20230530

30.5.2023.

RUKOUS APOSTOLIEN TEOISSA 7.

Helluntain ihme jatkuu . se jatkuu käsittelyssämme Jerusalemissa tapahtuneen Pyhän Hengen vuodatuksen seurauksista, mutta se jatkuu myös koko ajan eri puolilla maailmaa - ja toivottavasti meidänkin maassamme ja meidän kotipaikkakunnillamme; sillä Jumalan tahto on, että saamme Hänen lupaamansa Pyhän Hengen kasteen ja täytymme sen jälkeenkin Pyhällä Hengellä. Se on normaalia uskovan elämää - meille normaali saattaa tarkoittaa jotain muuta. Sellainen normaali näkyy elämässämme - ja seurakuntiemme elämässä. Niinkuin se toinenkin normaali. Onko opetus Pyhän Hengen kasteesta ja -täyteydestä - ja siihen ohjaaminen - jäänyt seurakunnissa historian unholaan? Suurelta osin - tämä on minun näkemykseni ja kokemukseni - näyttää siltä, että on. Kun muutenkin/muillakin avuilla pärjätään, niin ei järjestetä rukoustilanteita, joiden aiheena ja tarkoituksena on täyttyminen Pyhällä Hengellä.

Varmaan sinä, joka luet näitä kirjoituksiani, olet huomannut, että niitä ei ole valmisteltu etukäteen, vaan on annettu - ja edelleen annetaan - tulla sellaisena, kuin me kirjoitushetkellä tulevat.

Jäimme eilisessä kirjoituksessa Pietarin puheeseen, jota hän piti suurelle ihmisjoukolle. Aluksi hän selvitti ihmetteleville kuulijoille, mistä on kysymys, kun Pyhällä Hengellä täyttyneet puhuivat "muilla kielillä", joita he eivät olleet opetelleet, mutta kuulijat ymmärsivät puheen; he kuulivat kuinka Pyhän Hengen kasteen saaneet puhuivat heidän omalla kielellään "Jumalan suuria tekoja." Sen jälkeen Pietari alkaa julistaa evankeliumia kuulijoille.

Pietarin Pyhässä Hengessä pitämällä puheella on suuri vaikutus - niinkuin sellaisella puheella aina on:

"Kun he tämän kuulivat, saivat he piston sydämeensä ja sanoivat Pietarille ja muille apostoleille: Miehet, veljet, mitä meidän pitää tekemän?" (Apt. 2:37).

Pyhä Henki oli näyttänyt heille synnin. Todistaminen on yhteistyötä ihmisen ja Pyhän hengen kesken. Näin Sana meille opettaa.

Pietarilla oli selkeä vastaus kuulijoiden esittämään ydinkysymykseen:

"Niin Pietari sanoi heille: Tehkää parannus ja ottakoon kukin teistä kasteen Jeesuksen Kristuksen nimeen syntienne anteeksisaamiseksi, niin te saatte Pyhän Hengen lahjan. Sillä teille ja teidän lapsillenne tämä lupaus on annettu ja kaikille, jotka kaukana ovat, ketkä ikinä Herra, meidän Jumalamme, kutsuu. Ja monilla muillakin sanoilla hän vakaasti todisti; ja hän kehoitti heitä sanoen: Antakaa pelastaa itsenne tästä nurjasta sukukupolvesta. Jotka nyt ottivat hänen sanansa vastaan, ne kastettiin, ja niin  heitä lisääntyi sinä päivänä noin kolmetuhatta sielua" (Apt. 2:38-41).

Vietettiin oikein todellista helluntaijuhlaa! Voisimme mennä vaikka kuinka kauas ja lähteä purkamaan ketjua siitä, mikä asia johti mihinkin. Lähdemme nyt sieltä, missä Jeesus oli ylösnousseena käskenyt heitä pysymään Jerusalemissa ja odottamaan Pyhän Hengen kastetta. Apostolit ja opetuslapset tottelivat. He odottivat rukouksessa lupauksen täyttymistä ja kymmenentenä päivänä odotus palkittiin; heidät kastettiin Pyhällä Hengellä/Pyhässä Hengessä. Sen seurauksena paikalle kokoontui paljon ihmisiä ihmettelemään tapahtunutta - sinne, mistä kuuluu Pyhän Hengen ääni, kokoontuu aina ihmisiä. Asiat johdattautuivat siten, että Pyhällä Hengellä täytetty apostoli, Pietari, pääsee julistamaan evankeliumia kokoontuneille Pyhän Hengen voimassa.

Vastaus, jonka pietari antaa piston sydämeensä saaneille, on ihan sama tänäkin päivänä: Tehkää parannus, se on: kääntykää, muuttakaa mielenne; tunnustakaa syntinne ja uskokaa Jeesukseen! Ottakaa kaste! Nämä asiat kuuluvat yhteen. Pohjana on sydämen usko Jeesukseen. Se on päätös, jonka ihminen tekee sydämessään. Sitä seuraa vesikaste. Tämän seurauksena ihminen saa Pyhän Hengen lahjan.

Pietarin vastauksesta käy ilmi, että Pyhän Hengen lahja, josta "ylisalin odottajat" olivat juuri päässeet osallisiksi, on tarkoitettu  kaikille Jeesukseen uskoville, jotka ovat saaneet syntinsä anteeksi - meillekin, jotka kaukana olemme.

Kun ihminen tulee Jeesukseen uskovaksi, niin Pyhä Henki tulee samalla hetkellä hänen sydämeensä asumaan "automaattisesti." Ilman Pyhää Henkeä ei kukaan ihminen voi olla uskova, Jeesuksen oma.

Kun puhumme Pyhän Hengen kasteesta, niin puhumme asiasta, jota ihminen pyytää Jumalalta rukouksessa:

"Jos siis te, jotka olette pahoja, osaatte antaa lapsillenne hyviä lahjoja, kuinka paljon ennemmin taivaallinen Isä antaa Pyhän Hengen niille, jotka sitä häneltä anovat" (Luuk. 11:13).

Uudesta testamentista näemme, että vesikasteen ja Pyhän Hengen kasteen järjestys voi olla eri kuin Pietarin antamassa vastauksessa, mutta aina Pyhän Hengen kastetta edeltää sydämen usko Jeesukseen.

Apostolien teot ei kerro kaikkea siitä, mitä Pietari helluntaisaarnassaan puhui, mutta lukemassamme sanotaan, että monilla muillakin sanoilla hän vakaasti todisti ja kehotti ihmisiä ottamasan pelastuksen vastaan.

3000 ihmistä tuli uskoon - ja heidät kastettiin!

Jatkan - jHs.

______________________________

Sydämelliset onnittelumme - vielä tässäkin - Jäntin Veikolle, Kuopijoon! Paanasen Pasille samoin onnittelut, nimipäivän johdosta!

Tiistai. 10.4 astetta lämmintä ylösnousussa. Auringon puolella. Pilviä. Tuuleskeli.

Aamupalaa ja kahvia.

Rukousta. Luin Matteuksen evankeliumia.

Kahvia.

Kävimme kylällä M-L:n kanssa. Ensin syömässä Halpa-Hallissa ja M-L kävi myös kaupassa.

Kahvia.

Kirjoitin.

Daniel kävi etsimässä minulta itselleen "kravatin" - huomenna tarvii puvun kanssa - ja vielä koulun lopettajaisissakin.

Kävivät myöhemmin kolmisin T-M, Emilia ja Daniel. Emilia olisi tulostanut, mutta eise tuo meijjän tulostin suostunut siihen.

Kirjoitin.

Iltapalaa.

HIIT-treeni: 10 x 1 min. kuntopyörällä kovalla teholla. Väleissä 1 min. hiljaista polkemista palautteluksi. Alussa ja lopussa 3 min. rauhallista polkemista.

Seurasimme uutisia - minä myös Israelista.

Kyykkyjä 30 kertaa.

Kirjoitin.

Siunausta!

Ps. "Herran Jeesuksen Kristuksen armo olkoon teidän henkenne kanssa" (Fil. 4:23).



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti