20230526

26.5.2023.

RUKOUS APOSTOLIEN TEOISSA 3.

Siellä he yhdessä odottivat - yksimielisessä rukouksessa - Pyhän Hengen vuodatusta, jonka Isä oli luvannut ja josta Jeesus oli heille puhunut. Sieltä Apostolien tekojen 1. luvusta se löytyy.

Apostolien tekojen luvusta yksi löytyy myös - odotuksen keskellä - yksi mielenkiintoinen asia. Sen helposti ohittaa, kun huomio on kiinnittynyt tuohon isoon asiaan: Pyhän Hengen vuodatukseen.

Juudas Iskariot oli yksi kahdestatoista apostolista. Hän kavalsi Opettajansa ja Mestarinsa - ollen mukana tällä tavalla pelastussuunnitelman toteuttamisessa - niin, että Hänet ristiinnaulittiin. Juudas kyllä katui, mutta hänelle kävi, niinkuin ennustuksissa kerrotaan; hän päätti itse päivänsä (Apt. 1:16-20).

Pietari ottaa asian puheeksi, kun oli väkeä koolla noin satakaksikymmentä henkeä. Apostolien joukko oli nyt vajaa; heitä oli vain yksitoista henkeä, Juudaksen poistuttua edellä kuvatun kautta heidän keskuudestaan:

"...Sillä psalmien kirjassa on kirjoitettuna: ... Ottakoon toinen hänen kaitsijantoimensa. Niin pitää siis yhden niistä miehistä, jotka ovat vaeltaneet meidän kanssamme kaiken sen ajan, jona Herra Jeesus kävi sisälle ja ulos meidän tykönämme. Johanneksen kasteesta alkaen hamaan siihen päivään, jona hänet meiltä otettiin ylös, tuleman hänen ylösnousemisensa todistajaksi meidän kanssamme" (Apt. 1:20-22).

Apostolien tuli olla Jeesuksen ylösnousemuksen todistajat. He olivat myös todistajia siitä, mitä Jeesus oli heille opettanut. He olivat ensikäden todistajia, silminnäkijöitä, "korvin kuulijoita." Kun luimme edellä olevaa tekstiä, tulimme vakuuttuneiksi, että näin täytyi olla myös sen henkilön kohdalla, joka saa osalleen Juudaksen "kaitsijantoimen", sen "viran", jonka hän oli saanut osalleen, mutta josta hän vilpistyi pois.

Kuinka toimittiin? Kenet valittiin?:

"Ja he asettivat ehdolle kaksi, Joosefin, jota kutsuttiin Barsabbaaksi, lisänimeltä Justukseksi, ja Mattiaan. Ja he rukoilivat ja sanoivat: Herra, sinä, joka kaikkien sydämet tunnet, osoita, kummanko näistä kahdesta sinä olet valinnut ottamaan sen paikan tässä palveluksessa ja apostolinvirassa, josta Juudas vilpistyi pois, mennäkseen omaan paikkaansa. Ja he heittivät heistä arpaa, ja arpa lankesi Mattiaalle, ja hänet luettiin niiden yhdentoista kanssa apostolien joukkoon" (Apt. 23-26).

Tästä menettelystä, josta luimme, ollaan myös sitä mieltä, että veljet hätiköivät "puutuvan renkaan"; uuden apostolin valinnassa. Arvovaltaisetkin "Jumalan miehet" ovat sitä mieltä, että kahdestoista apostoli on apostoli Paavali. Väheksymättä, tai ylenkatsomatta, tätä mielipidettä, olen itse sitä mieltä, että Mattias on se Jumalan tarkoittama henkilö Juudaksen tilalle. Sekään ei riitä kumoamaan tehtyä valintaa, että sanotaan, ettei Mattiaasta puhuta sen jälkeen mitään.

Mihin minä sitten perustan näkemykseni?: Lukemaamme tekstiin:

He asettivat ehdolle kaksi veljeä, jotka täyttivät ne ehdot, joista aiemmin luimme. Mielestäni meidän ei tule väheksyä heitä, jotka laittoivat heidät ehdolle; he olivat Jumalan ihmisiä - uskallanko sanoa - erityisellä tavalla. Siitä huolimatta he olivat tietenkin tavallisia ihmisiä. Uskon Jumalan vaikuttaneen Pietarin sydämeen sen, että hän otti asian esille. Tuskin hän olisi muuten rohjennut ottaa asiaa puheeksi. Hän vetoaa puheessaan myös profetioihin, joita asiasta oli tullut jo ammoin.

Huomionarvoinen seikka tässä asiassa on myös se, että: "Ja he rukoilivat..." Valinta jätettiin rukouksessa Jumalalle. Varmasti kaikki paikallaolijat tajusivat, kuinka tärkeästä valinnasta oli kysymys; mm. näiden kahdentoista apostolin nimet tulevat olemaan kerran uuden Jerusalemin kahdessatoista perustuksessa.

Miten he rukoilivat?:

"Ja he rukoilivat ja sanoivat: Herra, sinä, joka kaikkien sydämet tunnet, osoita, kummanko näistä kahdesta sinä olet valinnut ottamaan sen paikan tässä palveluksessa ja apostolinvirassa, josta Juudas vilpistyi pois, mennäkseen omaan paikkaansa" (Apt. 1:24-25).

He pyysivät Jumalaa osoittamaan, "kummanko sinä olet valinnut." He eivät rukoilleet: kummanko sinä valitset? He tiesivät, että Jumalalla oli jo valinta valmiiksi tehtynä; ei niin, että se tapahtuisi vasta juuri siinä käsillä olevassa hetkessä. He vain pyysivät, että Jumala osoittaisi sen selvästi heille, kumpi Hänen valintansa on (ollut).

Jumala osoitti heille valintansa; he heittivät rukouksen jälkeen arpaa näistä kahdesta. Tuli tietoon, että Jumala oli tarkoittanut Mattiaan apostolin virkaan:

"...ja hänet luettiin niiden yhdentoista kanssa apostolien joukkoon" (Apt. 1:26).

Jos jotakin häiritsee tämä arvanheitto, niin tässä ei ole kuitenkaan kysymys "ihmisten arpapeleistä."

Jatkan - jHs.

_________________________

Perjantai. Mäntyluodossa. 9 astetta lämmintä ylösnousussa.  Harmaa taivas. Pohjoistuuli. Aallokkoa.

Aamupalaa ja kahvia. Sai taas samalla katsella "eläviä tauluja" - kolmesta kookkaasta ikkunasta aaltoilevalle järvelle.

Rukousta. Luin Matteuksen evankeliumia.

Kävin "lorkkimassa" puoshaalla irronneen "veneentelan" järvestä. Jäät katkaisseet köyden. Tyhjensin myös vedet saunasta, illallisen saunomisen jäljiltä.  M-L tiskaili ja laitteli sisällä paikkoja lähtökuntoon.

Nostimme vähät tavaramme veneeseen ja irtosimme saaresta 12 maissa. Soutelin rauhallisesti mantereelle, yli puoli tuntia. Tuuli oli vaihtunut enemmän lännen puolelle. 

Vedettyämme veneen teloille, suuntasimme kirkolle, Teboilille, "kantapaikkaan", syömään tirripaistit. Se on sen paikan suosittu ruoka perjantaisin. Ja kyllä se on hyvää! Tapasimme siellä myös serkkuni, Uutelan Hannun - Uutela ei ole sukunimi, vaan talon nimi.

Syötyämme ajoimme Jyväskylän tietä Synsiölle, Pirjolle ja Karille, siskolleni. Hyvät kahvit siellä nautimme.

Jyväskylän kautta kotiin, jossa olimme kait 17.30 tienoilla. Jyväskylässä jouduimme muiden kanssa seisomaan ja odottelemaan. Oli juuri sattunut onnettomuus. Poliisiautoja ja ambulansseja ajoi paikalle. Netin kautta kotona saimme tietää, että joku oli hypännyt sillalta rekan eteen moottoritielle. Ihmisen kappaleita ja vaatteita oli ajoradalla. Osa peitetty. 

Kirjoitin kotiin päästyämme.

Iltapalaa.

Seurasimme uutisia.

Kirjoitin.

Siunausta!

Ps. "Meidän herramme Jeesuksen Kristuksen armo olkoon kaikkien teidän kanssanne" (2. Tess.3:18).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti