20230505

5.5.2023.

SEURAKUNNAN VANHINTEN OMINAISUUKSIA 9.

Paavalin kirje Timoteukselle on ollut silmäimme edessä viime kerroilla, otsikon mukaisten asioiden osalta. Siitäpä se jatkuu nytkin.

Edellä olemme käsitelleet negatiivisia asioita; millainen vanhimman ei tule olla. Nyt edessämme on myönteisiä ominaisuuksia:

"...Sillä seurakunnan kaitsijan on, niinkuin Jumalan huoneenhaltijan tulee, oltava... vieraanvarainen, ..." (Tiit. 1:8):

Tätä ominaisuutta käsittelimme jo 1. Tim. 3:2 yhteydessä.

"...Sillä seurakunnan kaitsijan on, niinkuin Jumalan huoneenhaltijan tulee, oltava... hyvää rakastava, ..." (Tiit. 1:8):

Tämä ominaisuus kattaa kaikki hyvät asiat, ei kuitenkaan sellaisia, jotka vain näyttävät hyviltä, mutta eivät sitä ole. Seurakunnan vanhin, jolla on tällainen sydän, haluaa myös tukea "laumansa lampaita" kaikkeen hyvään henkilökohtaisella tasolla. Hän ei vain puutu kielteisiin asioihin, vaan rohkaisee menemään eteenpäin hyvissä asioissa. Silloinkin, kun seurakuntalainen on epäonnistunut, hän tulee ja rohkaisee näkemään elämää eteenpäin toivon "silmälasien" läpi. 

Tähän yhteyteen nousi eteeni seuraava teksti:

"Kaikki katkeruus ja kiivastus ja viha ja huuto ja herjaus, kaikki pahuus olkoon kaukana teistä. Olkaa sen sijaan toisianne kohtaan ystävällisiä, hyväsydämisiä, anteeksiantavaisia toinen toisellenne, niinkuin Jumalakin on Kristuksessa teille anteeksi antanut" (Ef. 4:31-32).

Hyväsydämisyys on Jumalalta meihin tullut ominaisuus. Se on vaikuttimiltaan puhdasta. Hyväsydämisyys näkee ihmiset toisin, kuin sellainen, jolla ei sellaista sydäntä ole. Hän ei ole välinpitämätön, koska hän haluaa toiselle vain hyvää. Hänestä tulee hyväntekijä:

"Hyväätekeväinen sielu tulee ravituksi, ja joka muita virvoittaa, se itse kostuu" (Snl. 11:25).

"...Sillä seurakunnan kaitsijan on, niinkuin Jumalan huoneenhaltijan tulee, oltava... maltillinen, ...(Tiit. 1:8):

"Maltillinen" ihminen on kykeneväinen hallitsemaan käytöstään, tunteitaan ja mielensä liikkeitä. Hän pystyy oikeisiin ratkaisuihin erilaisissa tilanteissa. Tätä ominaisuutta käsittelimme jo 1. Tim. 3:2 yhteydessä.

"...Sillä seurakunnan kaitsijan on, niinkuin Jumalan huoneenhaltijan tulee, oltava... oikeamielinen, ..." (Tiit. 1:8):

"Oikeamielinen", "hurskas", "vanhurskas." Tätä tarkoittaa alkukielen sana "dikaios" (Novum 5, Sanakirja, s. 273). Jumala on aina oikeamielinen, vanhurskas. Ihmisten oikeamielisyys on lähtöisin Jumalasta. Kukaan ihminen ei ole luonnostaan vanhurskas, oikeamielinen. Jeesus kuoli ristillä syntiemme sovittajana, että Jumala voisi vanhurskauttaa, syyttömäksi julistaa, meidät. Tämän kautta meistä voi tulla oikeamielisiä, ja pääsemme osallisiksi Jumalan ominaisuudesta, sanan varsinaisessa merkityksessä; voimme elää uskonvanhurskautta todeksi oikeudenmukaisesti ja jumalisesti.

Oikeamielisyyteen seurakunnan vanhimman tehtävässä kuuluu tasapuolisuus; kaikki seurakuntalaiset ovat siinä mielessä samanarvoisia. Ei ole suosikkeja, mutta ei myöskään mitenkään halveksittuja.

Oikeamielinen on sydämessään oikea. Hän on suora Jumalan Sanan pohjalta katsottuna; hän on sitä Jumalan rakkauden ja vanhurskauden mukaan.

Jatkan - jHs.

_____________________

Perjantai. Ylösnousun aikaan 10.8 astetta lämmintä, auringon puolella. Vaaleahkoja pilviä.

M-L kävi viemässä Danielin kouluun 8:ksi.

Aamupalaa ja kahvia.

Rukousta. Luin Sakarjan kirjaa.

Kahvia.

Kärräilin kottarilla puita pinoon; vanhaan asuntovaunukatokseen. Aika viileältä tuntui sää. Nimeksi näytteli luntakin.

M-L haki Danielin 14 koulusta kotiin.

Ruokaa ja kahvia; M-L:n kylältä tuomat salaatti-kebabit.

Kirjoitin.

Laitoin takkaan tulen.

30 kyykkyä. Ei syväkyykkyjä, vaan reidet vaaka-asentoon asti, kädet suorana eteenpäin.

Luin vähän kirjaa.

HIIT-treeni: 10 x 1 min, kuntopyörällä kovalla teholla. Väleissä 1 min, hiljaista polkemista palautteluksi. Alussa ja lopussa 3 min. rauhallista polkemista.

Luin hetken kirjaa.

Iltapalaa ja kahvia.

Seurasimme uutisia - myös Israelista.

Siunausta!

Ps. "Jumalan, ainoan viisaan, olkoon kunnia Jeesuksen Kristuksen kautta, aina ja iankaikkisesti. Amen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti