20210503

3.5.2021.

ONKO JUMALA "SIVUROOLISSA" ELÄMÄSSÄNI? 64.

 "Sillä ihmiset ovat silloin ... pettureita", uudempi käännös "petollisia" (2. Tim 3:4).  Tästä aloitimme eilen - ja nyt on tarkoitus jatkaa. Tämäkin on yksi niistä ominaisuuksista, joita Paavali tuo profeetallisesti esille kirjeessään Timoteukselle; viimeisten päivien ihmisten ominaisuuksista. Olemme kohta kohdalta käyneet läpi näitä ominaisuuksia, joista johtuu, että viimeisinä päivinä on vaikeita aikoja.

Petturuus, petollisuus, eri muodoissaan on läsnä ihmiselämässä  koko ajan - ja lisääntyy näinä viimeisinä päivinä, joita elämme. Seurakuntia, uskovienryhmiä - ja Jeesukseen uskovia yleensäkin, koskien, tiedämme, että kautta aikojen on ollut myös heidän joukossaan ihmisiä, jotka ovat langenneet petturuuteen; valheveljiä, jos kohta siskojakin. Yleensä sellaista on tapahtunut - ja tapahtuu - silloin, kun Jeesuksen seuraaminen maksaa jotakin. Petollisuus voi johtua myös ihmistenvälisissä suhteissa ilmenevistä ongelmista. Uskovien joukkoon voi myös soluttautua henkilöitä, joilla on petolliset tarkoitusperät - esim. niiden joukoista, jotka vainoavat uskovia. Petollisuutta, petosta, voi ilmetä - tavalla ja toisella - hengellisten yhteisöjen, seurakuntien ja järjestöjen vastuuhenkilöidenkin elämässä; esim. rahaan, jopa hengellisten yhteisöjen varoihin, liittyen. Se voi liittyä myös monella tavalla ihmissuhteisiin; esim. väärinä seksuaalisina suhteina. Petollisuus voi liittyä monin eri tavoin myös maineen tavoitteluun.

Jos ovat aina joutuneet, niin uskon, että viimeisinä päivinä hengelliset yhteisöt joutuvat kohtaamaan tämän ilmiön entistä voimakkaammalla tavalla. Uskon myös, että Jumalan vastaus sen kaltaisiin asioihin on voimakkaampi. 

Raamatussakin on esimerkkejä siitä, että pettäessään ihmisiä, ihminen voi pettää myös Jumalaa:

"Mutta eräs mies, nimeltä Ananias, ja hänen vaimonsa Safiira myivät maatilan ja mies kätki vaimonsa tieten osan hinnasta, ja osan hän toi ja pani apostolin jalkojen eteen. Mutta Pietari sanoi: Ananias, miksi on saatana täyttänyt sinun sydämesi, niin että koetit pettää ("pseusasthai, pettääksesi, pseudo, valehdella, pettää") (Novum 5, Sanakirja, s. 782, Raamatun Tietokirja, Vantaa 1984) Pyhää Henkeä ja kätkit osan maatilan hinnasta? Eikö se myymätönnä ollut sinun omasi, ja eikö myynnin jälkeenkin sen hinta ollut sinun? Miksi päätit sydämessäsi tämän tehdä? Et sinä ole valhetellut (epseuso, valehdellut, pseudo, valehdella, pettää) (Novum 5, Sanakirja, s. 782, Raamatun Tietokirja, Vantaa 1984) ihmisille, vaan Jumalalle. Kun Ananias kuuli nämä sanat, kaatui hän maahan ja heitti henkensä. Ja suuri pelko valtasi kaikki, jotka sen kuulivat. ... Noin kolmen hetken kuluttua hänen vaimonsa tuli sisään eikä tiennyt, mitä oli tapahtunut. Niin Pietari kysyi häneltä: Sano minulle, siihenkö hintaan te myitte maatilan? Hän vastasi: Kyllä, juuri siihen hintaan. Mutta Pietari sanoi hänelle: miksi te olette yksissä neuvoin käyneet kiusaamaan Herran Henkeä? Katso, niiden jalat, jotka hautasivat sinun miehesi, ovat oven takana, ja he kantavat sinutkin pois. Niin hän kaatui hänen jalkojensa eteen ja heitti henkensä; ... Ja suuri pelko valtasi koko seurakunnan ja kaikki ne, jotka tämän kuulivat"

(Apt. 5:1-5, 7-11).

Traaginen tositapahtuma, joka Raamatussa kerrotaan ilman sensaatiohakuisuutta. Voimmepa vain kuvitella, mitä tämänkaltaisesta tapahtumasarjasta nykyään seuraisi? Ajattelisin, että ensin poliisikuulustelut ja sitten tuomioistuin. "Pietari" siellä istuisi syytettyjen penkillä. 

Pietarilla ei ollut minkäänlaista aikomusta surmata Ananiasta ja Safiiraa, eikä hän sanojensa kautta ollut se, joka heidät surmasi. Pyhän Hengen antaman lahjan kautta - tiedon sanat (1. Kor. 12:8) - Pietari toi Jumalan tahdosta esille sen mitä luimme; hänellä ei ollut itsellään etukäteistietoa asiasta. Ananian ja Safiiran synti oli rahanhimo, jonka johdosta he yrittivät pettää apostoleja, mutta pettivät ennen kaikkea Pyhää Henkeä ja Jumalaa. Aikaisemmin Apostolien teoissa sanotaan: "...ja kaikki, jotka uskoivat, olivat yhdessä ja pitivät kaikkea yhteisenä, ja he myivät maansa ja tavaransa ja jakelivat kaikille, sen mukaan kuin kukin tarvitsi" (Apt. 2:44-45). Tämä kaikki oli täysin vapaaehtoista. Niin oli myös Ananian ja Safiiran kohdalla. Heidän ei olisi tarvinnut valehdella, vaikka olisivatkin halunneet pitää osan maatilan hinnasta itsellään, koska se oli heidän omaisuuttaan. He olivat kuitenkin tekopyhiä; halusivat osoittaa olevansa enemmän hurskaita. Tästä syystä he olivat epärehellisiä ja valehtelivat, pettivät. Järkyttävin asia oli kuitenkin se, että he eivät koettaneet pettää vain ihmisiä, vaan he pettivät myös Jumalaa - kenties sitä itse niin ajattelematta. Pyhän Hengen antaman sanoman kautta Pietari toi esille: "Ananias, miksi on saatana täyttänyt sinun sydämesi, niin että koetit pettää Pyhää Henkeä... Miksi päätit sydämessäsi tämän tehdä? Et sinä ole valhetellut  ihmisille, vaan Jumalalle." Safiiralle hän toi esille: "...miksi te olette yksissä neuvoin käyneet kiusaamaan Herran Henkeä.?"

Lukiessamme Ananian ja Safiiran tapausta, saatamme ajatella: Miksi tuomio oli niin kova? Kuitenkin Jumala toimi näin ja me emme voi mennä sanomaan, että Hänen olisi pitänyt toimia toisin. Tässä oli kyseessä kahden seurakunnan jäsenen synti, joka kuitenkin koski koko seurakuntaa. Tulemmeko aina ajatelleeksi asiaa tältä kannalta? Voimme ajatella asiaa sitä kautta, että entä jos kaikki seurakunnassa olisivat toimineet samalla lailla - petollisesti, epärehellisesti? Sellainen ei kuitenkaan kuulu Jumalan seurakuntaan.

Jumalan henki paljasti seurakunnan keskellä valheen ja petollisuuden - siellä ei voinut "elää" tämänkaltainen "salailumentaliteetti." Sellainen kuuluu Jumalan vastustajan, saatanan, valtakunnan puolelle. Luemme tästä Jeesuksen "suoria sanoja":

"Te olette isästä perkeleestä, ja isänne himoja te tahdotte noudattaa. Hän on ollut murhaaja alusta asti, ja totuudessa hän ei pysy, koska hänessä ei totuutta ole. Kun hän puhuu valhetta, niin hän puhuu omaansa, sillä hän on valhettelija ja sen isä"

(Joh. 8:44).

Sielujemme vihollinen - Jumalan vastustaja - haluaa vaikuttaa seurakunnan elämään sisältäpäin, ei vain ulkoa. Ananian ja Safiran tapaus kertoo meille tästä. Jumala puuttui asiaan heti seurakunnan alkuvaiheessa - ja teki sen tällä tavalla. Rankaisija oli Jumala. Hän tahtoo sanoa meillekin, että seurakunta on Pyhän Jumalan seurakunta. Raamattu kutsuu seurakunnan jäseniä pyhiksi.

Pelko - Jumalan pelko ja kunnioitus - valtasi seurakunnan ja muutkin, jotka kuulivat asiasta.

Onko edellä puheena ollut tapaus meille vain kertomus Raamatun lehdillä? Ei vain sitä. Ennen kaikkea se kertoo meille, että petollisuudessa ja valheellisuudessa eläminen ei kuulu uskoville, eikä seurakuntaan, vaan niistä on tehtävä parannus pian - niin kuin kaikesta muustakin synnistä  Kenties Ananias ja Safira halusivat saada kiitosta seurakunnassa lahjoituksensa johdosta. Tämäkin on opetuksena meille, että emme haluaisi olla ulkokultaisia ja toimia siten, että saamme itsellemme kunniaa.

Yksi opetus puheena olevassa tapauksessa on myös se, että Jumala toimi Henkensä kautta seurakunnan keskellä. Joudumme toteamaan, että tästä olemme joutuneet varsin kauas. On seurakunta ja on toiminta, mutta toimiiko Pyhä Henki sen keskellä ja kautta? Voisi olla - ja onkin, laajemmassa mitassa kuin ehkä tulemme ajatelleeksikaan, koska emme tule ajatelleeksi - että kaikki toimisi monissa seurakunnissa, vaikka Pyhää Henkeä ei olisi olemassakaan. Meidän olisi/on ajateltava tätä asiaa. 

Tällaisille linjoille ohjauduimme tällä kertaa - voin sanoa, että itsellenikin yllätykseksi. Tämänkertaiseksi lopuksi kysymys: Voiko nykypäivän seurakunnissa paljastua Pyhän Hengen kautta asioita, niin kuin alkuseurakunnan elämästä luimme?:

"Vihamielisyys kätkeytyy kavalasti, mutta seurakunnan kokouksessa sen pahuus paljastuu"

(Snl. 26:26).

Jatkan seuraavalla kerralla - jHs.

Siunausta!

Jouko Kuusjärvi

Rajalantie 12. B.

43100 SAARIJÄRVI

jouko.kuusjarvi@gmail.com

Puh. 040-0206858

______________________

Sydämelliset onnittelut, täältä meiltä, Daniil Popoville, Komiin, täyttäessäsi 50 v! Ps. 73:28 (suomalaisessa Raamatussa).

Syvämmelliset onnittelumme myös Kurkelan Outille, Enontekiölle!

Maanantai. 14.8 astetta - auringossa - noustessani. Taivas oli "ikisininen." M-L oli käväissyt jo aamulla labrassa, tk:ssa.

Aamupalaa ja kahvia. Oli muutampi päivä sitten puhetta perunasuurimopuurosta. Tänä aamuna M-L osti niitä kaupasta, kylällä käydessään. Niinpä sitten aamupalaksi sai syödä tätä "helmipuuroa." Olihan se yhtä hyvää kuin ennenkin - ei ole syöty kymmeniin vuosiin. Jos haluaa saada paljon hiilihydraatteja, niin tätä puuroa vaan useasti poskeen - ja suuhunkin. Minun ei tarvitseisi saada niitä hydraatteja ylenmäärin - ei tarvitseisi pistellä niin paljon insuliinia itseensä. Kyllähän sitä, joskus - kunhan ei vain joskus satu olemaan kovin usiasti.

Luin Ilmetyskirjaa. Rukousta. 

Kahvia.

Laitoin kirjekuoriin nimet ja osoitteet - Rintamapostien lähettämistä varten.

Kävin jatkamassa rukousta kävely/rukouslenkillä urheilikentällä. 8 km. Koin, että on otettava kirjoittamani vihkonen. Jumalalla on sinulle asiaa, taskuun. Otin. Kun minulla oli vielä muutampi kierros edessä, näin urheilukentän päädystä tulevan kentälle pariskunnan. Heti tuli mieleeni, että vihkonen on tarkoitettu heille. Saavutin heidät. Hidastin ja kävelimme loput kierrokset yhdessä, jutellen. Niin vihkonen siirtyi heille. Olen nähnyt tämän pariskunnan usein kävelevän yhdessä, urheilukentälläkin. Ei kuitenkaan ole tullut mahdollisuutta heidän kanssaan jutella. Nyt kuitenkin oli Jumala sellaisen tilaisuuden valmistanut.

Kentältä ajelin monistamaan Rintamaposteja Rantalan Jussin kanssa. Kiitos Jussille!

Laittelin Rintamapostit kuoriin postin parkkipaikalla ja vein ne postiin, lähtemään niille rukousrintamalaisille, joille se menee sitä reittiä. Tiputtelin joillekin lähellä asuville "rintamalaisillle" postin suoraan heidän postilaatikkoonsa. Kyseessä on SAARIJÄRVI RUKOILEE - kristittyjen yhteinen rukousrintama.

Ruokaa ja kahvia. Pannulla hyvin paistettu haukli - mukana sipulirenkaita, maistui hyvälle, parsakaalin ja salaatin höystämänä.

Menimme M-L:n kanssa pienelle ulkoilulle Summassaareen. M-L käveli poluilla, minä kuntoportaissa: 7 kertaa menin ylös ja alas ne 153 porrasta. Viimeisen kierroksen juostahissuttelin ylös. Jalat eivät enää tunnu kipeiltä. Otin taskuun - kun niin tuli mieleen - lähtiessäni Jumalalla on sinulle asiaa-vihkosen. Paikalla oli yksi pariskunta. He menivät portaita ylös ja tulivat ylhäältä alas aina pienen polkulenkin kautta, joka toimii hyvin palauttelulenkkinä. Olen aikaisemmin käyttänyt "samaa systeemiä." Aina, kun he olivat portaiden ylä- tai alapäässä juttelin heidän kanssaan. Ja se tuntui joka kerta vain avoimemmalta. Sain antaa heille sen mukanani olleen vihkosen. Olen nähnyt tämänkin pariskunnan aikaisemminkin ja tiedän, missä he asuvatkin, mutta aikaisemmin ei ole ollut mahdollisuutta näin heitä kohdata. He liikkuvat paljon. Ohimennen olen aina joskus heitä "moikannut." Se vain pittää nyt rukoilla niiden ihmisten puolesta, joita - tänäänkin - on tuolla mainitulla tavalla kohdannut.

Kirjoitin alussa olevan kirjoituksen.

Laitoin takkaan tulen.

Seurasin uutisia - myös Israelista. Samalla iltapalaa ja teetä. M-L neuloskeli.

Siunausta!

Ps. "Älkää harrastuksessanne olko veltot; olkaa hengessä palavat; palvelkaa Herraa" (Room. 12:11).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti