20201216

16.12.2020.

12.12.2020. kohdalla, tässä ns. päiväkirjassa, oleva SANOMA SUOMEN SEURAKUNNILLE on käsitykseni mukaan vakavasti lukemisen ja tutkimisen arvoinen.

Eiliten oli nimipäivä myöskin Kuusjärven Nooalla, yhdellä lastenlapsellamme. Koska olen "ruukannut" myöskin näissä "blogisen" teksteissä muistaa nimipäiviä, niin: Sydämelliset onnittelut Nooalle! Muutenhan kyllä asia eilen huomioitiin.

Nousun aikaan - 7 maissa - plussalla 1.7 astetta. Aamupalaa ja kahvia. 

8:ksi kävin viemässä Emilian ja Danielin kouluun. Satoi vettä. 

Kahvia. Luin Roomalaiskirjettä.

Rukousta. Torkkumista.

Satoi lunta aikalailla - maa oli kauttaaltaan valkoinen. Puut olivat kuin joulukortissa.

Monistelin naapureille - ja joillekin muillekin - tarkoitettuihin joulutervehdyskuoriin päällepäin tervehdyksen. Sisälle laitoin niihin Joululehden. Joulun aikaan on hyvä muistaa mm. naapureitaan evankeliumin sanomalla - erityisesti heitä, joiden ei vielä tiedä olevan Jeesuksen omia.

"Lujin" vähän kirjaa.

Söimme. M-L sanoi, että tekee mieli riisipuuroa ja sen kanssa rusinasoppaa. Minä säestin, että kyllä ne minullekin maistuisivat. Niimpä hän kiehautti net molemmat, joita vähän niinkuin jälkiruuaksi söimme. Ja kyllähän ne maistuivat - varsinaista joulupuuroa ensi viikolla odotellessa.

Kävin kylällä. M-L tuli jonkinmatkaa kyydissäni ja käveli sieltä kotiin - happea ja liikuntaa kun kaipasi. Vein vielä pari joulutervehdystä postiin ja kävin urheilukentän lumilla "hapella." - 7 km tallailin. Polkuhan sinne syntyipi. Melkoinen lumikerros oli tullutkin. Passasi tallustella leudossa säässä - ja ympäristö valkoinen kuin "joulusadussa".

Laitoin takkaan tulen.

Lueskelin uutta, Heikki Haatajan tekemää, väitöskirjaa, netistä. Se käsitteli herätysjulistaja Urho Muroman näkemyksiä. Mielenkiintoinen. Pitää tutustua tarkemmin. Muroma oli luterilainen pappi, mutta hänen näkemyksensä eivät kaikilta osin olleet niin luterilaisia.

Mennessäni tänään kylälle, kuului Patmos Radiosta teologian tohtori matti Väisäsen haastattelu. Jo eläköityneenä hän teki historiallisen työjakson uuden Lähetyshiippakunnan ensimmäisenä piispana. Ainakin minä kyllä iloitsen siitä, että Suomeen on sellainen uusi luterilainen kirkko syntynyt. Syythän me tiedämmekin - ja eiköhän se kirkko tule kasvamaankin. Ainakin uusia seurakuntia syntyy. Sellaiselle taitaisi olla tarvetta Saarijärvelläkin? Ainakin yhden avioparin tiedän täältä liittyneen sellaiseen seurakuntaan JKL:ssä. Matti Väisänen kertoi haastattelussaan tilanteista, jossa hän oli 60-luvulla apulaispappina Imatran seurakunnassa. Siellä oli silloin hengellistä liikehdintää nuorten ja muunkin ikäisten parissa. Lyhyesti sanottuna: Hänet erotettiin piispa Alajan toimesta siitä tehtävästään. Netistäkin asiasta jotain tietoa löytyy. Muistan itsekin niitä aikoja, kun Matti Väisäsestä pian eronsa jälkeen tuli pian syntyvän Kansanlähetyksen pääsihteeri - aluksi eri nimikkeellä. Voi sanoa, että erottaessaan Matti Väisäsen, seurakunta - kirkko - laittoi ulos sellaisen työntekijän, jollaisia se tarvitsisi. Jumala oli kuitenkin hänen kanssaan ja johdatti - ja on johdattanut ihmeellisiä teitä. Nykyään saa jopa sellainen pappi jatkaa virassaan, joka elää parisuhteessa samaa sukupuolta olevan henkilön kanssa. Tulee mieleen - Imatran seurakunnasta kun on puhe - että siellähän taisi olla kirkkoherrana mies, jonka sukunimi oli Aalto, ja joka muutatti itsensä naiseksi - ja muutti nimensäkin, olikohan se Sisko-Riitaksi - eli vähän niinkuin "riittasiskoksi." Saipa tämä "pappisnainen" vielä töitäkin - taisi olla Kuopion hiippakunnan tuomiokapitulista. Hiippakunnassa kun oli silloin vielä sellainen "avarakatseinen" piispa:  Wille Riekkinen. Sellaista(kin).

Seurasin uutisia - myös Israelista.

Siunausta!

Ps. "Koko Raamattu on syntynyt Jumalan Hengen vaikutuksesta ja on hyödyllinen opetukseksi, nuhteeksi, ojennukseksi ja kasvatukseksi vanhurskaudessa..." (2. Tim. 3:16).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti