20230506

6.5.2023.

SEURAKUNNAN VANHINTEN OMINAISUUKSIA 10.

Edelleen edessämme on Tiit. 1:8:

"...Sillä seurakunnan kaitsijan on, niinkuin Jumalan huoneenhaltijan tulee, oltava... pyhä, ..." (Tiit. 1:8):

Jokainen Jeesukseen uskova on pyhä; meidät on tehty pyhiksi Jumalan toimesta, kun olemme ottaneet Jeesuksen vastaan elämäämme. Jumala näkee meidät Jeesuksen kautta täysin pyhinä elämään yhteydessään - ja lopullisesti iankaikkisessa elämässä. Pyhä tarkoittaa Jumalalle eroitettua.

Edellä sanottuun perustuu myös seurakunnan kaitsija, vanhimman, ominaisuus; pyhä. Kyseessä on kristillinen elämänvaellus; vaelletaan, niinkuin Jeesuksen pyhittämän ihmisen tulee vaeltaa.

"...Sillä seurakunnan kaitsijan on, niinkuin Jumalan huoneenhaltijan tulee, oltava... itsensähillitseväinen, ... " (Tiit. 1:8).

"Itsensähillitsevä, pidättyvä" (Novum 5, Sanakirja, s. 306), kertoo meille siitä, että henkilö hallitsee käyttäytymisensä; hänellä on sisäistä voimaa hillitä itsensä. Tämä ominaisuus on vastakohta äkkipikaisuudelle ja pikavihaisuudelle. Erityisesti johtavassa asemassa seurakunnassa vaaditaan itsensähillitsemiskykyä.

Itsensähillitseminen liittyy myös elimellisesti siihen, että ihminen pidättäytyy yksityiselämässään vääristä asioista; lihallisuudesta ja synnistä eri muodoissaan. Siihen kuuluu myös vääränlainen käyttäytyminen:

"Mutta Hengen hedelmä on rakkaus, ilo, rauha, pitkämielisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, sävyisyys, itsensähillitseminen. Sellaista vastaan ei ole laki. Ja ne, jotka ovat Kristuksen Jeesuksen omat, ovat ristiinnaulinneet lihansa himoineen ja haluineen. Jos me Hengessä elämme, niin myös Hengessä vaeltakaamme" (Gal. 5:22-25).

Itsensähillitsemisessä olemme riippuvaisia Pyhästä hengestä.

Tarvitsemme itsensähillitsemistä kaikessa, koko elämämme ajan:

"Mutta jokainen kilpailija noudattaa itsensähillitsemistä kaikessa; he saadakseen vain katoavaisen seppeleen, mutta me katoamattoman" (1. Kor. 9:25).

Itsensähillitseminen liittyy itsensäkieltämiseen vääriltä ja synnillisiltä asioilta.

Jatkan - jHs.

____________________

Lauantai. 5.1 astetta lämmintä ylösnousussa. Auringon puolella. Sininen taivas.

Aamupalaa ja kahvia. Rukousta. Nukkumista. Luin Sakarjan kirjaa.

Kahvia. M-L leipoi huomiseen lähetystarjoiluun seurakuntaan.

Kottikärräilin puita entiseen asuntovaunukatokseen. Mikäpä oli kärräillessä, kun aurinko paistoi. 

Ruokaa ja kahvia.

Luin kirjaa hetken.

Kirjoitin.

Terhi-marja, Denis ja Emilia käväisivät. Simaa ja munkkeja.

Seurasimme uutisia - minä myös Israelista.

Iltapalaa ja teetä.

Kyykkyjä 30 kappaletta.

Siunausta!

Ps. "Älköön kukaan nuoruuttasi katsoko ylen, vaan ole sinä uskovaisten esikuva puheessa, vaelluksessa, rakkaudessa, uskossa, puhtaudessa" (1. Tim. 4:12).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti