli harmaa.

Aamupalaa ja kahvia. 

Kävin viemässä Danielin kouluun 8:ksi.

Kahvia. Luin psalmien kirjaa.

Rukousta. Laitoin tulen takkaan. Nukkumista. M-L kävi viemässä Emilian kouluun 10:ksi.

Kävin palauttamassa Deniksen peräkärryn. Se kun oli "viikonloppureissulla" ollessamme saaressa.

Ruokaa ja kahvia. Sateli vähän.

Kävin urheilukentällä 8 km kävely/rukouslenkillä. Mennessäni satoi, mutta se lakkasi lenkin aikana.

Kahvia.

Kirjoitin alussa olevan kirjoituksen.

Iltapalaa ja teetä.

Seurasin uutiset - myös Israel-uutisia.

Siunausta!

Ps. "Kelvatkoon sinulle minun suuni sanat ja minun sydämeni ajatukset sinun edessäsi, Herra, minun kallioni ja lunastajani" (Ps. 19:15).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti