20160110

9.1.

Sydämelliset nimipäiväonnittelut ainakin Lahtelan Veikolle, Vertaisen Veikolle, Jäntin Veikolle ja Liimataisen Veikolle!

Ruposen Pekalle Palojoensuuhun - entiselle kotikylällemme - sydämelliset onnittelut pyöreiden vuosien täyttämisen johdosta! Olemme muistaneet M-L:n kanssa päivittäin rukouksin!

Kauniin valkoinen oli maisema aamulla ulos katsahtaessamme - sen verran oli satanut lunta, että puut ja pensaatkin olivat valkoiset. 

Söimme aamupalaa ja joimme kahvia. Luin Matteuksen evankeliumia. 

Hain puut ja sytyttelin tulen takkaan. Pakkasta n. 15 astetta. M-L kävi kylällä kauppa-asioilla. 

Tuli vähän vedeltyä kumilla niitä omanlaisiani sarjoja - ja pienillä käsipainoilla.

Tein taulun muotoon "Pienen häälaulun", jonka tein - sanat ja sävelen - Terhi-Marjalle ja Denikselle, kun he menivät avioliittoon. Olen tehnyt jokaiselle "meijjän perilliselle" "Pienen häälaulun" -nimellä olevan laulun, kun he menivät avioliittoon. 

Kävellä jurpottelin hiljakseen kauniissa tammikuisessa talvi-ilmassa Terhi-Marjalle, Denikselle, Emilialle ja Danielille - kun vähän ylimääräistäkin käyskentelin, niin tuli varmaan n. 4 km askellettua. Syy, miksi menin, olivat Emilian 10 v-syntymäpäivät, joita juhtimme. Sinne tulivat Tero, Mari, Aaro, Eelis ja Nooa, Timo, Pia, Milka, Miro ja Milena, sekä met mummin kaa. Ja kun Terhi-Marjan perhe oli kokonaisena mukana, olimme koko perhekunta juhlimassa kymppivuotiasta Emiliaa. Oli mukava olla yhdessä. Ja entäpäs tarjoilut! Äiti oli kyllä laittanut huipputarjoilut tyttärensä synttäreille: Pitaleipiä, joiden "isoihin taskuihin" saimme sulloa kotona tehtyä kebab-lihaa, punasipulirenkaita, kaalisuikaleita, salaattia, suolakurkkua - en tiedä muistanko edes kaikkea - sekä kotonatehtyjä kastikkeita. Ne olivat tosi hyviä. Ja entäpä sitten se kahvipuoli! Ruskeaaq suklaapäällysteistä täytekakkua oli - ja sitten niitä vaikka kuinka monen sortin muita maukkaita ja maistuvia juttuja. Minäkin otin pieneksi hetkeksi lomaa verensokerin tarkkailusta ja nautin pöydän antimista. Suuret kiitokset juhlista tarjoiluineen - ja ennenkaikkea rakkaine ihmisineen! On se mukava, kun on olemassa tuollainen mukava tyttö kuin Emilia, jota saimme olla yhdessä juhlimassa! Vaikka se on niin luonnollista ja normaalia - ja niin pitää olla - niin on siinä jotain haikeaakin, kun lapset varttuvat ja lapsuusaika jää taakse vääjäämättä. Siksi pitää elää nyt hetkeä täysillä. 

Pakkanen oli noussut yli 22 asteeseen kun ajelimme kotiin synttäreiltä - lienee olimme 19.30 maissa kotona.

Sytyttelin vielä tulen takkaan. Tero perheineen - paitsi Aaro, joka meno "Timoille" yöksi - tuli meille yöksi.

Tämän päivän "lenkki" tuli tehtyä kuntopyörää polkien - aloin siihen heti kun saavuimme kotiin syntymäpäiviltä. Mittasin verensokerin tultuamme - 15.8. Tuli vähän "otettua sitä lomaa" ja syötyä niitä herkkuja! Poljin 4 x 15 min. Ensimmäisen session jälkeen verensokeri oli laskenut 10.9. Toisen session jälkeen 7.7. Kolmannen session jälkeen 6.3. Neljännen jälkeen se oli 7 ja jotain. 

Sauna oli lämmite, joten kapusimme Teron kanssa lauteille. Vastaakin tuli käyteltyä. Mukava esikoisensa kanssa saunoa - kun eihän sitä niin usein sitäkään.

Saunan jälkeen olikin pöytä taas "koreana" - söimme iltapalaa ja joimme teetä. 

Että, sellaista.

Sanomaa vuoden alkuhetkiin:

PYHÄ HENKI VIE SANAN SYDÄMEEN

"Pietari vastasi: Kääntykää ja ottakaa itse kukin kaste Jeesuksen Kristuksen nimeen, jotta syntinne annettaisiin anteeksi. Silloin  te saatte lahjaksi Pyhän Hengen" (Apost. teot 2:38).

Pietarin puhuessa evankeliumia helluntaipäivänä - juuri Pyhällä Hegellä kastettuna ja täyttyneenä - tuhansille ihmisille, jotka Pyhän Hengen vaikuttamat ihmeelliset ilmenemismuodot ja merkit olivat koonneet tapahtumien keskipisteeseen, tapahtui näin:

"Kuullessaan tämän kaikki tunsivat piston sydämessään, ja he sanoivat Pietarille ja muille apostoleille: "Veljet, mitä meidän pitää tehdä?"

Pyhä Henki vei sanoman ihmisten sydämiin. Sen seurauksena he esittivät tuollaisen kysymyksen.

Pyhä Henki sai aikaan synnintunnon kuulijoiden sydämissä kun julistettiin Jumalan Sanaa.

Vain Pyhä Henki voi saada aikaan synnintunnon ihmisen sydämessä. Voimme lukea Raamatusta, että Pyhä Henki näyttää todeksi synnin.

Jumalan Sanaa puhuttiin Pyhässä Hengessä.

Pietarin ei tarvinnut "sepitellä" vastausta kyselijöille. Jeesuksen tehokkaassa, 12 hengen pienryhmämenetelmää käyttävässä, käytännön tason raamattukoulussa - Hänen opetuslapsenaan - jossa ei loppujuhlassa laitettu "salmiakkihattua" päähän kallelleen, hän oli oppinut oikean tien johdattaa ihmiset kokemaan pelastus omassa henkilökohtaisessa elämässään. Pyhän Hengen voimassa ja selkeässä johdatuksessa - joka tapahtui juuri siinä nyt -hetkessä - hän vastasi kyseleville ihmisille:

1. "Kääntykää..." (Apost. teot 2:38). Ts. tehkää parannus! Se merkitsee, että ihminen tunnustaa Jumalan edessä olevansa kokonaan syntinen ja menossa Hänestä poispäin. Tällainen ihminen voi todellisesti pyytää syntejään Jumalalta anteeksi. Kääntymiseen kuuluu halu hyljätä syntielämä. Parannuksenteko - kääntyminen - merkitsee myös sitä, että ihminen, jonka sisimmän Pyhä Henki on herättänyt, kutsuu Jeesuksen sydämeensä Herraksi ja Vapahtajaksi. Kun ihminen näin avaa sydämensä evankeliumille, hän pelastuu - hänestä tulee pelastettu ihminen, joka on aloittanut matkan oikeaan suuntaan - Jumalan taivaaseen - Jeesusta seuraten.

2. "...ja ottakaa itse kukin kaste Jeesuksen Kristuksen nimeen..." (Apost. teot 2:38). Pyhä Henki oli herättänyt kuulijan sydämen, hän oli tehnyt parannuksen - kääntynyt, tehnyt päätöksen uskoa Jeesukseen, joka on kuollut hänen syntiensä tähden ja ylösnoussut hänen vanhurskauttamisensa tähden. Jeesuksesta Kristuksesta oli tullut hänen Herransa ja Vapahtajansa.

Tällaista ihmistä Pietari kehotti ottamaan kasteen.

On huomioitava se seikka, että kehotetaan: "Ottakaa itse kukin kaste". Ihmisen on itse henkilökohtaisesti haluttava ottaa kaste. Ketään ei voida kastaa ilman omaa päätöstä.

Huomionarvoista on myös se, että ilman parannuksentekoa - kääntymistä - kasteella ei ole mitään merkitystä. 

Ihminen voi tulla Kristukseen uskovaksi vain evankeliumin kuulemisen kautta - usko tulee kuulemisen kautta, sanoo Raamattu. On oltava kyky kuulla - tavalla ja toisella - ja kyky ottaa vastaan. Kastetta ei ole tarkoitettu aivan kuin "maagiseksi" asiaksi, jossa veden kautta usko jotenkin salaperäisellä tavalla siirtyy ihmiseen. Ennen kastetta täytyy olla usko Jeesukseen, Pelastajaan.

Raamattu ei tunne pakkokasteita - ei minkään ikäisille.

Kasteessa Kristukseen uskova tunnustautuu Jeesuksen seuraajaksi.

Kaste ei koskaan erota toisista kristityistä - ts. toisista Jeesuksen seuraajista - vaikka heidän opilliset näkemyksensä olisivatkin erilaiset. Kaste erottaa Jeesuksen seuraajat maailmasta, josta heidät on kutsuttu seuraamaan Jeesusta.

Raamattu sanoo, että kasteessa uskova haluaa pukeutua Kristukseen.

Uuden testamentin opetuksessa ja käytännössä uskoontuleminen ja kaste kuuluvat "samaan pakettiin."

3. "...saatte lahjaksi Pyhän Hengen"  (Apost. teot 2:38).
Jokainen Kristukseen uskova saa Pyhän Hengen - mutta kukaan muu ei voi ottaa Häntä vastaan - sillä hetkellä, kun Kristus, Jeesus, tulee asumaan hänen sydämeensä.

Pyhä Henki sisimmässämme todistaa meidän henkemme kanssa, että olemme Jumalan lapsia, opettaa Raamattu. Jolla ei ole Kristuksen Henkeä, se ei voi olla Hänen omansa.

Pyhä Henki tekee kristinuskosta kristinuskon.

Samalla hetkellä kun tulimme uskoon - tai sen jälkeen - Herra tahtoo kastaa omansa Pyhällä Hengellä.

Apostolien teoista näemme, että sen ensimmäisen Pyhällä Hengellä täyttymisen - Pyhän Hengen kasteen - jälkeen, näitä samoja Jeesuksen opetuslapsia täytettiin Pyhällä Hengellä uudestaan ja uudestaan. Joskus järjestys saattoi olla se, että kun ensin syntyi usko Jeesukseen, uskova siinä heti koki Pyhän Hengen kasteen ja vasta sen jälkeen, opetusta saatuaan, kävi vesikasteella.

Lue Raamattua rukoillen. Lue esim. Apostolien teoista, kuinka siellä toimittiin. Älä luulottele, vaan perusta mielipiteesi Jumalan Sanaan.

Pyhä Henki haluaa kuljettaa sinua oikeaa tietä.

Muistetaan yksi asia: Jeesukseen uskovat ihmiset ovat samanarvoisia, pelastuksensa puolesta samalla tasolla olevia, olkoot heidän opilliset näkemyksensä ja korostuksensa millaisia tahansa - huomaa: Jeesukseen uskovat ihmiset.

Jouko Kuusjärvi

Siunausta!

Ps. "Joka uskoo minuun, myös hän on  tekevä niitä tekoja, joita minä teen, ja suurempiakin, kuin ne ovat, hän on tekevä; sillä minä menen Isän tykö" (Joh. 14:12).
  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti