20201228

28.12.2020.

Sydämelliset onnittelumme vielä tässäkin miniällemme, Pialle - Timon vaimolle - tänään olevan nimipäivän johdosta!

Viattomien lasten päivä. Miksi sellainen? Lukiessasi evankeliumeita Raamatusta - tai kuunnellessasi Tiernapoikia - löydät sieltä tositapauksen, joka liittyy ensimmäiseen Jouluun. Olemmehan Jeesuksen syntymän hetkiä tottuneet nimittämään tuolla tavalla. Kun Jeesus oli syntynyt tuli tietäjiä itäisiltä mailta kumartamaan Jeesus-lasta ja tuomaan Hänelle lahjoja. Lue tämä kaikki Matteuksen evankeliumin 2 luvusta. Kuningas herodes, joka tapasi tietäjät Jerusalemissa, halusi tavata tietäjät sen jälkeen kun he olivat tavanneet Jeesus-lapsen. Kuninkaalla oli kuitenkin "ketunhäntä kainalossa" asian suhteen. Tietäjät nimittäin olivat kyselleet: "Missä on se äskettäin syntynyt juutalaisten kuningas." Kuningas Herodes ei suvainnut toista kuningasta. Kun tietäjät olivat tavanneet Jeesuksen ja Hänen äitinsä (Matt. 2:11) - ei Jeesus enää ollut eläinten seimessä - "He saivat unessa Jumalalta varoituksen olla palaamatta Herodeksen luo, ja niin he menivät toista tietä takaisin omaan maahansa" (Matt. 2:12). "Kun tietäjät olivat menneet, Herran enkeli ilmestyi unessa Joosefille ja sanoi: "Nouse, ota mukaasi lapsi ja hänen äitinsä ja pakene Egyptiin. Pysy siellä kunnes minä sinulle toisin sanon, sillä Herodes aikoo etsiä lasta surmatakseen hänet." Joosef nousi, otti lapsen ja hänen äitinsä ja lähti yötä myöten Egyptiin. Hän viipyi siellä Herodeksen kuolemaan asti. Näin toteutui se, mitä herra oli puhunut profeetan kautta, joka sanoo: "Egyptistä minä kutsuin poikani" (Matt. 2:13-15).

Tämän jälkeen saamme lukea siitä, minkä muistoksi Viattomien lasten päivää on alettu viettää:

"Kun Herodes huomasi, että tietäjät olivat pettäneet hänet, hän raivostui ja käski tappaa Neetlehemistä ja koko sen ympäristöstä kaikki kaksivuotiaat ja sitä nuoremmat poikalapset sen ajankohdan perusteella, jonka hän oli tietäjiltä tarkoin tiedustellut. Silloin toteutui profeetta jeremian sana: "Huuto kuuluu Raamasta, itku ja kova valitus. Raakel itkee lapsiaan eikä tahdo lohdutusta, sillä heitä ei enää ole" (Matt. 2:16-18).

Onhan se kovaa luettavaa. Olen muutaman kerran elämässäni joutunut esittämään tuota Herodeksen osaa Tiernapojissa. Siinähän Herodes mm. antaa käskyn poikalasten tappamisesta.

Kun ajattelemme nykyaikaa ja sen viattomia lapsia, niin käyppä vcaikkapa lukaisemassa Timo Soinin tämänpäiväinen ploki netsitä.

Vaikka tämä - ainakin minusta - tuntuukin vielä "yhdeltä juhlalta", niin olemme kuitenkin siirtyneet arkeen ja Maanantaihin. Taivas oli harmaa. 0.7 astetta miinuksella.

M-L oli noussut ennen miunua ja laittanut ruispuuron hautumaan. Mukava se oli maukasta puuroa lautaselleen kauhoa aamupalaksi. Kahvin kanssa kinkku- ja suolalohivoileipiä.

Luin 1. Korinttolaiskirjettä. Rukousta. Kesken sen sanoi M-L - joka oli katsonut ovesta ulos hiirtä pyytävälle nakille - että nyt on hiiri jäänyt kiinni pyydykseen. Niimpä menin sen liopettamaan. Oli käynyt niin, että iso metsähiiri, joka oli varmaan 14 sm mittainen, oli jäänyt rotannakkiin takajaloistaan, jo menomatkallaan hakemaan siemeniä, koska jälkiä ei näkynyt. Onhan se surkea asia kun luontokappale jää tuollatavalla kiinni, eikä kuole heti. Mutta minkäs teet. Keinot on aika vähissä saada niitä pois. Tämä oli nyt kolmas samankokoinen. Tätä viimeistä on jahdattu jo pidempään. Autoakin on joutunut pitämään kauempana pihassa. Nimittäin kun ne ovat menneet autoon sisällekin. Kenties syöneet virtajohdonkin poikki, tai ainakin pinnan rikki, niin ettei takaluukku aukea. Nyt sitten katselemme, vieläkö uusia sen lajin edustajia astuu areenalle. 

Tänäänkin tein hiihtely/rukousulkoilua 1 h 30 min. pihaladulla - eli harrastin sitä "toisen kerran lapsena" hommaa. Hiljaista liikettähän siinäkin saa ja sitä "raetista." Niin, ja jospa osaisi myös rukoilla samalla ja olla Herran edessä, niinkuin lapsi, jonka kaltaisia Jeesus kehoittaa meitä olemaan. Siihen pitää oikein pyrkiä; olemaan lapsi, koska kerran on lapsi - Jumalan lapsi.

"Hihtelyn" jälkeen kävin tuikkaamassa tulen pressusaunan mustan kiukaan alle. Takkaankin tulet "kietaisin." On nimittäin vähän hyviä sytykkeitä nyt "vuolijalla." Timon "perreeltä" sain monipuolisen lajitelman, kauniissa laatikossa, sytykkeitä. Samoin myös Terhi-Marjan "perreeltä", mukavassa laatikossa, toisenlaisia sytykkeitä. Niillä "sytyillä" on hyvä sytyttää ja pärjäileekin pitkään.

Pihlajan oksassa roikkuviin lyhtyihin kävin - M-L:n pyynnöstä - laittamassa uudet kynttilät.

Söimme hyvää ruokaa - mm. uunissa paistunutta perunalaatikkoa, jossa oli silliä seassa. Välillä kävin laittamassa lisää "pökköä" saunankiukaaseen. Jälkiruuaksi torttukahvit.

Kävin jo "esivirittelemässä" pressua saunankehikon päälle. Kun puut olivat palaneet ja hiillos sopiva, niin heittelin häkälöylyt. Sitten vain pressu kokonaan kehikon päälle. Etuosa vielä auki, niin kauaksi aikaa, kun mennään laudepukeille.

Olin lähettänyt Timolle ja Denikselle viestit, että klo 18 on pressusauna saunottavissa. Niimpä saapuivat siihen mennessä: Denis, Daniel ja Terhi-Marja, sekä Timo ja Milena meille. Denis, Daniel, Timo ja minä "könysimme" lauteille. Löyly oli hyvä ja raikas. Lyhty oli meillä valona. Daniel kävi lumessa pyörimässä. Olihan sitä lunta sen verran, että kyllä se märkään ihoon tarttui.

Saunan jälkeen maistui kahvi, glögi ja muut hyvät pöydän antimet - kukapas muu, kuin mummihan se, net siihen.

Hyvissäajoin lähtivät "omat" koteihinsa - huomenna kun työpäivä, ainakin kahdella heistä.

Katsastin uutiset.

Tässä illalla tuli Takalon Martilta minulle viesti, että tulisinko mukaan pieneen osaan parhaillaan filmattavaan elokuvaan. Kuvaus olisi heti 2.1. Vastasin, että kokkeillaan ainakin.

Siunausta!

Ps. "Mutta kiitos olkoon Jumalalle, joka antaa meille voiton Herramme Jeesuksen Kristuksen kautta!" (1. Kor. 15:57).

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti