20230503

3.5.2023.

 SEURAKUNNAN VANHINTEN OMINAISUUKSIA 7:

Paavalin kirjeestä Tiitukselle jatkamme näiden ominaisuuksien etsimistä:

"...Sillä seurakunnan kaitsijan on, niinkuin Jumalan honeenhaltijan tulee, oltava nuhteeton, ei itserakas, ei pikavihainen, ei juomari, ei tappelija, ei häpeällisen voiton pyytäjä, ..." (Tiit. 1:7):

Aloittaessani tämän "sarjan", käsittelimme jo kaitsija -sanaa. Vielä mainitsen, että alkukielen (kreik.) sana, joka on käännetty kaitsijaksi, Tiit. 1:7, on episkopos, silmälläpitäjä, valvoja, tarkoittaa samaa virkaa ja tehtävää, kuin presbyteros, vanhin, Tiit. 1:5 "vanhimmat." Raamatusta käy selvästi ilmi, että heitä ei ole seurakunnassa vain yksi, vaan useampia.

"...Sillä seurakunnan kaitsijan on, niinkuin Jumalan huoneenhaltijan tulee, oltava..." (Tiit. 1:7):

Vanhimman, kaitsijan, Jumalan huoneenhaltijana tulee olla; on oltava, sellainen, kuin jäljempänä sanotaan.

Huoneenhaltija on Novum 4, s. 392, alkukielisen tekstin alla juoksevassa suomenkielisessä tekstissä käännetty taloudenhoitajaksi - niinkuin esim. RK, 1913 käännös ja  VES myös sen kääntävät. Kyseessä on kuitenkin sama asia.

Raamattu puhuu Jumalan armotaloudesta, joka kattaa koko Hänen pelastussuunnitelmansa täälla maan päällä. Paavali puhuu myös tästä:

"Nyt minä iloitsen kärsiessäni teidän tähtenne, ja mitä vielä puuttuu Kristuksen kärsimyksistä. sen minä täytän lihassani hänen ruumiinsa hyväksi, joka on seurakunta, jonka palvelijaksi minä olen tullut Jumalan armotalouden mukaan, joka minulle on annettu teitä varten, täydellisesti julistaakseni Jumalan sanan, ..." (Kol. 1:24-25).

Puhuessaan tehtävästään, Paavali sanoo:

"Sillä siitä, että julistan evankeliumia, ei minulla ole kerskaamista; minun täytyy se tehdä. Voi minua, ellen evankeliumia julista! Sillä jos vapaasta tahdostani sitä teen, niin minulla on palkka; mutta jos en tee sitä vapaasta tahdostani, niin on huoneenhaltijan toimi kuitenkin minulle uskottu" (1. Kor. 9:16-17).

Seurakunnat ja yksilöuskovat ovat palvelijoita; Jumalan armotaloudessa; huoneenhaltijoita, taloudenhoitajia, olkoon heidän tehtävänsä mikä tahansa. Paavali puhuu myös omalle kohdalleen tulleesta Jumalan armon taloudenhoidosta.

Jokainen seurakunnan vanhin, kaitsija, on - yhdessä toisten vanhimpien kanssa - suhteessaan Jeesukseen ja kaikkiin seurakuntalaisiin Jumalan huoneenhaltijan, taloudenhoitajan, asemassa.

"...Sillä seurakunnan kaitsijan on, niinkuin Jumalan huoneenhaltijan tulee, oltava nuhteeton..." (Tiit. 1:7).

"Nuhteeton" -asiaa käsittelimme jo 1. Tim. 3:2 yhteydessä.

"...Sillä seurakunnan kaitsijan on, ... oltava ... ei itserakas..." (Tiit. 1:7).

Itserakas haluaa miellyttää itseään. Ihmisistä tulee hänelle välikappaleita, joiden kautta hän pyrkii hyötymään ja saamaan mm. ihailua. Oman lukunsa muodostavat narsistiset luonteet, joilla on luonnehäiriö, joka seurakunnassakin on hyvä tunnistaa ajoissa, ettei sellainen ihminen tule valituksi vanhimmaksi. Itserakas on aina itsekäs. Hän ei sovi paimenen tehtävään. Tässä yhteydessä haluan vain lyhyin luonnehdinnoin mainita - Raamatusta nousevia - itserakkauden piirteitä. Sellainen ihminen etsii: omaa kunniaansa, omaansa, omaa voittoaan, elää itselleen.

Jatkan - jHs.

____________________

Sydämelliset onnittelumme Daniilille, Komiin, syntymäpäivän johdosta!

Sydämelliset onnittelumme Kurkelan Outille, Ounasjoen rannalle, Ketomellaan, Enontekiölle, nimipäivän johdosta!

Keskiviikko..17.8 astetta ylösnousussa. Auringon puolella. Sininen taivas. 

Aamupalaa ja kahvia.

M-L kävi viemässä Danielin kouluun 10:ksi.

Rukousta. Luin Sakarjan kirjaa.

M-L pesi ikkunoita.

Kahvia. 

Sitten vaan vaari rantteelle: ajattelin halkoa tänään loput puut. Niinpä siinä sitten kävikin. Mukavanhan se oli auringossa kirvestä heilutella.

Ruokaa ja kahvia.

Lueskelin kirjaa vähän.

HIIT-treeni: 10 x 1 min. kuntopyörällä kovalla teholla. 1 min. Väleissä hiljaista polkemista, palautteluksi. Alussa ja lopussa 3 min. rauhallista polkemista.

19:ksi ajelin helluntairukoushuoneelle Israel-rukousiltaan. Paikalla ylistykseen johdattajat, 3 henkeä, tilaisuuden johtaja, 1 henkilö. Meitä muita 3 henkeä. Yhteensä 7 henkeä.

Tulin kaupan kautta kotiin; kävin ostamassa klo 20 jälkeen halpoja, lämpimiä, pizzan palasia.

Iltapalaksi niitä pizzoja.

Seurasimme uutisia - minä myös Israelista.

Kirjoitin.

Siunausta!

Ps. "Meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen armo olkoon kaikkien teidän kanssanne" (2. Tess. 3:18).

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti